Красимир Балъков: Етър направи огромна крачка напред

Красимир Балъков: Етър направи огромна крачка напред

Novsport

19-11-2018, 09:50

Главният мениджър на Етър Красимир Балъков говори за прогреса на отбора, зимната селекция и националната селекция. Той даде интервю за "Тема спорт" в комплекс "Царско село" след контролата с едноименния тим, която болярите спечелиха с 2:0.

- Г-н Балъков, да започнем от един от най-големите триумфи на българския футбол - на 17 ноември се навършиха 25 години от великата ни победа на "Парк де Пренс", в която самият вие сте важен участник. Къде обаче се намираме на футболната карта четвърт век по-късно?

- Стана традиция тази дата да се уважава и с право - този ден ни даде възможност да покажем лицето на българския футбол, да се види, че можем да побеждаваме големите. Оттогава светът се промени, футболът и животът - също. Вече е пълно с какви ли не предизвикателства.

- Виждате ли развитие в националния отбор?

- Ще дам пример с германския национален отбор. По мнението на всички големи специалисти Йоги Льов трябваше да си отиде след световното. Но това не просто не се случи, а дори му предложиха нов договор. И в момента Льов интегрира нова млада генерация, която тепърва ще добива опит и самочувствие. Същото е и при нас, но на много пo-ниско ниво. Това, което се случва, е позитивно. Нямаме друг избор освен да подкрепяме, да мислим оптимистично и да чакаме успехи. Ще има крачка назад, важното е после да направим две напред, футболът ни направи толкова големи реалисти, че никой не очаква това, което постигнахме преди години.

- Да се насочим към Етър. След първите 14 кръга отборът е съвсем реално замесен в битката за Топ 6. Поставяте ли си го като цел и доколко сте доволен от видяното в тези мачове?

- Не преследвам други цели освен мач за мач. Трябва да имаме много балансиран и здрав колектив, за да продължим с показаните дотук резултати. Ние сме отбор, който през миналия сезон се бореше за оцеляване. Сега правим огромна крачка напред, но трябва да изчакаме. Постоянството е основният фактор по пътя към успеха.

- На какво се дължи тази огромна крачка напред?

- На много здрава работа и огромно желание от страна на футболистите. Ако те не го искат, ние, треньорите, трудно можем да променим нещо. Тук има много добър колектив от всяка гледна точка, който работи по перфектен начин, и това носи резултати.

- Предпоставка за прогреса вероятно е и това, че запазихте ядрото на състава...

- Да, а и успяхме да доведем двама-трима играчи, които да качат малко конкуренцията. И с постоянство стигнахме до мястото, на което се намираме. Нека да сравним предишната година с тази - през миналия редовен сезон имахме 21 точки след 26 кръга. А сега още до 14-ия кръг вече сме натрупали актива отпреди година. Играчите трябва да изпитват удоволствие от всяка спечелена точка.

- Виждате ли разлика в съдийството спрямо миналия сезон, когато бяхте един от най-ощетяваните отбори?

- През този сезон изобщо не мога да се оплача от съдийството и се надявам да бъде така и занапред. Грешки стават, и реферите са хора. Прави сте, че през миналия сезон имаше много фрапиращи грешки в наш ущърб. Преживяхме ги ужасно, защото се борехме за оставане в групата. Не успяхме да издържим и в един момент ревнахме и казахме, че това не е нормално. Но сега като цяло в първенството доста рядко се коментират съдиите.

- Можете ли да отличите ваши футболисти, които бележат най-голям прогрес?

- Не бих го направил. Най-големият прогрес е в начина на игра на футболистите. Ние успеха го имаме на базата на колектива и на концепцията ни на терена. Тази концепция може да се изпълни само ако всеки в отбора изпълнява указанията на треньорския щаб.

- Кои са елементите, които искате да подобрите най-много?

- Ние вече имаме изграден стил и лице на отбора - с добро притежание на топката, с бързо излизане напред и търсене на креативност пред вратата на съперника, с реализация на повечето създадени ситуации. Това, което трябва да се подобри, е да започнем да изпълняваме тези елементи по-бързо. В началото го правехме, но бавно. Сега има известно подобрение. Вече движим по-бързо топката при изнасянето й. Просто трябва да придобием още динамика, още бързина, да се действа и подава на по-голяма скорост.

- Проблем ли е липсата на изявен реализатор в Етър?

- Ако продължим да трупаме точки по същия начин, значи липсата на изявен голмайстор не е проблем. Един такъв футболист може да е много позитивен, но и много негативен. Защото, ако стане някоя контузия, а отборът ти е силно зависим от него, става доста неприятна ситуация. Аз съм по-доволен, ако резултатите идват и головете се вкарват без типично изявен голмайстор.

- Какви са впечатленията ви от тримата централни нападатели? Разчитате основно на Боджадж, докато Иван Петков предимно е резерва, а Варела в много случаи изобщо не влиза в игра...

- Варела имаше своя шанс в началото на първенството, но не успя да се интегрира по най-добрия начин в отбора. Той е качествен футболист и с всяка изминала седмица адаптирането му се подобрява значително. Боджадж успя да се приспособи по най-бързия начин, още повече че вече познава българското първенство (б.р. - игра за Пирин през миналия сезон). Така Варела остана като резервен вариант заедно с Иван Петков. Пускам ги на база кой от тях двамата се чувства в по-добра форма. Има конкуренция. Нека да завършим есенния дял и ще преценим какво ще правим.

- По отношение на селекцията имате ли представа какви и колко футболисти искате да привлечете?

- Аз представа имам, въпросът е, че нямам финансови възможности да правя кой знае какви упражнения в трансферния период. Ще опитаме да засилим конкуренцията, но може да има и предложения някой да напусне отбора. Нека да изчакаме. В България не можеш да планираш дългосрочно, трябва да решаваш на момента. Ние сме си създали план, знаем какво искаме и какво търсим, но във времето може да излезе нещо неочаквано.

- Докога се виждате в Етър?

- Не мога да се виждам доникъде в Етър. Нямам представа докога ще бъда тук. Но работя така, че Етър да запази това, което е било по мое време. Неслучайно аз не смених нито един от помощниците в екипа. И съм казал, че искам, след като напусна, да се задържи постигнатото и да се затвърди.

- В началото на сезона заявихте, че се надявате да привлечете местни фирми като спонсори, има ли някакво развитие в тази насока?

- Финансовият проблем на Етър неведнъж е споменаван в публичното пространство. Работим много сериозно с общината по този въпрос. Този проблем вече направо става банален. Затова и не искам повече да го коментирам, докато няма нещо конкретно, за което да говоря. Плюс това има доста фирми, които помагат на Етър за бюджета, който имаме. Истината е, че бюджетът е по-нисък от минималния за един отбор, който иска да се задържа в Първа лига. Компенсираме с много енергия, желание и компетенция. Нямаме голям персонал, за да не се товари бюджетът. Работим с много малко хора, което не е нормално за професионален клуб. Търсим начин да оптимизираме всичко това. Всичко е като пъзел, който трябва да се напасне. В момента отборът спортно-технически е много добре на база на резултатите, но така е необходимо да стане и с клуба. Това е моята идея и докато мога, ще я пропагандирам. Това е пътят, всичко друго е работа на парче.

- Можете ли да посочите поне част от елементите, които сте придобили като знание в Германия и които прилагате тук?

- Много комплицирана тема. Минал съм през немската машина "от - до". Дълги години бях състезател, а след това бях и в треньорски екип с Феликс Магат - един от най-големите германски специалисти. Попивал съм от кухнята, от всички видове механизми на немския футбол. Работил съм и с Матиас Замер. А и минах през големи клубове - Грасхопърс, Хайдук Сплит, Кайзерслаутерн... Доста богат опит съм добил. И всичко, което мога да пречупя през българската призма и да го интегрирам тук, се опитвам да го правя. Но е доста трудно. Повечето от нещата са несъвместими.

Източник: Novsport

Последни новини