Георги Атанасов: Родното ядро дава заряд на ЦСКА

Георги Атанасов: Родното ядро дава заряд на ЦСКА

Novsport

19-11-2018, 10:24

ЦСКА безусловно е отборът с най-изразено родно присъствие сред трите водещи в първенството, коментира пред "Тема спорт" Георги Атанасов. 

„По правило като титуляри излизат поне 4-5 родни футболисти, които съставляват ядрото на тима - Бодуров, Чорбаджийски, Малинов, Десподов, а все по-често виждаме и Манолев. Да не забравяме постепенното налагане на младия Валентин Антов, който до сезон-два смело може да прогнозираме, че ще се превърне във важна част от състава. Това момче е страхотен талант.

Именно българските футболисти дават много силен заряд на отбора. Това ядро трябва да бъде моралното сърце на ЦСКА и да поведе тима към целите му. Всеки знае, че националният елемент е изключително важен и консолидиращ фактор. И най-добрият чужденец трудно може да постигне степента на емоционален и морален ангажимент на българите. Това е много важен бонус на ЦСКА, който трябва да се реализира на терена.

В същото време клубът има достатъчно роден материал, който да материализира и на пазара. Хапка №1 безспорно е Десподов. От дълго време насам той привлича сериозен интерес към себе си. Актуалната новина е свързана с ПСВ Айндховен, но съм убеден, че това далеч не е единственият клуб, който държи Десподов в радара си. Както каза голяма фигура като Красимир Балъков - Кирил има потенциал за Бундеслигата. Той може да се цели кьм най-елитните първенства, защото нивото му надскача шампионати като Холандия, Белгия, Турция или Русия. Всичко е в краката и главата на Десподов. Най-вече от него зависи.

Разбира се, евентуален трансфер в чужбина не е гаранция за успех. Там много неща опират до нагласата на играча - дали ще съумее да се впише, да свикне с условията, да се адаптира към средата, трябва и най-малкото да знае английски език. Но Десподов спокойно може да се впише в традицията ЦСКА да е най-конвертируемата българска марка на пазара.

Стремежът на клуба да налага местни момчета обаче не се изразява само в Десподов, но и в Чорбаджийски. Той израсна пред очите ни през последните година-две и е почти готов за приличен отбор от Бундеслигата, а защо да не отправи поглед и към Англия. В перспектива и Антов би могъл да осъществи солиден изходящ трансфер. Но всичко това ще стане, когато му дойде времето. Сега те трябва да оставят своята ярка следа на "Армията".

Неслучайно ЦСКА е клубът, който дава най-много национали в родната селекция. В това отношение превъзхожда повече от осезаемо другите водещи тимове Лудогорец и Левски. Там дават по един играч. А да не забравяме, че Антон Недялков до неотдавна бе на "Армията". Без съмнение ЦСКА има най-конвертируемите играчи в този момент, с най-голяма перспектива за развитие.

В чудесно допълнение към българско ядро пък би могъл да се превърне Тодор Неделев. По този начин съставът на ЦСКА почти изцяло ще е доминиран от родни футболисти. "Армията" е оптималното място за Неделев. ЦСКА ще му послужи като трамплин за постижения и личностно развитие.

Но u самият футболист има профил, близък до някои от значимите играчи в историята на клуба. Неделев притежава техника, извеждащ пас, поглед и влияние върху играта и прекрасен удар, все компоненти, които напомнят за някои от старите поколения армейски футболисти.

Да насочим поглед и към актуалната ситуация около ЦСКА. На отбора му предстои доста тежко гостуване в Русе. Още преди 40 години помня трудни мачове за червените там. Двубоите по традиция се играеха пред 25 000 зрители. Да не говорим, че всеки излиза срещу ЦСКА на живот и смърт. От една страна, за себедоказване. Но дали понякога в действие не влизат и странични фактори?! Без съмнение на ЦСКА ще му е трудно. През този сезон отборът не е имал лесно гостуване, за разлика от някои други съперници в борбата за титлата. Това го знае всеки запознат с материята. От Дунав ще приемат мача с ЦСКА като възможност да се покажат в най-добра светлина.

Друг фактор, който обуславя трудността на гостуването, е влошаването на климатичните условия в страната. При топлокръвните футболисти от страни като Португалия и Бразилия това винаги е деликатен момент. А в ЦСКА има такива. Особено важно е как ще се адаптира голмайсторът Мауридес, който досега не е играл в подобни условия. Каранга се приспособи бързо, но той е от футболистите тип "куче", които изяждат терена винаги и по всякакво време. Докато Мауридес е с малко по-различен профил.  В крайна сметка добрият играч си е добър играч, без значение от климатичните условия.

Неприятното за ЦСКА е, че поредната пауза заради националите отново ще е неползотворна за отбора. Голямата бройка футболисти в различните селекции, от една страна, е добър фактор. Но, от друга, треньорът няма как да работи с всички играчи по важни тактически елементи. Това спъва до известна степен развитието на отбора. А и ЦСКА даде жертва в настоящата пауза с контузията на Десподов.

За червените сега е важно да продължат перфектната си серия срещу отборите след 5-о място в класирането.

През сезона бяха отправени доста критики за начина на игра на ЦСКА. Не можем да си затворим очите за представянето срещу другите два тима в челната тройка. Но в останалите срещи успеваемостта бе почти пълна. Единственото изключение бяха равенствата при визитите на Ботев Пловдив и Берое, които са сигнална лампа, но не и повод за драма. В крайна сметка, в цялостен план ЦСКА постигна определено ниво на ефективност, което носи точки. А в маратона, който е първенството, и предвид всички странични фактори, които играят в родния футбол, ЦСКА трябва да изстисква максимума от всеки двубой. Дори и понякога да не го прави по най-атрактивния начин”, анализира специалистът.

Източник: Novsport

Последни новини