Димитров: В Левски няма разделение на стари и млади, всички сме едно цяло

Димитров: В Левски няма разделение на стари и млади, всички сме едно цяло

Novsport

20-08-2018, 13:50

Младият нападател на Левски Илия Димитров е роден на 10 юли 1996 г. в Дупница. Започва да тренира в школата на „сините" още като малък и минава през всички юношески формации на клуба. Дебютира за мъжкия отбор на 3 ноември 2013 г. при победата с 4:1 срещу Пирин (Гоце Делчев). След това е преотстъпван последователно на Нефтохимик, Пирин (Бл) и Локомотив (Сф). Има и 6 мача за младежкия национален отбор. Завърна се на Герена през лятото и срещу Ботев (Пд) вкара първия си гол за Левски в официален мач. Ето какво каза играчът пред „България днес” за завръщането си в тима на „сините”.

- Илия, пропуснахте няколко мача заради контузия. Каква е травмата ви и кога ще бъдете готов за игра?

- Имах разкъсване в десния аддуктор около 2 сантиметра. Надявам се от понеделник (б.а. - днес) да започна да тренирам пълноценно с отбора. Един кръг и съм готов.

- Срещу Ботев (Пд) отбелязахте първия си гол за Левски в официален мач. От какво значение е той?

- Това попа дение означава страшно много за мен. Чаках го дълго време. Радвам се, че най-после вкарах първия си гол за Левски в официален мач. Много съм щастлив, а и в случая се оказа важен, защото донесе победата.

- На вашия пост конкуренцията е най-голяма. За едно място се борите четири-пет човека. Готов ли да сте преборите останалите? 

- Конкуренцията в нападение в Левски винаги е била на най-високо ниво. Това е една от най-трудните позиции. Надявам се да ми се даде шанс, да го грабна и да се преборя с останалите.

- Сменихте треньора. Свиквате ли вече със Славиша Стоянович?

- Бързо се нагаждаме. Прави разнообразни и интересни тренировки. До момента нещата се получават.

- Каква е основната разлика между него и предшественика му Делио Роси?

- Не мога да коментирам. През по-голяма част от времето на Делио Роси аз бях преотстъпен в Локомотив (Сф). Нямам близки впечатления освен последния подготвителен лагер, който карах с него. Времето е кратко и не мога да направя сравнение.

- В момента Левски е на второ място (б.а. - пред мачовете вчера). Какви са шансовете на тима за някакъв трофей в края на сезона в конкуренцията на Лудогорец и ЦСКА?

- Първенството ще е много оспорвано този сезон. Със сигурност ще има много интересни мачове и изненади. Надявам се Левски да стане шампион и да вземе Купата на България. Времето ще покаже. Сили имаме.

- Винаги ли сте били централен нападател, или сте играли и на друг пост?

- Винаги съм играл централен нападател. Дори и при юношите и като по-малък. Не съм се подвизавал на друг пост.

- Кой ви запали по футбола и как започнахте в Левски?

- Баща ми е главният виновник да заобичам футбола още като много малък. В началото бях в школата на Раковски. Оттам ме извикаха на „Герена", където преминах през всички юношески формации. От дете съм в Левски. Тук израснах.

- Кой е треньорът, на когото дължите най-много?

- Имал съм много наставници през годините и съм благодарен. Специално съм благодарен на Георги Тодоров. На него дължа много. Като малък той ме извика при по-големите. Даде ми много ценни съвети и ме изгради като футболист.

- При юношите ЦСКА ви бяха любима „жертва".

- Да, случваше се така, че във всеки мач отбелязвах гол. Често беше победен. Получаваха се хубави мачове за мен. Надявам се да дойде 10-ият кръг, когато играем с ЦСКА, да вляза и да вкарам и за мъжете.

- Дебютирахте за мъжете на Левски през 2013 година в мач срещу Пирин (Гоце Делчев) (4:1). Какви са спомените от този момент?

- Определено доста приятни. Влязох в 79-ата минута. Имаше много хора по трибуните, които ме приеха много добре. Почувствах се страхотно. Едно неповторимо и незабравимо изживяване за мен.

- След това последваха няколко преотстъпвания в различни отбори. Къде престоят беше най-пълноценен за вас?

- Най-ползотворният за мен период беше в Локомотив (Сф). Благодарен съм на този клуб за шанса, който ми дадоха. Чувствах се добре. Съжалявам само, че не успяхме да влезем в Първа лига миналия сезон. Честно казано, не знам какво не ни достигна в баража с Витоша. Може би късмет. Да допуснеш изравнителен гол в 120-ата минута и след това да загубиш с дузпи. Това е малшанс. За мен беше най-важното да играя редовно в Локо (Сф). С изявите и головете си мисля, че успях да оправдая доверието.

- През лятото се върнахте в Левски. Имаше ли вариант отново да бъдете преотстъпен?

- Не, искам да остана на „Герена" и да се боря за титулярно място. Това е основната ми цел.

- В момента в първия отбор сте доста юноши на Левски. Това помага ли ви?

- Да, може да се каже. Но в отбора няма разделение юноши на по-възрастни и опитни футболисти. Всички сме едно цяло и сме приятели.

- Кой е най-близкият ви съотборник?

- Иван Горанов.

- А кой според вас е най-големият майтапчия?

- В момента това е Антони Белмонт. .

- Ставали ли сте негова „жертва"?

- Да, може да се каже. Но не искам да разкривам как.

- Имате ли любим футболист?

- Възхищавам се на Лионел Меси. Любимият ми отбор е Барселона. Но не симпатизирам на испанското първенство. Предпочитам Висшата лига. По-оспорвано е, а и заради изявите на Агуеро и Хари Кейн.

- А в кое чуждо първенство се надяваш да продължиш кариерата си след време?

- Мечтая един ден да играя в Испания, Германия или Англия. Някое от топ първенствата.

- С какво запълвате свободното си време?

- Обичам да излизам с приятели. Ходим на планина, правим си барбекю и си прекарваме страхотно. Специално хоби нямам. Правя всичко, филми гледам постоянно. Често ходя на кино. Слушам различни стилове музика.

Източник: Novsport

Последни новини