ИЗВЪНРЕДНО: Арестуваха бивш спортен шеф за присвояване и пране на пари

ИЗВЪНРЕДНО: Арестуваха бивш спортен шеф за присвояване и пране на пари

Novsport

10-07-2019, 11:25

Бившият президент на футболния Ботев Пловдив и шеф на баскетболния Левски - Иван Джиджев, е арестуван преди дни заради взет кредит от КТБ през 2013 г. Това се разбра във вторник в апелативния спецсъд, където се решаваше дали да излезе на свобода. Да го подкрепи, в съдебната зала беше и треньорът по баскетбол Тити Папазов.

Джиджев е обвинен в присвояване и пране на пари. Според прокуратурата той е помагач на бившите шефове в КТБ Георги Зяпков и Александър Пантелеев, които са подсъдими и по мегаделото за присвояването на 2,6 млрд. лева от банката. По новото разследване двамата са на свобода срещу 5 хил. лв. гаранция.

Джиджев станал обвиняем на базата на показанията на основния свидетел по делото КТБ Бисер Лазов. Бившият главен счетоводител на Цветан Василев разказал за кредита на Джиджев, взет на 9 декември 2013 г., на съдебното заседание на 10 юни. Падежът на кредита бил през 2018 година, съобщава "168 часа". Сумата била отпусната на фирмата на Джиджев “Велдер Пропъртис". Според счетоводна експертиза кредитът бил с 9 пъти повече, отколкото му трябвало, и затова бизнесменът имал обвинение и за пране на пари.

“Има наличие на кредит, за който е ипотекиран имот", обясни адвокатката на Джиджев Ина Лулчева. По думите ѝ не може да се обвинява кредитополучател. Нямало и данни Джиджев да е действал по поръчение на някого.

Прокуратурата поиска бизнесменът да бъде оставен в ареста или да е под домашен арест, защото съпругата му има тежко заболяване.

Съдът го пусна на свобода без никаква мярка за неотклонение, като посочи, че няма данни за престъпление. Джиджев е свидетел по делото КТБ. Срещу него имало и друго разследване, което било прекратено

Източник: Novsport

Последни новини