Ел Маестро ще вкара адреналин в отбора

Ел Маестро ще вкара адреналин в отбора

Novsport

15-06-2018, 08:57

Една от най-добрите новини за ЦСКА това лято е факт, след като звездата на отбора Фернандо Каранга се присъедини към лагера в Тетевен. Този път сага около бразилеца нямаше и смятам, че това не е изненада. Много добре познавам управленския стил на Гриша Ганчев и разни артистични номера при него трудно минават. За разлика от предходни години, когато често имаше драми с бягащи футболисти, за последно под ръководството на Александър Томов. Забавянето на Каранга през зимата е било само епизод - по-скоро изключение. Той е супер-фигура за българския футбол и враговете на ЦСКА направиха всичко възможно да го извадят от играта - и на терена, и извън него. Не е необходимо да се връщам към подробности от края на миналото първенство. Каранга е уникално попадение за ЦСКА и вътрешния ни шампионат и колкото по-дълго остане у нас, толкова по-добре. Разбира се, ще бъде доста трудно бразилецът да бъде задържан на "Армията". Не може да не му минават мисли за трансфер, но смятам, че ЦСКА ще го използва в евротурнирите и вече на по-късен етап - през август, би могло да се стигне до продажба.

С Каранга или без него, червените трябва да се подсилят на върха на атаката, за да имат по-голяма дълбочина в състава. Процесите по селекцията обаче не са лесни, особено в държави с по-скромни ресурси като нашата. На този етап не виждам причина да се изпада в паника защо има само две нови попълнения. Селекцията в страните от нашата черга винаги е функция на много фактори, и то далеч не само спортни, но и социални. Ясно е, че за българските клубове трансферната проблематика е истинска кръстословица. Затова нека не бързаме да поставяме срокове за селекцията на ЦСКА, а да изчакаме нейното развитие. Убеден съм, че има определени процеси, които изискват време. Още повече че до затварянето на трансферния прозорец има два месеца и половина. А през последните две години видяхме, че клубът е активен на пазара дори в края на август.

Какво е необходимо на отбора? Вече съм анализирал тази тема, така че няма да кажа нищо ново, като посоча централен защитник, креативен халф и централен нападател. Оставането на Енрике, Каранга и Десподов е отлична новина, но ЦСКА се нуждае от сериозни подкрепления, за да хвърли ръкавицата към хегемона.

Интересен ход в предстоящата нова битка за титлата е назначението на младия специалист Нестор Ел Маестро. За мен, както и за 99% от червената общност това име бе изненада. Но в същото време смятам, че типажът на този наставник отговаря на съвременната тенденция в Европа -да се назначават млади хора, които са направили впечатление в елитни клубове с иновативното си и авангардно мислене, без непременно да прите жават богата визитка. Примери много - Юлиан Нагелсман в Хофенхайм, Флориан Кофелд във Вердер, Виктор Гончаренко още преди десетилетие в БАТЕ Борисов... Новият треньор на ЦСКА дава наличие за голям потенциал. Но успехът му на "Армията" зависи от много неща. От шанса, от усмивката или пък гримасата на съдбата. Всичко е много относително. Но е ясно, че с избора на Ел Маестро ЦСКА направи нестандартен ход, който може да се окаже изключително печеливш и за двете страни.

На база интервютата на младия специалист той ми прави впечатление на интересен човек, със заслужено самочувствие. Със сигурност ще преобърне доста представи за нашия футбол. Неговата нестандартна и неконвенционална фигура ще вкара значителна доза адреналин не само на "Армията", но и като цяло в българското първенство. А това никак не е малко, тъй като понякога емоционалният допинг е от изключително важно значение в колективните спортове.

Що се отнася до липсата на опит у Ел Маестро - не смятам, че това априори трябва да се изтъква като минус предвид предстоящото участие на ЦСКА в Лига Европа. Нестор е бил доста години в Бундеслигата и Австрия и си е дал сметка за нещата. Да не говорим, че изключително успешен треньор във вътрешен план като Стойчо Младенов не успя да направи нищо особено на евросцената. Докато Любослав Пенев, без да притежава опита на Стойчо, постигна епохална победа над Динамо Москва и класиране за групите на Лига Европа, но този успех не намери продължение на вътрешната сцена. Фактът е, че Нестор Ел Маестро е придобил огромно футболно образование по време на своя престой в Бундеслигата. Това никак не е малко, защото там и помощник-треньорите се подбират по най-висок професионален критерий.

Георги Атанасов, "Тема Спорт"

Източник: Novsport

Последни новини