Facebook

Моля, споделете страничката ни :)
Tweet
Берое (Стара Загора)Ботев (Пловдив)Ботев (Враца)Верея (Стара Загора)Витоша (Бистрица)Дунав (Русе)Етър (Велико Търново)Левски (София)Локомотив (Пловдив)Лудогорец (Разград)Септември (София)Славия (София)ЦСКА (София)Черно море (Варна) Локомотив (София)Марек (Дупница)Черноморец (Бургас)Спартак (Варна)

30 години от най-стария фенклуб в България

30 години от най-стария фенклуб в България

Novsport

Най-старият фенклуб в България влиза днес в четвъртото си десетилетие. На този ден през 1988 година Георги Момчилов, д-р Константин Думанов и съмишленици направиха един безумно смел за времето си ход. В епоха, когато властта наказваше със затвор създаването на неформални сдружения, Момчилов и Думанов бяха в основата за създаването на Клуба на привържениците на Локомотив Пловдив.

Феновете на нито един друг отбор в страната не бяха посмяли до този момент да се изправят срещу милицията и порядките в социалистическата държава. Черно-бялата идея обаче бе толкова силна и всеобхватна, че дори властта не посмя да посегне на сдружението.
През тези 30 години Фенклуб Локомотив Пловдив винаги е бил стожер и когато се налага коректив на управлението на клуба. Неведнъж привържениците са спасявали любимия си тим от разпадане и от поквара. Особено емблематични са случаите през 1996 година, през лятото на 2014 и 2015 г.г. През цялото си съществуване най-голямото богатство на Локомотив са били именно неговите привърженици.
Ето и какво написа днес официалният сайт на фенклуба:

"Днес, 11 май 2018 година, Фенклуб „Локомотив Пловдив“, най-старият клуб на привържениците на футболен отбор у нас, отбелязва тридесет години от основаването си.
На този ден през 1988 година в претъпканата зала на Автокомбинат Пловдив ние проправихме пътя на организираните привърженици на футбола в България.През тези три десетилетия ние изминахме нелек път, изпълнен с възходи и падения. Преживяхме изпадане, доживяхме шампионска титла, посрещнахме обещаващи звезди и велики играчи на Лаута, разделихме се с любимци, които осветяват от небето пътя на черно-бялата идея напред във времето.

На 11 май 1988 година ние институционализирахме привържениците на Локомотив.
Събитието ще бъде заслужено отбелязано след края на шампионата.

11 май е специална дата не само за Локомотив, а също така за Пловдив и за България. На този ден през 1851 година, не къде да е, а отново в Пловдив, за първи път е отбелязан празникът на Кирил и Методий – създателите на българската азбука.

Датата 11 май е знакова за нашия град. На нея първопроходниците на българското Възраждане и организираните привърженици на футбола у нас надигат глава, за да заявят място в историята!

Първи се родихме!"

Novsport


Покажи новините за отбор

ЦСКА
Левски
Славия
Черно море
Локомотив
Ботев
Дунав
Берое
Септември
Ботев
Етър
Лудогорец
Верея
Витоша