ИЗВЪНРЕДНО: Бивш играч на ЦСКА с мощна атака срещу Левски

ИЗВЪНРЕДНО: Бивш играч на ЦСКА с мощна атака срещу Левски

Novsport

15-08-2018, 14:07

Хърватинът Тончи Кукоч е сред най-ексцентричните футболисти, играли в българското първенство. Той бе определен за най-добрия бек в първенството и само за 10 месеца се превърна в любимец на феновете на ЦСКА.  Кукоч завари най-тежкия период в историята на „червените“, когато лицензът на клуба бе отнет и отборът бе пратен във „В“ група. След тези събития защитникът напусна ЦСКА и продължи кариерата си в Италия. От тази година хърватинът е основен играч на унгарския „Хонвед“, който е с четири победи от 4 мача от началото на сезона. Вижте какво каза Кукоч в интервю за „България днес“:

– Тончи, следиш ли българското първенство? Има ли сили ЦСКА да се пребори за шампионската титла този сезон?

– Гледах ЦСКА в шампионата и Лига Европа. Вярвам, че отборът може да стане шампион този сезон. Борбата ще е с „Лудогорец“, който е единственият истински конкурент.

– За кратко време се превърна в любимец на „червените“ фенове. Възможно ли е някой ден отново да заиграеш на „Армията“?

– ЦСКА е най-големият клуб в България с най-добрите фенове. Чужденците като мен, които идват да играят на „Армията“, са поставени постоянно под огромен натиск. Но аз никога не съм имал проблеми. Имах фантастични отношения с феновете, които продължават и до днес. Нищо не се знае, но завинаги ще остана „армеец“. Никога няма да забравя победата с „Левски“ с 3:0 и селфито с феновете, което си направих, след като бихме „Литекс“.

– Отборът има нов треньор в лицето на сърбина Нестор Ел Маестро. Чували ли сте в Хърватия за него?

– Не познавам треньора. Искам да му пожелая всичко най-хубаво и да стане шампион с ЦСКА.

– „Левски“ също смени наставника си и запази най-добрите играчи. Докъде могат да стигнат те?

– Какъв „Левски“, бе!? Този сезон те ще се борят за пето място. Единственият конкурент на ЦСКА е „Лудогорец“.

– Кой за теб е главният виновник за фалита на ЦСКА? Ти беше до последно в отбора, преди да стане ясно, че няма да получи лиценз за „А“ група.

– Всичко беше добре до края на декември. Тогава отидохме на лагер в Турция и клубът започна да се разпада. Не знам кой е главният виновник. Имаше много хора, които не мислеха доброто на ЦСКА. Всеки ден се пишеше по медиите, че пред клуба няма живот. А някои само лижеха задниците на феновете. Напуснах на 1 юли. Чаках до последния момент какво ще стане. Не заминах за Хърватия. Стоях в апартамента ми в София и всеки ден се обаждах на хората в клуба и треньора Любо Пенев да питам какво става и дали всичко ще бъде наред. Но никой нямаше представа. Една сутрин се събудих и прочетох новината, че ЦСКА няма лиценз за „А“ група и клубът пропада. Всички, които съсипаха ЦСКА, трябва да влязат в затвора!

– Имаш ли да получаваш пари от ЦСКА?

– Не съм искал и едно евро, всичко съм опростил. Без значение, че имах договор за още година и половина. След фалита заминах за Италия и подписах с „Ливорно“. На следващия ден отидох в студиото и си татуирах „ЦСКА“ върху тялото. За да бъде емблемата винаги до мен.

– Докато беше в България, имаше много скандали с вратаря на „Славия“ Георги Петков. Още ли не можеш да го понасяш?

– Той е много лош човек. Гледах снимки от последния мач със „Славия“. Вкъщи той има жена и дете, а показва курац на феновете на стадиона. Какво ще си каже неговото дете, като го види? – имам татко боклук. За мен той е голям боклук и винаги ще си остане такъв.

– Твоят бивш съотборник в ЦСКА Серджиу Буш сега играе в „Левски“. Какво мислиш за постъпката му?

– Това си е негово решение, не ми пука.

– Хърватия направи много силно световно първенство и стигна до финал в Русия. Още ли се надявате да ви повикат в националния отбор?

– Световното беше нещо велико за нас, хърватите. Всички сме горди с нашите футболисти. Знам, че някои ме сравняват с Дамагой Вида като поведение. Но той е добро момче. Във футбола и живота всичко е възможно да се промени. Все още вярвам, че ще играя за националния отбор. България също има добри млади играчи, вярвам, че тяхното време идва. Пожелавам от сърце да успеят и да играят на големи първенства.

– Преди време един от шефовете в БФС – Павел Колев, те обвини, че си му предложил 10 000 евро подкуп, за да ти издаде документ, с който можеш да играеш. Каква е истината?

– Павел Колев лъже. Говорих с него да ми даде документ от футболния съюз, който ми искаха от „Ливорно“, за да мога да подпиша договор. Обеща да ми го изпрати, но мина една седмица и нямаше никакъв отговор от негова страна. Тогава му се обадих и го попитах: Трябва ли да ти дам 10 000 евро, за да направиш това, което трябва? Това е истината.

– В момента си основен играч в унгарския „Хонвед“, който дели първото място в класирането. Какво е нивото на футбола там?

– Унгарското първенство е яко тежко, организацията е отлична. Всеки отбор получи от държавата нов стадион и тренировъчен център. В децата има много футболен ентусиазъм. В България държавата дава много малко за спорт, това е разликата. Политиците са пропастта в нашия свят, всичко са унищожили. Иначе феновете в Унгария не могат да се сравняват с тези на ЦСКА. За мен те винаги ще са №1.

– През това лято се ожени. Промени ли се, или около теб продължават скандалите на терена и извън него?

– Медиите създадоха лоша картина за мен. Когато изляза на терена, давам 500% от себе си, искам да печеля и ако трябва, ще умра за победата. Имам само един живот и със сигурност няма да го живея, както другите ми казват, а по начина, по който аз смятам за правилен. Моята жена и семейството ми дават велика подкрепа и само пред тях давам обяснения. Когато съм вкъщи, съм тих. Вярно е, че имам малка толерантност към другите и казвам всичко в лицето. Не ме интересува какво мислят другите.

– На „Лудогорец“ предстои реванш от Лига Европа срещу бившия ти отбор „Зрински Мостар“. Какво очакваш от мача?

– „Зрински“ е добър клуб, има талантливи играчи. За „Лудогорец“ ще бъде трудно във втория мач. Но босненците нямат много пари. Не могат да се сравняват като организация и възможности с „Лудогорец“.

Източник: Novsport

Последни новини