Кой се страхува от възхода на Левски?

Кой се страхува от възхода на Левски?

Novsport

30-07-2019, 15:19

Левски победи Ботев Пд с 3:1 в един от най-качествените мачове от началото на българското първенство. На Герена „сините” доказаха възхода си при новия треньор Петър Хубчев, направиха хубави неща във всички фази на играта и реализираха по-малко от половината създадени чисти голови положения. Ботев не се „затвори”, както мнозина правят на този стадион, създаде също много хубави неща в атака и като цяло спомогна за свежия футболен полъх в понеделнишката вечер.

Феновете на трибуните и тези пред екрана станаха свидетели на един малък празник, което не се случва често по родните терени. И докато запалянковците на стадиона се насладиха напълно на удоволствието от футбола, то невинните телевизионни зрители трябваше да изтърпят едно брутално, арогантно, безпардонно коментиране на събитията и най-вече отсъжданията на водещия ни рефер Никола Попов.

Коментаторът на мача, колегите му в студиото и гостът през цялото време набиваха в съзнанието ни как Попов е опорочил мача, как брутално е помогнал на Левски, как Ботев трябвало да се чувстват ощетени и т.н. Въпреки, че повторенията показваха еднозначно, че Никола Попов е прав в поне 99,9 процента от случаите, коментаторите като последна инстанция твърдяха обратното. 

Та то не беше вайкане за неотсъдена дузпа в полза на Ботев в първата минута, за несъществуващо нарушение преди втория гол на Мариани, за непоказан червен картон на Нуно Рейеш, за грешни фаулове в полза на Левски и т.н. и т.н. Но забележете: внушението през цялото време беше, че съдията помага на „сините”! Нещо, което неутралният зрител не видя в този мач. Просто Никола Попов изсвири по нормален начин един хубав мач от българското първенство и помогна за превръщането му в малък празник на футбола, както написахме по-горе.

Тук, обаче става дума за съвсем друго нещо. И ако се опитаме да вникнем в нещата в главата ни  ще нахлуят редица въпроси, които не е лошо вече да бъдат зададени публично. Като например: Кой се страхува от израстващия с дни отбор на Левски под ръководството на Петър Хубчев?  Кой вижда в лицето на „сините” реален претендент за титлата?  Кой се опитва да внушава, че Левски се ползва със съдийски комфорт? Защо коментаторите на мачовете се държат по този безпардонен начин, когато „сините” заслужено печелят на терена? Защо никой от тях не обърна по-сериозно внимание на ситуацията от миналия мач, когато голова атака на Левски беше спряна с абсурдна засада в 80-та минута и това е една от причините за загубените две точки във Велико Търново? Означава ли вчерашната арогантност, че оттук нататък съдиите ще бъдат оплювани по телевизията когато свирят по правилата и Левски печели и ще се „пасува” по техен адрес, когато грешат в ущърб на „сините”? Коментаторите по телевизията ще бъдат ли част от така актуалния в момента „феърплей” в първенството, за което се договориха босовете на най-големите клубове и премиера Борисов? 

Отговорите на тези въпроси разбира се са риторични и са ясни на всички, които се интересуват от български футбол. Но в крайна сметка някои хора трябва да разберат, че честната конкуренция и истинският феърплей може да донесат само ползи за всички – по-голям интерес към родното първенство, повече зрители по стадионите, повече рекламодатели, по-добро качество на футбола и в крайна сметка траен пробив на отборите ни в Европа. Това е истината. Всичко останало е просто избиване на комплекси...

Източник: Novsport

Последни новини