Ботев Пловдив: Клубната емблема на 102 години!

Ботев Пловдив: Клубната емблема на 102 години!

Novsport

15-09-2019, 11:32

На днешната дата през 1917 година ръководството на „Ботев“ взима решение за утвърждаването на настоящата ни клубна емблема, дело на художника Мирослав Дечев, пише официалният сайт на пловдивчани и допълва:

До онзи момент ботевистите се обозначавали с буквата „Б“, оградена в кръг, но след одобрението на представената от Дечев рисунка, единодушно била приета новата клубна емблема*.

Каква символика носила със себе си и какво послание оставили за нас предците ни, научаваме от документа от провелото се заседание на 15 септември 1917 година:

Протокол № 26

От 15 септември 1917

На заседание на Управителния съвет, в присъствието на всички членове, по въпроса за клубен символ се прие следното:

І. Досегашният символ, буква „Б“, оградена в кръг, се премахва и по предложение на художника Мирослав Дечев се одобри представената от него рисунка, представляваща:

Червен кръг, в който е разположен зелен правоъгълник, в който е вписано „Ботевъ“ (по по-раншно решение името на патрона ни остава само „Ботев“, Христо отпада). Над зеления правоъгълник е вписан щит с клубните цветове черно и жълто в диагонално райе от изток на запад.

ІІ. Символика:

Червено бяло и зелено са цветовете на трибагреника на Царство България, като в същото време означават и кръвта на героите, чистотата на душите и плодородието на България. Щитът с клубните цветове е символ на храбрите. Нескончаемият кръг – на вечността.

ІІІ. По предложение на Председателя под правоъгълника да се впише годината на основаване 1912.

*На снимката към статията можете да видите първия вариант на емблемата, предложена от Мирослав Дечев, която е изцяло в жълто-черно.

Източник: Novsport

Последни новини