Андрей Желязков: Целта е финансова стабилност, а не да се продължи затъването

Андрей Желязков: Целта е финансова стабилност, а не да се продължи затъването

Novsport

16-02-2019, 12:02

Бившият спортно-технически директор и мениджър на Левски Андрей Желязков говори пред "Тема Спорт" и заяви, че в момента на „Герена" трябва да е водещо финансовото стабилизиране на клуба и изтриване на петното, което падна върху него през последните години. Легендата на българския футбол подкрепи политиката с привличането на предимно български футболисти и сподели, че се познава с Георги Дерменджиев, след което се изказа ласкаво по негов адрес.

За селекцията на Левски

Винаги съм бил привърженик на това нашите отбори да играят с по-голям брой българи и по-малко чужденци. Някои имат и друго виждане. Например в Лудогорец в повечето случаи с по-качествени чужденци се получават по-добри резултати. Както е казано - целта оправдава средствата. А когато го правиш и не постигаш никакъв успех, а напротив финансово затъване, няма смисъл от това. Ако не е печелившо с чужденците, няма смисъл. А в момента в Левски се вижда, че не е. Сега с привличането на Живко Миланов, Валери Божинов и Мартин Райнов трябва до една-две години да израснат младите в отбора. Във всеки един тим в отделните линии трябва да има по един опитен играч, който да е учител и човека, който ще ги насърчава, напътства, а не да ги критикува. Целта на привличането на тези футболисти трябва да е такава. Тримата трябва да са водещите в тима. Предполагам, че те ще бъдат и лидерите в съблекалнята, след като досега преобладаваха повече чужденци в нея. Но трябва да разберат, че са извикани, за да помагат на младите момчета и отбора да растат нагоре.

За Георги Дерменджиев

С него се познаваме от дълго време, още като футболисти. Дори по лагери и хотели сме били заедно в една стая. Дерменджиев е скромен и не парадира много. Треньорите трябва да ги определяме по резултатите, а неговите много добре знаем какви са. Който си мисли, че за два-три месеца ще направи нещо много впечатляващо и неочаквано, ще се заблуди. Но, ако това стане, ще бъде още по-добре, но шансовете на Левски за титлата са много по-малки в проценти.

За смяната на собствеността

Целта трябва да е финансовото стабилизиране на клуба, а не при всяко идване на нов президент Левски да затъва все по-навътре. Навремето, ако сте чели за Байерн Мюнхен и думите на Ули Хьонес, че не може да си представи как се събужда сутрин и разбира, че клубът дължи пари на някой. Това трябва да важи и за Левски, защото това е водещото в един топотбор, за да има авторитет пред хората и играчите, които идват в него. Предполагам, че това, което се говори, с новия собственик ще бъде изчистено. Така се надявам да стане и повече такива неща да не се допускат. Защото по времето на Томас (б.а. - Лафчис) Левски не беше на загуба, а след това всеки, който дойдеше, дълговете се увеличаваха. Не съм ли прав? Призовавам ръководители, треньорски екип, директори и президент да направят така, че двете неща да ги съчетаят. Това е отлична работа и добър бизнес. Това се гони по цял свят, защото в момента нямат продаваеми играчи, с които могат да си покрият задълженията. Да, някой ще каже, че и Реал Мадрид има дългове, но кралския клуб има отбор, който им покрива всичките задължения. В момента трябва да се надгради и да се намалят финансовите загуби на клуба. Моето мнение е, че Левски и с три пъти по-малък бюджет ще завърши на третото място, и то с петима юноши в състава.

За Павел Колев

Той няма как да се справи сам с тази задача. Тук трябва да му помогнат треньорският щаб, спортен директор или мениджър. А и зависи какви цели са поставени. Казах, че за шампионската титла е трудно, което води до цел - стабилизиране на финансовото състояние, и да не се говори и бие повече по авторитета на Левски, че дължат пари на някого. Не се гледа сериозно на такива клубове.

За продажбата на Габриел Обертан

Харесвах го много като футболист, докато подписа новия си договор. След големия контракт, за който се говореше, той като че ли стана друг човек. За мен е много правилна неговата продажба, защото с него и без него Левски щеше да е на второто или третото място. А с такава голяма заплата няма смисъл. Аз съм на друг принцип - по-нормална заплата и когато постигнеш големи успехи - титла, Купа на България, вкараш отбора в Шампионската лига или Лига Европа, получаваш премия. Тогава може да получиш високи възнаграждения, но трябва да си ги спечелиш. Друг вариант е да вземеш млади играчи и да ги изградиш, както е случаят със сръбския нападател от Айнтрахт Франкфурт Лука Йович. Германците го взимат за 6 милиона, а сега ще го продадат на Реал Мадрид или Барселона за 45, и ще си намерят други играчи.

За мача с Локомотив Пловдив

След смяна на треньор всеки играч иска да се докаже. Нямам наблюдения от сегашното състояние на Локо Пловдив, но все още при тях преобладават чужденците. В Левски ще е плюс, че българските играчи са по-отговорни. Също има и иностранци такива, но си спомням още по нашето време, че когато паднеш, не смееш два-три дни да излезеш на улицата. Това според мен ще е козът на сините. Тази отговорност. Все пак в Левски също е имало много добри чужденци и те затова са били оценявани.

За ЦСКА и Любо Пенев

Не съм запознат много с нещата при червените. Всеки живее с надеждата, че след треньорска смяна ще се постигне нещо по-добро. Било то спортно-технически или организационно. Всички тръгват с такава надежда.

За Лудогорец

Резултатите от контролите им в Турция не трябва да се гледат, защото сме виждали шампиони в проверките, а когато започне първенството, става съвсем друго. Според мен и тази година Лудогорец ще стане шампион. Макар и с не толкова голяма разлика, както бе в предишните години. Но те са взели мерки и виждам, че се ориентират към български футболисти. Да, подписаха и с бразилец, но водят правилна политика. Без да съм адвокат на Методи Томанов, но свърши огромна работа в Разград и сега от клуба трябва да покажат, че без него могат да я продължат.

Източник: Novsport

Последни новини