Ивайло Мишев: В Борисовата градина може да вдигнем стадион за 30 000 зрители

Ивайло Мишев: В Борисовата градина може да вдигнем стадион за 30 000 зрители

Novsport

22-04-2019, 18:02

Архитект Ивайло Мишев смята, че в Борисовата градина може да бъде изградено съоръжение за 30 000 зрители. Той добави, че трябва да се мисли за изграждане на буферни паркинги около най-големия парк в София. 

"Факт е, че от държавите на Балканите само ние нямаме построен нов стадион. Това е тъжен факт. Имаме реконструкция на стадиони, но нов нямаме. Стадионът на ЦСКА в Борисовата градина би могъл да се ремонтира, реновира и да отговаря на европейските изисквания. Считам, че там може да се изгради спокойно един стадион в рамките на 28-30 хиляди зрители", каза архитектът в "Студио Дерби".

"Има възможност за изграждане на буферни паркинги, има метро, градски транспорт, парк е, т.е. човек може да ходи и пеша, ситуирането на "Българска армия" е благоприятно, локацията е страхотна. Има издадена съществуваща виза за реконструкцията на стадиона. В нея изрично е посочено, че стадионът не може да излезе от "чашката", в която се намира. В рамките на тези очертания може да се постигне това, което искаме. Може да се покрият секторите "А" и "В" с козирки.

Паркирането при всички положения трябва да се търси в покрайнините на Борисовата градина, трябва да се изградят буферни паркинги съвместно със Столична община. Не е възможно да има подземни паркинги, категорично. Това е според изискванията за сигурност, антитероризъм. Разписано е, не го коментираме. Според мен държавата трябва да участва. Стадионът би могъл да излезе 1000-1500 евро на седалка, т.е. около 30 милиона, ако говорим конкретно за "Българска армия" за ремонт и реконструкция. Трябва да се вземе кардинално решение, стадионът е собственост на ММС", добави Мишев.

Източник: Novsport

Последни новини