Facebook

Моля, споделете страничката ни :)
Tweet
Арда (Кърджали)Берое (Стара Загора)Ботев (Пловдив)Ботев (Враца)Витоша (Бистрица)Дунав (Русе)Етър (Велико Търново)Левски (София)Локомотив (Пловдив)Лудогорец (Разград)Славия (София)Царско Село (София)ЦСКА (София)Черно море (Варна) Локомотив (София)Марек (Дупница)Черноморец (Бургас)Спартак (Варна)

Павел Колев: С Васил Божков Левски тръгва към титлата!

Павел Колев: С Васил Божков Левски тръгва към титлата!

Novsport

Новият изпълнителен директор на Левски Павел Колев е амбициран да изгради нов спортно-технически и административен облик на клуба. В първата част на интервюто му пред БЛИЦ г-н Колев разкри, че е готов да извърши кардинални промени в името на доброто на вековния отбор. Във втората част на разговора ни с г-н Колев разговаряме за финансите и стратегията на Левски. Ето как той отговори на въпросите на управителя на БЛИЦ Ивайло Крачунов.

Г-н Колев, Левски получи могъща финансова подкрепа от Васил Божков. Предвижда ли се по-голям бюджет за клуба през тази и следващата година, и привличане на чужденци със сериозни качества?
- Едва ли някой се съмнява, че когато холдинг от мащаба на "Нове" застане зад клуб като Левски, то отборът може да има проблеми с бюджета.От тази гледна точка "черните дни" за Левски и финансовата криза официално са приключили, въпреки че все още има да се чистят доста задължения. И това е проблем, защото финансовата ситуация, която заварихме, никак не беше розова. Финансовото състояние на клуба е плод на дискусия, която продължава няколко месеца.Всички знаят за какво става въпрос. Но тук въпросът е стратегически - дали си заслужава Левски да инвестира голям бюджет за селекция и заплати или е по-добре да е по-консервативен, да изплати натрупаните задължения и в същото време да инвестира в инфраструктурата, която е в плачевно състояние. Имам предвид стадион "Георги Аспарухов" и целия тренировъчен комплекс, който се нуждае от много подобрения, защото обстановката в него не отговаря на това, което клуб като Левски би искал да има.На второ място, според мен трябва да се увеличи бюджетът на школата - това е моето верую, защото в момента Левски харчи максимум 6-7% от бюджета си за Детско-юношеската школа. Парите за ДЮШ трябва да се вдигнат, ако искаме да имаме сериозен резултат и да започнем да произвеждаме качествени футболисти, които ако не заиграят при нас, то в други клубове и по този начин да ни носят приходи под формата на солидарни плащания и тренировъчни компенсации.С какъв процент трябва да се увеличат парите за Детско-юношеската школа на Левски?
- Поне с 15%. Смятам, че това е верният път. Може би ще стане по-бавно и феновете трябва да се въоръжат с търпение, но те ще виждат конкретни резултати от инвестицията в стадиона, тренировъчните терени и екипировката.Паралелно с това в никакъв случай не трябва да пренебрегваме първият отбор. Най-вероятно средства за селекция ще бъдат отделени, но според мен това не е най-важното. Най-важното е Левски да изгради основата, за да може един ден тези, които ще дойдат след нас да заварят не това, което заварихме ние, а нещо построено на здрава основа.

Мечтаете ли стадион "Георги Аспарухов" да бъде изцяло покрит и да заприлича на европейските арени?
- Разбира се. В дългосрочен план това е нещото, което много бих желал да се случи. Но ще бъде трудно по ред причини основно, защото в момента приоритет за Левски е оцеляването и оздравяването. Но няма сериозен клуб в Европа, който да няма стадион! Когато говоря за стадион, то той трябва да отговаря на бизнес модела, който генерира средствата за клубовете. В това отношение стадион "Георги Аспарухов" е много далеч от истината, има много неща да се оправят, но постепенно мисля, че ще стигнем и до там.

Отговарят ли на истината твърденията на президента на Славия Венцислав Стефанов, че дълговете на Левски са 39.5 млн. лева?
- Не бих искал да коментирам думите на Стефанов. Цифрата казана от него не отговаря на истината. Реалната цифра на дълговете е доста по-ниска.

Каква е точната сума на задълженията на клуба?
- Сумата е над 30 милиона лева, но в никакъв случай цифрата не е тази, която цитира Стефанов. Аз нямам представа той откъде има тази информация.

Подкрепата на Васил Божков дава ли основание да се смята, че клубът ще е основен претендент за титлата през следващата година и ще прекъсне 10-годишната прокоба, за която говори известният привърженик на "сините" Томислав Русев?
- Честно казано, аз не вярвам в прокобите. Не съм много суеверен и съм на мнение, че обяснението за дългогодишната суша на Левски от гледна точка на трофеи в никакъв случай не е нещо субективно или ирационално каквито са клетвите и прокобите. Просто става дума за лошо управление. Футболният бизнес има закони и когато не се спазват, обикновено се случва това, което преживя Левски през последните години. Идването на Васил Божков и ангажирането му с Левски подсказва, че нещата в Левски ще се променят положително. Компаниите на г-н Божков от гледна точка на бизнес законите са перфектни и са показали, че са ефективни. Целта е да направим това и в Левски. Разбира се има футболни специфики, които отличават футболният бизнес от бизнеса въобще, но принципите са едни и същи. Има всички сигнали, че на тази прокоба рано или късно ще й дойде края. Според мен това ще се случи по-скоро рано, отколкото късно. До края на този сезон и докато има теоретични шансове Левски ще се бори да стане първи. Следващият сезон ще започнем с идеята да се борим за титлата. Със сигурност. Но искам да подчертая, че целите, които градим са на здрава основа, а за клуб като Левски да не се бори за титлата би било несериозно. Аз съм сигурен, че през следващия сезон Левски ще стои много по-добре не само на терена, но и извън него и ще има всички аргументи да оспорва титлата на другите отбори в България.

Novsport


Покажи новините за отбор

ЦСКА
Левски
Славия
Черно море
Локомотив
Ботев
Дунав
Берое
Ботев
Етър
Лудогорец
Витоша
Арда
Царско Село