Андрей Желязков: Ходете на стадиона, Левски ще се оправи

Андрей Желязков: Ходете на стадиона, Левски ще се оправи

Novsport

15-08-2019, 11:38

Бившият спортен директор на Левски Андрей Желязков даде интервю пред "Тема Спорт". В него той говори за играта на сините, решенията на Петър Хубчев, настроенията сред феновете, Люпко Петрович - с когото се засякоха за кратко при последния си престой на "Герена", както и за нещата, които му правят най-голямо впечатление в първенството

Г-н Желязков, изненадва ли ви с нещо до момента първенството?

- Най-много до момента ме изненадва съдийството, тъй като е доста променено спрямо година-две-три. И то в положителен смисъл. Ръководителите трябва просто да бъдат по-реалисти и когато не им се помага, да не нападат и атакуват реферите. Другото положително е, че шампионатът става интересен. Ако ЦСКА и Левски бяха победили през уикенда... Най-класните попълнения в момента са в Лудогорец и би трябвало да очакваме, че този отбор отново ще върви напред, въпреки че ако влезе в групите на Лига Европа, ще има тежък график и това може да доведе до колебания.

Това може да даде допълнителни шансове на ЦСКА и Левски в битката с Лудогорец

- Зависи, ЦСКА не е за отписване срещу Заря, въпреки че резултатът от първия мач в София не е много обнадеждаващ. Те спокойно можеше да спечелят домакинството си.

Изненадва ли ви Левски с представянето си?

- Следя им всички мачове, ходя на стадиона, защото дълги години съм бил ръководител и не ми е безразлично. Интересно ми е да гледам как се развиват, изобщо клуба. Някои казват, че една птичка пролет не прави. Но се видя какво стана след продажбата на Мариани и контузията на Тиам. Това са две важни фигури в халфовата линия и когато излязоха, веднага се почувства. Затова ни най-малко трябва да обвиняваме треньора за резултатите. Не защитавам Петър Хубчев, не съм му адвокат. Но в момента, който и да дойде, материалът, с който ще разполага, не е толкова добър, че да се очакват чудеса. Прави ми впечатление друго -има ли комуникация между звеното на скаутите, Павел Колев, Ивайло Петков? Дали са едно общо, това ме притеснява.

Не се ли създадоха нереални очаквания към Левски след двете победи над Ружомберок? След толкова години страдания публиката сякаш изпада вече в еуфория от прекалено малко?

- Така трябва да е. Но някой трябва да обедини публиката на Левски. Много неприятно впечатление правят двете агитки - едните отляво, другите вдясно. Те си подкрепят отбора, но нещо не е наред. Много по-силни ще са, ако са заедно. Не трябва да е така. Някой ще каже, че това не оказва влияние. Как да не оказва? Когато са разделени родителите, това оказва ли влияние на децата? Колкото до играта - отборът беше подготвен, тръгна добре. Има футболисти с опит, нещо друго липсва. Аз също обичам опитни играчи, учил съм се от най-големия - Йохан Кройф, винаги съм взимал примери от него. Той казваше, че годините, килограмите, ръстът - тези неща нямат значение, а единствено има показаното на игрището.

Какво общо намирате между загубите от АЕК Ларнака (0:4) и Берое (1:3) на "Герена", кое е притеснителното за Левски?

- Това са много различни двубои. Реваншът с кипърците бе предрешен. Колкото до мача с Берое - още като погледнах състава, ми стана ясно. Но какво да критикуваме Хубчев, кого да сложи? Казваме, че Деян Иванов не е играл много време, Рейш се контузи на загрявката, Каргас е болен, Ейолфсон не е готов...

Треньорът бе критикуван повече за това, че мени позициите на играчите - например Станислав Иванов игра зад нападателя, а не на крилото?

- Моето мнение за Стаси е, че не е типично дясно крило. Да, той прави хубави неща, когато излезе по фланга и топката му е подадена в дълбочина, а той я поеме на скорост. А не когато му я дадат на крак и след това трябва да преодолява против- ник - почти не се сещам за такъв негов пробив. Мисля, че Хубчев има право да го премести. Иванов трябва да е свободен, да може да използва целия фронт на атаката. Важното е, че върви нагоре, има доста голямо израстване.

Казахте, че Хубчев не бива да се съди. Коментира се, че той е започнал да играе прекалено офанзивно, за да избяга от етикета, че е дефанзивен треньор. Може ли да се каже подобно нещо?

- Защо се разсъждава така? Нека вземем първия двубой на Левски за сезона срещу Ружомберок - с колко дефанзивни халфове бе на терена в Словакия? Играха Тиам, Райнов и Юруков. Победи ли? Какво казахме тогава - дефанзивен или офанзивен беше. В крайна сметка всичко се определя от резултатите, а не с колко дефанзивни футболисти си бил на терена. Тогава Левски игра добре, след това част от състезателите се контузиха, а Мариани беше продаден. Тоест, всичко се промени. Все пак Левски не разполага с играчи от висока европейска класа и Хубчев само да влезе в съблекалнята да им каже кой с какъв номер да играе, тоест каква позиция да заеме.

В първия ви престой на "Герена" като директор имаше твърдения, че и Георги Василев е бил дефанзивен треньор, а тогава отборът мачкаше наред с големи резултати...

- Спомням си много добре. Даже в един момент, когато Наско Сираков напусна, ние играехме без централен нападател. Боримиров, Илиан Илиев, Николай Тодоров-Кайзера и Мъри Стоилов се нагърбваха с тази задача, а биехме с по 5-6 гола. Чертата се тегли накрая, има време за сегашния тим. Сигурен съм, че и Хубчев знае кого да вземе, но дали клубът има тази възможност? Бих препоръчал на хората да ходят на стадиона, Левски ще се оправи.

Като холандски възпитаник, какво е мнението ви за Найджъл Роберта?

- Повечето чужденци дойдоха късничко. В първия си мач в първенството влезе като резерва и вкара решаващ гол срещу Царско село. Всичко е въпрос на избистряне на състава и виждане в кой двубой на кого да заложиш и къде той да е най-полезен, на тактика. Той е млад и не трябва да бъде отписван. Лошото е, че в Левски много дълго време чакаха - този ще дойде, онзи очакваме, другият ще е скаут, а третият спортно-технически директор. Сега е моментът нещата да се правят за зимата, а не още да се сглобява отбор. Да, собствеността се смени много бавно - ще дойдат ли новите, няма ли. Но след като има финансова стабилност, трябваше да се действа по-бързо. Промените закъсняха.

Как се приема чужд човек на "Герена" като Ивайло Петков? Какъв съвет бихте дали, след като сте извървели същия път?

- Имах голямо доверие от тогавашния президент Томас Лафчис, за което му благодаря. После имахме малки спречквания, но те не са били лични, а в името на отбора. Лафчис ми беше оставил почти всичко и си прокарвах вижданията. Бяха се загнездили стари играчи, а Левски не вървеше. Те искаха да кома ндват треньора и ръководителите. Това го изчистихме бързо. Знаете все пак от кого съм се учил - Кройф. Това много ми помогна. Като напуснахме с Томас, Левски нямаше задължения, а имаше да получава транш от 700 хиляди марки за трансфер на Владимир Иванов-Фугата. футболът си е футбол, но и бизнес. Почти нямахме играч, когото да вземем за 500 хиляди, а да го трансферираме за 50. Ивайло трябва да си отстоява позициите.

Точно от такива сделки Левски бе стигнал до ръба на фалита...

- Затова се гледат финансите. Не може само да търсиш "Чичко паричко" да спасява клуба. Това няма как да продължава безкрайно. Този, който съумее да докара Левски на нулата и отборът да участва в евротурнирите - това е добър ръководител. Към това трябва да се стремят новите, защото Левски не може постоянно да бъде спасяван от някого.

С трансфер на Тодор Неделев може ли Левски да се превърне в реален претендент за титлата?

- Да. На това момче Господ му е дал талант. Надраснал е Ботев, никой няма право да му се сърди дори и да напусне. Преди време му взеха 5 милиона лева, сега ако вкара в касата още 2 - трябва паметник да му направят. Ще излезе друг от там, школата работи. Ето - Шопов и Добрев вървят добре.

Очаквахте ли Люпко Петрович толкова бързо да вдигне ЦСКА откъм резултати, след като бе обявен за треньор?

- Като резултати - да, като игра няма голяма разлика. Но футболистите му имат респект, той е огромно име. Има си тактика, спазва си я. Веднага разбрах защо пусна Фабрини срещу Лудогорец - само той можеше да изведе някой в дълбочина. И това се случи в края, но Тиаго пропусна.. С едно решение Люпко печелеше мача. Бяхме заедно в Левски. Мен ме освободиха, че съм на възраст. Малко се учудих, че същото стана и с него, а ние бяхме 4 точки пред Лудогорец. Навежда ме на мисълта, че някой не искаше Левски да върви напред. Почнаха да се обаждат някои хора от азиатските страни - че отборът играел неефективно, че трябва да бие с 5:0. Откакто започнаха да ходят по офисите в хотел "Радисън", се случиха и тези неща...

Източник: Novsport

Последни новини