Левски и Етър определят последния български участник в Европа

Левски и Етър определят последния български участник в Европа

Novsport

28-05-2019, 07:37

 Днес в 20:00 часа Левски и Етър се изправят един срещу друг в решаващият сблъсък за участие в евротурнирите. Както повелява регламентът в Първа професионална лига, “виолетовите”, които спечелиха плейофа за 7-ото място в крайното класиране, се изправят срещу “сините”, които завършиха на 3-ото място. По един или друг начин довечера трябва да бъде излъчен победител на стадион “Георги Аспарухов”, а той получава право да играе във втория по сила турнир на УЕФА - Лига Европа.

Пътят до този финал бе доста различен за двата тима. Левски започна сезона много силно и феновете дори започнаха да мечтаят за титлата. В един момент обаче балонът се спука и “сините” тръгнаха надолу. Последваха две треньорски смени, смяна на собствеността, а накрая се наложи Георги Тодоров да спасява положението. Сега Левски е задължен да спечели този последен сблъсък, защото в противен случай сезонът ще бъде пълен провал и това трудно ще бъде преглътнато от феновете.

Това е трето участие на Левски на подобен бараж за Европа. В предните два случая “сините” триумфираха. През 2017 година победиха Верея с дузпи, а след това през 2018 година постигнаха доста по-лесна победа с 4:1 над Черно море. Самият факт обаче, че се налага да минават през тази пресявка е знак, че сезонът не е добър за Левски.

В същото време Етър бе една от приятните изненади през сезона. Възпитаниците на Красимир Балъков показаха някои много силни игри, особено през пролетта и бяха на косъм да влязат в топ 6. “Болярите” се наложи да минат по трудния път, но все пак се добраха до днешния финал. Те завършиха на 1-ото място в група “А” на втората осмица, след това последователно елиминираха Локомотив (Пловдив) и Славия в 1/4-финала и в 1/2-финала. Сега великотърновци идват в София напълно освободени. Очакванията към тях не са големи, но това по никакъв начин не означава, че те нямат шанс да поднесат неприятна изненада на “сините”.

През сезона Левски доминираше в сблъсъците с Левски. В първата среща във Велико Търново те се наложиха с 2:1, а същият резултат се получи и в ответния сблъсък на “Георги Аспарухов”. Всъщност Етър има само един успех при гостуване на Левски в София в цялата си история. Тя е през шампионската 1991 година с 1:0.

Домакините днес ще бъдат без Контузените Ейолфсон, Белмонт, Вашчук и Буш. Очаква се мачът да започнат Михайлов под рамката и Миланов, Деян Иванов, Рейш и Горанов в защита. Тиам и Юруков ще са опорните халфове, а Мариани ще действа по-напред като плеймейкър. Станислав Иванов и Паулиньо ще действат на двете крила, а Костов ще води атаката.

Етър също има няколко контузени футболисти. Това са Колев, Почански и Петков. Краси Балъков вероятно ще заложи на Христо Иванов на вратата, а пред него в защита ще бъдат Гълъбов, Василев и Пехливанов. Илиев и Стоянов ще са халф-бековете, а Мане, Сърмов и Руменов ще действат в средата на терена. В атака голове ще се чакат от Боджадж и Младенов.

Първа професионална лига, финален плейоф за Лига Европа:

ЛЕВСКИ - ЕТЪР

Вероятни състави:

ЛЕВСКИ: Михайлов, Миланов, Д. Иванов, Рейш, Горанов, Тиам, Юруков, Мариани, С. Иванов, Паулиньо, Костов

ЕТЪР: Х. Иванов, Гълъбов, Василев, Пехливанов, Илиев, Стоянов, Руменов, Сърмов, Мане, Младенов, Боджадж

Стадион: “Георги Аспарухов”, София

Съдия: Волен Чинков

Начало: 20:00 часа

Източник: Novsport

Последни новини