Марселиньо: Леверкузен е голям отбор, но сега ние сме силни

Марселиньо: Леверкузен е голям отбор, но сега ние сме силни

Novsport

19-09-2018, 11:11

Каквото и да кажем за Марселиньо, ще бъде малко. Може би най-класният чужденец в историята на „А" група. Човек, който дойде в малкия Разград и изведе Лудогорец до нечувани висоти. Номер 1 е по мачове за „орлите", номер 1 е по голове за „зелените". Седем титли, две участия в групите на Шампионската лига, три - в тези на Лига Европа. Най-резултатният легионер в историята на елита. Часове преди двубоя с Леверкузен от Група А на лига Европа, доскорошният национал на България се съгласи да даде интервю за „Меридиан мач". Ето какво каза той за нашите читатели.

- Марселиньо, първият мач от Лига Европа срещу Леверкузен чука на вратата. Какво очаквате от тази среща?

- Много сериозен двубой ни чака. Леверкузен е голям отбор, силни са физически, което е нормално за германски отбор. Последните дни гледаме подробно видео на нашия съперник. Те имат много силни места, но и слаби такива. Заради помощниците на Пауло Аутуори - Рафаел Яно и Бруно Пивети, научваме всичко за всеки съперник и то детайлно.

- Способен ли е Лудогорец да победи втори германски отбор след Хофенхайм през миналата година?

- Ние вярваме. За нас няма значение емблемата и фланелката на съперника. Знаем, че Леверкузен ще дойде в България и ще си помисли, че играе с един малък отбор. Имаме голям шанс да спечелим първото място в групата, ако победим Леверкузен. В момента сме съсредоточени само върху Лига Европа. Това е съвсем друг турнир и целта ни е да излезем от групата.

- Бившият ви треньор Георги Дерменджиев заяви пред „Меридиан Мач", че Лудогорец може да е пръв в Група А с Леверкузен, Цюрих и АЕК Ларнака?

- Да, видях какво е казал Георги Дерменджиев. И според мен наистина имаме шанс да бъдем първи в групата. Много е важно да победим Леверкузен пред нашите фенове в Разград. Но дали сме първи или втори, важното е да се класираме напред.

- Познаваш ли двамата бразилци в състава на Леверкузен - Вендел и Паулиньо?

- Да, знам доста за тях. Вендел е викан в националния отбор на Бразилия, а освен това има много мачове за тимовете до 20 и до 23 години. От млад играе в Леверкузен и знам, че е един от най-важните им играчи. Паулиньо е само на 18 години, един от най-големите бразилски таланти. Познавам го от Вашку да Гама.

- Разделихте се с един от основните си играчи - Върджил Мисиджан. Как ще се отрази това на отбора ви?

- Знаете как е - във футбола винаги трябва да се продължава напред. Сега Джоди Лукоки ще трябва да играе силно, за да пази мястото си в титулярния състав (смее се). Мисиджан имаше отличен шанс да замине за голямо първенство, за голяма страна. Той можеше да премине в силен тим още след първото ни участие в групите на Лига Европа през сезон 2013/14. С времето обаче натрупа опит и самочувствие, които ще му помогнат в Германия сега. Радвам се за неговия трансфер в Нюрнберг.

- В отбора вече е взет един нов атакуващ футболист - Жуниор Брандао. Ние все още не сме го видели в игра, но можеш ли да ни кажеш как е той в тренировките?

- Много е сериозен. Идва от добър тим като Атлетико Гоянензе. Той обаче има огромна конкуренция в лицето на Клаудио Кешеру. Един отличен нападател, който вкарва по 25-30 гола на сезон. Няма да е лесно за Брандао, но за отбора и за треньора е добре да разполага с толкова качествени футболисти на всеки пост, защото мачовете са през няколко дни.

- Каква е причината Лудогорец да отпадне от Шампионската лига от МОЛ Види?

- Имаше доста промени при нас. Дойде нов треньор, който имаше нова стратегия. Сякаш още не бяхме готови. Това е може би най-лошият момент за мен, откакто съм в Лудогорец. МОЛ Види беше отбор, който мисли само за защитата. След 0:0 в Разград, бяхме уверени, че ще отидем в Унгария и ще ги отстраним. Те обаче и като домакини само играеха в защита. Когато Мисиджан получи червен картон и останахме с човек по-малко, те отново не ни атакуваха. Издебнаха своя момент, когато бяхме с 9 души (б.а. - Мисиджан бе изгонен, а на Георги Терзиев се оказваше медицинска помощ извън терена). Това отпадане от МОЛ Види обаче вече е в историята. Беше гадно, но вече сме друг отбор и ни чакат все по-добри моменти.

- Пауло Аутуори смени доста неща, но най-вече стабилизира играта в защита. Как се отрази това на вас, атакуващите играчи?

- Аз съм вече 7 години в Разград и постоянно се говори, че Лудогорец няма защита. Само атака. Когато Пауло Аутуори дойде и говори с футболистите, се уточни, че трябва да променим организацията в защита, ако искаме да постигнем нещо голямо. Всеки сериозен съперник се възползва и дори от един шанс ти вкарва гол. Не си мислете, че след като сме заздравили защитата, сме забравили да играем футбол. Пауло Аутуори е треньор, който знае как да говори с играчите. Как да им предаде своите идеи и как да ги накара да ги изпълнят.

- Защо се стигна до този слаб мач с Верея, който спечелихте по чудо?

- Респект към всеки един отбор, но ние усещахме, че можем да вкараме гол на Верея в абсолютно всеки един момент. Направихме много пропуски, а те ни отбелязаха с единствения си удар. На полувремето треньорът ни беше доста ядосан. Излязохме преобразени през втората част и се радвам, че с два гола стигнахме до победата. Изобщо дори не сме си помисляли, че можем да загубим точки при домакинството си на Верея.

-Как би коментирал случващото се в Първа лига и конкуренцията на ЦСКА и Левски?

- Тези два отбора винаги са били силни и са били нашата конкуренция за първото място. Ние изгубихме толкова точки, защото цялата ни концентрация беше върху европредставянето ни. Трябваше задължително да се класираме за групите на Шампионската лига или Лига Европа. Когато обаче сме концентрирани, показахме, че сме най-добри в България. Видяхте срещу ЦСКА колко добре играхме. При повече късмет можеше да ги бием с 3 или 4 гола. Срещу Левски със сигурност ще играем по този начин - ще сме съсредоточени до краен предел. Но не само мачовете с ЦСКА и Левски са важни. Всяка една победа ти носи 3 точки. Спомняте си домакинството ни на Локо (Пд). Тогава ударихме 3 греди, изпуснахме дузпа и направихме още куп пропуски. Ако бяхме спечелили тази среща, сега щяхме да сме първи в класирането.

- За финал - какво си пожелаваш за този сезон?

- Ясно е, че искам отново да бъдем шампиони. Аз съм от 7 години в Лудогорец и мога да ти кажа, че сега се чувстваме най-добре физически. Искам да сме шампиони на България, да вземем Купата и да подобрим постижението си в Лига Европа, тоест на играем повече от 1/8-финал.

Източник: Novsport

Последни новини