Георги Илиев: Неделев е най-добрият футболист в първенството

Георги Илиев: Неделев е най-добрият футболист в първенството

Novsport

02-05-2019, 10:35

Халфът на Черно море Георги Илиев (37 г.) бе големият герой на уикенда в Първа лига, след като реализира два много красиви гола за успеха над Лудогорец (2:1). "Тема Спорт" разговаря с Илиев за двубоя с разградчани, предстоящия мач с ЦСКА в събота, както и амбициите му в личен план. Превърналият се в емблематичен играч за Черно море халф се нуждае от още 18 срещи, за да счупи рекорда на Марин Бакалов по участия в елита. В момента Илиев има 437, а Бакалов е с 454.

Георги, ако някой млад играч на твое място беше сторил същото срещу Лудогорец, сега нямаше да стъпва по земята. Ти като опитен футболист как изживя двата си гола?

- Няма как да не ми е било приятно (смее се). Получиха се хубави изпълнения и спечелихме. Радвам се, че феновете изпитаха силни емоции. Имахме нужда от тази победа, защото в плейофите бяхме с три загуби и само един успех. Представяхме се малко колебливо откъм резултати, макар че реално като игра не заслужавахме да паднем. Хубавото е, че успехът дойде в момент, в който малко хора очакваха да се случи.

Имате ли рецепта за противодействие срещу Лудогорец, предвид че се превърнахте в едва третия отбор, който ги побеждава два пъти в един сезон след Литекс и Локо Пловдив?

- Рецепта няма, но всеки отбор в групата е наясно, че срещу Лудогорец трябва да излезеш с максимална агресия и максимално да им ограничиш пространствата. Ако им оставиш свободно място, могат да те направят разноглед. Не бих казал, че сме ги надиграли категорично. Да, имахме доста други ситуации, но ако те бяха вкарали и имаха повече късмет, щеше да е друго. Ние, имахме футболен шанс и го използвахме.

Сега ви предстои двубой с ЦСКА, който победихме на старта на пролетния дял. Съперникът като че ли отново е уязвим предвид отпадането за купата от Ботев и загубата от съ щия съперник за първенство. Какво очакваш от двубоя?

- Очаквам да излезем подходящо настроени към мача. Ще е двубой, подобен на този с Лудогорец. ЦСКА разполага с играчи в атака, на които, ако им оставиш пространства, със сигурност ще ги използват. Така че и тях трябва да ги ограничим и затворим, както срещу Лудогорец. Има време до мача. Ще им набележим силните и слабите страни и ще се подготвим.

Какви са впечатленията ти от ЦСКА? Смяташ ли, че отборът все още може да се пребори за титлата?

- Все още има шансове, да. Изтърваха доста добри възможности, за да съкратят изоставането от Лудогорец, но поне на теория продължават да са в битката. Виждаме, че мачовете в топ шест са много оспорвани. В последния кръг така се случи, че отборите от четвърто до шесто място победиха, а първите три тима загубиха. Има още 5 срещи края и не мисля, че интригата е приключила

Ти беше част от последния шампионски тим на ЦСКА, но оттогава изминаха 11 години. Защо според теб се проточи толкова дълго сушата?

- Не съм бил в отбора, за да кажа защо са се развили така нещата. Да, имат си техните проблеми, които бяха проследени от широката общественост и са известни на всички. Явно са имали някакви проблеми, за да се стигне до толкова голям период без титла.

Ти работи с Любо Пенев в националния отбор, смяташ ли, че той е подходящият човек за ЦСКА?

- Абсолютно. Любо със сигурност е добър избор за ЦСКА. Не мисля, че е нужно да коментирам треньорските му достойнства. Той работи от достатъчно време и ги е показал. Впечатленията ми от него са изключително положителни. И не мисля, че ако питате друг играч от националния отбор по негово време, ще ви каже нещо по-различно.

На път си да запишеш най-резултатния сезон в кариерата си, преследваш ли го като цел?

- Надявам се да вкарам поне още един гол, да. Но това никога не е било водещо за мен. Далеч повече предпочитам да спечелим нещо като отбор, отколкото да преследвам индивидуални постижения. За съжаление тази година не успяхме да стигнем до трофей, но така е нареден животът. Колективното винаги е било пред индивидуалното за мен.

Имаш ли предложение да останеш на терена и през следващия сезон?

- Ще помислим. Естествено, важно е моето мнение, но по-важно е това на старши треньора и на ръководството. След това ще помисля и аз какъв е моят избор.

Тоест все още не сте говорили по въпроса?

- Не сме. Но има време. Този въпрос няма да се проточи във времето. Въпрос на минути е да се разберем. Но е важно мнението на всички звена, не само моето.

Имаш ли амбиция да счупиш рекорда на Марин Бакалов по мачове в елита? Реално се нуждаеш от още 18 участия, което е напълно постижимо, ако останеш и през следващия сезон...

- Ще е сладко да постигна такъв рекорд и ще се радвам, ако го счупя. Важното е да изпитваш удоволствие от играта, а не да товариш себе си, съотборниците си и феновете си. Няма смисъл само да стоиш на терена за единия рекорд. Но да – такова постижение ще е десерт към цялата ми кариера (смее се).

А изпитваш ли все още удоволствие от играта?

-Да, щом още съм на терена. Пък и последният мач с Лудогорец е доказателство.

Караш треньорски курсове за лиценз "А", как се развиваш в този аспект?

- Има доста време, докато взема лиценз. Не съм решил на сто процента, че ще се развивам като треньор. Това една опция, която е нормално предложение за всеки футболист. Ще видим какви варианти ще имам. Заедно с мен още доста други действащи играчи карат лиценза. Оптимист съм, че с времето ще имаме много добри треньори (смее се).

Има ли треньори, от които черпиш пример?

- Доста добри треньори има наоколо. Сега имам възможността да работя с доказан специалист като Илиан Илиев и всеки ден научавам нещо ново.

Съгласен ли си с Александър Томаш, че разликата в елита вече я правите почти изцяло футболисти като теб и Камбуров? Като че ли на младите им е много трудно да поемат щафетата?

- Винаги е имало добри играчи, които на по 37-38 години продължават да са на високо ниво. За себе си не мога да говоря, но вижте Камбуров и Гъргоров. Хората трябва да ги ценят. А младите покрай тях да попиват. Аз се радвам, че в Черно море има деца, които гледат, слушат, запомнят и работят правилно. Развиват се много добре и след година-две ще са готови да поемат диригентската палка. Поне в нашия отбор е така. Но като цяло е немислимо да имаш такива фигури като Камбуров и Гъргоров около себе си и да не попиваш от тях.

Мартин Минчев със сигурност е едно от момчетата, които визираш...

- Той е един от тях, но има и доста други. Вратарят Иван Дюлгеров също получи шанс и го използва. А има и още, които чакат. Разполагаме с много талан отбори ги има, но не знам къде точно се къса нишката. Явно преходът от юноши към мъже е доста труден. Според мен колкото по-млади излязат момчетата в чужбина, толкова по-добре ще е за тяхното развитие.

Смяташ ли, че Тодор Неделев е най-добрият футболист в първенството?

- Лично за мен - да. Няма трезвомислещ човек, който да ви каже друго нещо. Той е най-добрият и го доказва във всеки мач със своята креативност, импровизация, техника, визия... Неделев е най-добрият.

В по-глобален план вече 20 години си по родните терени. На база на този опит, в каква посока се развива футболът у нас и кои са основните проблеми?

- Основното са условията, които ни куцат доста. Това се отразява много на развитието на футболистите. За тези 20 години не знам дали изобщо сме мръднали напред като условия. Другите страни постоянно се развиват и инвестират в инфраструктура. Не знам дали от държавата идват тези средства при тях, но е факт. А при нас реалността е такава, че си тъпчем на едно място. Както казва Димитър Пенев - бързаме бавно (смее се). Само дето изобщо не съм убеден, че се движим. По-скоро вървим назад...

Източник: Novsport

Последни новини