Андрей Желязков: Левски да търси халф, по-добър от Мариани

Андрей Желязков: Левски да търси халф, по-добър от Мариани

Novsport

21-11-2019, 11:40

Бившият спортен директор на Левски Андрей Желязков даде интервю пред "Тема Спорт". В него той говори за думите на Павел Колев за обединението на синята общност, за таланта на Станислав Иванов и играта под ръководството на Петър Хубчев.

Г-н Желязков, как виждате битката в първенството? Може ли Лудогорец отново да бъде обявен по-рано за шампион, след като Левски загуби гостуването си на Ботев Пловдив?

- Няма как да се отпише Левски за титлата. Видяхте, че в последния кръг Лудогорец за малко да се препъне в последния Витоша Бистрица. Така че има много мачове до края на сезона. Предимството на разградчани може би е в натрупаното самочувствие в играчите от поредните шампионски титли. А и те освежават състава си всеки сезон с добри попълнения.

Преди дни изпълнителният директор на клуба Павел Колев заяви, че единственото, което пречи на левскарите в момента, е, че не са обединени. Как се справя ръководството до момента и съгласен ли сте с това твърдение?

- Това съм го повтарял много пъти. Левскарите трябва да се обединят. Те са голямо семейство. Но сега са разделени и живеят в различни къщи. Но феновете определено си обичат отбора. За момента ръководството от финансова гледна точка се справя отлично, иначе Левски нямаше да е на това място, на което е в момента. Но, ако искат да достигнат Лудогорец, и сините, и ЦСКА трябва да инвестират повече във футболисти.

В последно време се шуми много около Станислав Иванов. Грешка ли ще е, ако Левски продаде таланта си сега в чужбина?

- Не съм запознат какво е желанието на Станислав Иванов и клуба. Не знам дали ще е по-добре да бъде продаден в чужбина. Но момчето има футболни качества. Може би с още една-две подготовки с Петър Хубчев Станислав ще натрупа мускулатура и физическа издръжливост. Както се казва, да има повече сила в краката. На футбол няма какво да се учи вижда се ясно, че притежава голям потенциал и го показва постоянно. В последния мач срещу Ботев Пловдив нямаше много проблясъци, но в предишните мачове видяхме на какво е способен. Има голямо израстване при него. Вкара решаващи голове, направи също и важни асистенции. Наблюдавах го и в мача на младежкия национален отбор срещу Полша. Направи силен мач и доброто футболно бъдеще е пред него.

Много се говори и за липсата на човек в средата на терена, който да играе ролята на плеймейкър. От това ли има нужда в момента отборът?

-Да, трябва човек в средата на терена за Левски, който да гради играта. Може би като Давиде Мариани, но да е с класи над него. Това си проличава, когато сините са притиснати и опонентът им играе по-твърдо. Тогава няма кой да разчупи и разруши играта на противника. Може би точно инвестиция в топплеймейкър е необходима на Левски. Липсата на такъв води до спад в играта на защитата и нападението.

Появи се информация, че Левски се интересува от Симеон Славчев. Как ви се струва подобен трансфер?

- Не съм запознат за интерес на Левски към Симеон Славчев. Но, ако има предложение към този играч, смятам, че той няма да помогне за това, което си говорихме току-що. Да, Славчев е комплексен играч и ще бъде от полза за Левски, ако се осъществи такъв трансфер.

Как ви се вижда Левски под ръководството на Петър Хубчев?

- Обвиняват Петър Хубчев, че играе защитно, но това е съставът, с който разполага. Понякога трябва да побеждаваш и по другия начин. Да, всеки иска Левски да мачка на "Герена", но в момента отборът върви. Малко бяха хората, които вярваха, че сините ще имат толкова точки след изминалите кръгове. Ходя на стадиона почти на всеки мач. Не мога да говоря от името на Хубчев, защото не съм в съблекалнята. Както казват хората, най-добре се вижда от първия до десетия ред. В момента треньорът се справя добре с наличните   футболисти. Просто не трябва да се правят толкова треньорски смени, колкото бяха в последно време в Левски. Дори когато отборът вървеше, се извършваха рокади. Не знам защо наистина. Може би някой се е уплашил от това? Нали знаете, с няколко реда в една статия се внася смут, че има напрежение в съблекалнята на Левски и това става факт след известно време. Просто трябва да се гласува доверие на треньора. Да се остави да работи на спокойствие.

Според вас има ли лидери в Левски?

- Не знам, не съм в съблекалнята на отбора. Не искам да говоря с имена, но виждам, че в отбора има лидери. Същестува едно ядро от 4-5 футболисти, които са основата на тима.

На сините предстои двубой от 1/8-финалите за Купата на България срещу Черно море. Колко по-различен ще е този мач от срещите между двата отбора в първенството?

- Срещу Черно море Левски го очаква съвсем различен двубой. Както се казва, първенството е маратон, а турнирът за Купата на България е като състезание по висок скок. Имаш един мач, в който всичко се решава. Определено ни чака интересен двубой и не искам да давам прогноза. Лично на мен много ми харесва Илиан Илиев и играта на неговите отбори. Дори когато беше във Верея, с всичките им проблеми проби до шестицата. Но за мен предимството е на страната на Левски, като знаем, че мачът ще бъде на "Герена".

България победи Чехия с 1:0 в последния мач в квалификациите за Европейското първенство през 2020 година. Как ви се видя националният отбор срещу чехите?

- Не трябва да омаловажаваме победата над Чехия. Стига са говорили, че чехите са се класирали и са дошли в София, за да паднат. Това е злобно. Георги Дерменджиев подходи прагматично и спечели. Мачът можеше и да е в двете посоки. България можеше да открие резултата рано, ако пасът на Вандерсон беше стигнал до Ивелин Попов. Сега за баражите може да бъдат използвани и играчи от младежкия национален отбор. В тези момчета има потенциал. Наблюдавах победата над Полша с 3:0 и ми хареса представянето им. Обнадежден съм. Виждаме сега, че начело на мъжкия отбор е по-спокоен човек като Георги Дерменджиев, а на младежите по-темпераментен като Александър Димитров. Харесвам и двата типа, защото всеки човек е различен. Дано нещата да тръгнат в правилната посока.

Как ще коментирате и решението на капитана Ивелин Попов да се оттегли от националния отбор?

- Решението на капитана да се оттегли е лично и явно Ивелин е преценил, че трябва да спре. Сега ще се насочи към клубния си отбор. Трябва да се уважава това. Той е на 32 години и така е преценил.

Източник: Novsport

Последни новини