Facebook

Моля, споделете страничката ни :)
Tweet
Берое (Стара Загора)Ботев (Пловдив)Ботев (Враца)Верея (Стара Загора)Витоша (Бистрица)Дунав (Русе)Етър (Велико Търново)Левски (София)Локомотив (Пловдив)Лудогорец (Разград)Септември (София)Славия (София)ЦСКА (София)Черно море (Варна) Локомотив (София)Марек (Дупница)Черноморец (Бургас)Спартак (Варна)

Иван Диас: Диего Коста ми каза прекрасни неща за Аутуори

Иван Диас: Диего Коста ми каза прекрасни неща за Аутуори

Novsport

Иван Диас е новият кондиционен треньор на Лудогорец. Неговото представяне остана малко в сянката на това на Пауло Аутуори, но испанецът определено е един от най-добрите специалисти в света в областта си. За това говори достатъчно фактът, че последните 12 години той е работил в Атлетико Мадрид и има пръст във всеки един от успехите на „дюшекчиите". Иван Диас отвори нова страница от личната си история, като това лято се премести в България, а на него се разчита много да качи Лудогорец с поне още едно стъпало по-високо. Ето какво мисли самият той.

- Добре дошли в България, Господин Диаc! Лесно ли приехте предизвикателството „Лудогорец"?
- Благодаря ви. Много ме впечатли проектът на Лудогорец. Видях, че това е много силен отбор с прекрасна организация. Всички в клуба са сплотени и имат общи цели. Бих казал, че Лудогорец е голям международен проект. Освен това клубът е много отворен към новите технологии и към развитието, което веднага ме привлече.

- Какво ви накара да дойдете в България?
- За мен това е ново приключение. Исках да работя извън Испания и това беше най-доброто предложение. Клубът е изключително амбициозен, което много добре ми пасва. От Лудогорец осъществиха много контакти с мен преди да дойда, което ме накара да се чувствам специален. Благодаря за доверие то, ще се опитам го оправдая.- Това че ще работите с Пауло Аутуори беше ли допълнителен стимул за вас?
- Не, съвсем не. Когато преговарях с клуба нямах идея, че ще работя с бразилския специалист. Смятах, че ще работя със стария треньор Димитър Димитров. Ние между другото бяхме 3 дни заедно и останах с добри впечатления.

- Познавате ли Пауло Аутуори като име и какво мислите за него?
- Разбира се, че го познавам. Той е много сериозно име в нашата професия. Още когато пристигна в клуба, потърсих за мнение Диего Коста и Фелипе Луис, които са работили с него. Те ми казаха откровено много добри неща за бразилеца.

- Доскоро сте работили с Диего Симеоне, който е сред най-добрите треньори в света в момента. Как бихте го описали?
- Изключително е взискателен. На първо място към себе си, но и към всички останали. Диего Симеоне работи по 24 часа в денонощието. Той наистина е изключителен професионалист и много приятен като човек. За мен бе чест, че бях част от големия му екип.

- Вече работите в Лудогорец повече от месец. Какви са впечатленията ви от отбора?
- За мен Лудогорец е страхотен проект и кауза. Стиснахме си ръцете и в момента съм изцяло отдаден на клуба и неговия просперитет. Всичко е професионално тук. Мога да кажа, че месец по-късно вече съм абсолютно убеден, че отборът е много силен и ще постига тепърва нови сериозни успехи.

- Още при представянето си обявихте, че голямата ваша цел е влизане в групите на Шампионската лига.
- Да, точно така е. Това е целта на клуба, а и моя лична и това бе и една от причините да избера да работя тук. Лудогорец е амбициозен, аз също. Смятам, че имаме всичко необходимо, за да постигнем тази цел.

- Доскоро сте работили с едни от най-добрите нападатели в света в Атлетико Мадрид -Антоан Гризман, Диего Коста, Фернандо Торес, Радамел Фалкао. Звездите не са ли твърде капризни?
- Не, именно затова са на това ниво. Това наистина са едни от най-добрите футболисти в света. Но тук идва ролята на Чоло (б. а. - Диего Симеоне). Той работи много с тези играчи, за да ги убеди, че най-добрият начин да развиват себе си е като работят за отбора, за колектива. Това е много важно. Атлетико неслучайно стига толкова далеч. Но зад видимата част се крие огромна работа и отговорност от страшно много хора.

- От футболистите, с които сте работили, Диего Коста изглежда с най-внушителна физика. Това вродено ли е при него или работи извънредно, за да изглежда по този начин?
- Не само Диего Коста, но и всички футболисти, които са в елита на световния футбол, работят през цялото време, за да са на ниво. Мога да ви уверя, че всеки от футболистите на Атлетико има в дома си професионално оборудван фитнес. Това са хора, които тренират съвестно, дори и в свободните си дни. Ако искаш да си сред най-добрите, си длъжен да се грижиш за всички детайли.

- Като кондиционен треньор следите ли най-съвременните тенденции в професията ви?
- Имаме късмет, че живеем в ера на информациите. Сега е много лесно да получиш всичко, което пожелаеш. Мисля, че всеки може да разбере това което го вълнува, и да напредне в професията си. Има твърде много методи за работа, трябва просто да подбереш тези, които са подходящи за твоя отбор, и да ги комбинираш по най-добрия начин. Не е по-сложно от това.

- Наясно ли сте с това, че в българското първенство има дълга зимна пауза, каквото няма на Запад? Това предполага и два дълги периода на подготовка за футболистите.
- Да, информирах се вече. Това е едно от първите неща, които взех под внимание, когато подписвах договор с Лудогорец. Ние вече имаме специална програма, по която се готвим. Сега трябва да стъпим на първото стъпало, образно казано. През зимата сме длъжни да продължим от второто стъпало, а не пак да се връщаме на първото стъпало. За целта всеки от футболистите е получил специална индивидуално програма за подготовка, която е съобразена с неговия физически профил.

- Ако приемем, че най-големите съперници на Лудогорец за титлата са ЦСКА и Левски, то е интересно, че вашите конкуренти също имат кондиционни треньори от чужбина. „Червените" залагат на германец, а „сините" -на италианец. Това сблъсък на три школи ли ще бъде?
- Това е интересно, наистина. Но вече актуалните тенденции са еднакви и не зависят толкова от мястото, на което работиш. Светът е глобален и методологията на работа е сходна дори на различните континенти. Това не е странно, а съвсем нормално. Всеки един от нас трябва да избере най-добрата формула, по която трябва да подготви отбора. Естествено, трябва да се съобразяваме и с местните навици, но си вървим по начертания план.

- Като кондиционен треньор имате ли и решаваща дума за храненето на футболистите?
- В някои аспекти имат правото и дори задължението да се намесвам. Например, наскоро въведохме в отбора нова практика. Тя е футболистите да правят късна вечеря - около 23 часа - когато са на лагер преди мачове.

- Вече сте печелили титлата в Испания, както и Купата на Лига Европа. За краткия период в Лудогорец пък вече вдигнахте Суперкупата на България. Каква е следващата ви цел?
- Най-близката цел пред отбора със сигурност е влизане в групите на Шампионската лига. От друга страна, ще търсим много дълга серия от поредни победи. Само така можем да се надяваме на успехи. Това обаче предполага паралелна работа по двете цели. Не можем да действаме на парче или за определен период. Всичко е съобразено и се надявам, че ще се получи.

Novsport


Покажи новините за отбор

ЦСКА
Левски
Славия
Черно море
Локомотив
Ботев
Дунав
Берое
Септември
Ботев
Етър
Лудогорец
Верея
Витоша