Директорът на "Ивайло": Нашето осветление и на Лаута са най-добрите в страната

Директорът на

Novsport

16-07-2019, 10:23

Бившият рефер Петко Павлов от 2012 г. оглави ОП „Спортни имоти и прояви" във Велико Търново и е директор на спортния комплекс „Ивайло", който оттогава насам тотално бе обновен.

- Г-н Павлов, какво наложи сериозната модернизация на „Ивайло"?

- След изграждането на стадиона, което е продължило повече от четвърт век - официална трибуна, северните зали, козирка, осветление, последва етап на застой и дори регрес. Тревата, пистата бяха в ужасно състояние, рушаха се залите, имаше течове през покривите. След 2005 г. обаче общината и строителния предприемач Дончо Караиванов започнаха обновяване - сложени бяха първите пластмасови седалки, построени бяха спортните зали от западната страна, източните трибуни.

След идването на сегашния кмет Даниел Панов през 2011 г. започнаха по-активни действия за търсене на подкрепа от държавата. Първо бе направен теренът с дренажна и отоплителна система, после модерна лекоатлетическа писта, ремонт на южните зали с още 4 съблекални. Сега разполагаме с шест обновени съблекални,което позволява при провеждането на футболни турнири да настаняваме едновременно 6 отбора. С влизането на Етър в елита спортното министерство отпусна средства и за осветлението.

- Говори се, че като качество осветлението е най-доброто в страната?

- Така е, заедно с това на Локомотив (Пд). Показват го данните от сертифициращия орган. На „Ивайло" и „Лаута" за най-добрите осветления в България. Обновихме тотално и сектора за гостуващите фенове. Възстановихме озвучаването, имаме система за видеонаблюдение. От 2013 г. насам нещата непрекъснато се надграждат. „Ивайло" не е просто стадион, а уникален спортен комплекс със 17 зали за спортните клубове.

- Какво е качеството на тревното покритие?

- Стремим се да е сред най-добрите у нас. Тревата вече е на 6 г, но е в отлично състояние и никога не сме имали оплаквания. Дренажът е чудесен и досега не сме имали проблеми с наводнен терен.

- Отоплителната система обаче не е включена?

- Тя просто трябва да бъде включена към топ лоизточник, което ще се случи в най-скоро време. Все пак тя е необходима само за 1-2 мача през декември и февруари.

- Колко е капацитетът на стадиона? Навремето по документи бе 18 000 места.

- „Ивайло" сега има 10 000 седящи места, плюс 5000 за правостоящи.

- Използван ли е за мачове извън тези на „виолетовите"?

- Да, всяка година домакинстваме по някой финал от подрастващите, финали за Купата на АФЛ. През 2017 г. бяхме домакин на Европейските квалификации до 17 години.

- Ако Етър бе добил право на участие в Лига Европа, щеше ли стадионът да получи лиценз?

- Да, ние имахме инспекция от УЕФА. Ако Етър се бе класирал, това щеше да даде нови възможности за инвестиции по стадиона. Забележките не бяха сериозни и корекциите ояха въпрос на две-три седмици работа. Имаме си зала за пресконференции, достатъчно санитарни възли, съблекалните отговарят на изискванията, а тревното покритие и осветлението отговарят дори за мачове от груповата фаза на Шампионската лига. Препоръките бяха основно за зоната за журналисти, местата за тв излъчване и т.н.

- На практика доизграждането на „Ивайло" е пряко свързано с представянето на Етър?

- Това е нормално, защото интересът към отбора засилва и интереса към спортното съоръжение. Колкото по-високо е нивото на Етър, толкова и изискванията за лицензира-не стават по-високи.

Източник: Novsport

Последни новини