Николай Киров: Нагледахме се на обрати, забравяме за първия мач със Славия

Николай Киров: Нагледахме се на обрати, забравяме за първия мач със Славия

Novsport

23-04-2018, 15:06

Дни преди реванша със Славия от полуфиналите за Купата на България, старши треньорът на Ботев Пловдив Николай Киров-Белия даде интервю пред "Тема спорт". Освен за мача във вторник, наставникът на канарчетата говори и за бъдещето пред тима и него и дали то е свързано с Лудогорец, от който Ботев Пловдив падна в събота с 2:4. Николай Киро-Белия няма загуба начело на Ботев Пловдив за Купата на България. Той е водил канарчетата в 10 двубоя, като в тях има 9 победи и 1 реми срещу Верея в полуфинала реванш преди година. Тогава жьлто-черните биха в Стара Загора с 1:0 и в Коматево направиха 1:1. Киров пое Ботев в края на август 2016 - няколко месеца по-късно, спечели купата след победа с 2:1 над Лудогорец на финала. Малко по-късно грабна и Суперкупата след дузпи срещу разградчани. През настоящата кампания най-много проблеми канарчетата имаха в осминафинала с Царско село, като се стигна до драма с продължения и победен гол за 4:3 В 120-ата минута. В 10-те двубоя до момента под ръководството на Киров Ботев е вкарал цели 28 гола или средно по 2,8 на мач. 

- Г-н Киров, загуба преди реванша със Славия. Очаквате ли поражението от Лудогорец с 2:4 да се отрази най-вече върху психиката на футболистите за сблъсъка с белите?

- Надявам се да не повлияе по никакъв начин. Хубавото е, че имаше настроение в нашата игра, получи се двуостър двубой, в който решаваща беше завършващата част. При 2:2 имахме ситуация четирима на двама и можеше да поведем за втори път ако я бяхме изиграли по правилен начин. Определено голямата класа на Лудогорец си каза думата, помогна им за спечелването на мача. Имаше много пространства, като състезателите и на двата отбора се възползваха и стана резултатен двубой.

- Имахте доста проблеми с висящи играчи за реванша, имахте и наказани. Каква е ситуацията сега?

- При определянето на състава за Лудогорец мислехме и на тази тема. Сложна беше ситуацията. Седем играчи висяха с жълти картони, но хубавото е, че успяхме да се предпазим и нямаме наказан за реванша със Славия. Всички ще са на линия, никой не отпада. 

- Какво може да кажете за представянето на Милко Георгиев, който вкара първия си гол с екипа на Ботев? Може ли по-често да намира място в състава?

- Аз много пъти съм казвал, че в този сгъстен цикъл няма как да не прибегнем до ротации и че всички състезатели могат да вземат участие и имат своя шанс. Зависи вече кой как ще се възползва от него.

- Какво предимство ви дава победата с 2:1 над Славия в първия мач?

- В световният футбол в последно време видяхме какви ли не обрати и резултати. Видяхме, че 4:1 не е сигурен резултат, че 0:3 навън дори не беше такъв. Ние не се концентрираме върху резултата от първия мач, забравяме го. Насочваме се към играта и това да си свършим работата.

- Националният стадион "Васил Левски" ви донесе късмет през май миналата година, когато победихте Лудогорец на финала...

- За мен това не е важно, а чисто спортно-технически да си подредим нещата. Разбира се, нужен е и малко късмет, за да може "Васил Левски" отново да ни донесе радост.

- Можеше ли да се преборите за третото място с Левски и Берое?

- Можеше. Има израстване, след като през миналия сезон играхме в долната плейофна половина. В този сгъстен цикъл обаче, всичко се решава от широчината и дълбочината на състава. А ние именно там отстъпваме на отборите преди нас в класирането. Там виждам по-основните причини да сме на това място. Разбира се, имаше двубои, в които можеше да вземем и доста повече точки. Но няма как да върнем времето. Оттук нататък гледаме първо към полуфинала за Купата на България със Славия и после към всеки един мач в шампионата, в който сме длъжни да излизаме единствено и само за победа. Накрая събраните точки ще ни отредят мястото в таблицата, което ще сме си заслужили.

- Мислите ли вече за селекция, лятна подготовка... Имате ли вече едно наум в тази посока?

- На този етап не разсъждаваме по тази тема, тъй като при нас чисто организационно текат процеси. Откъм спортно-техническата част към момента  не сме наясно с нещата какво ще следва оттук нататък.

- Какво може да кажете за представянето на Славия и тяхната политика?

- Те имат една хубава политика, която следват вече няколко години с налагането на млади, собствени играчи. Израстват и това се вижда на база първия полусезон. В последните двубои подобряват и играта си, най-вече през втората част. Малко трудно влизат в мачовете. Имат ширина и дълбочина на състава. Въобще един отбор, който се развива.

- Имаше известно психологическо напрежение между двата клуба с цената на билетите - 20 лева, съдийското недоволство на Ботев и отговорите на Венцеслав Стефанов... Каква роля очаквате да изиграе всичко това?

- Нашата задача на треньорите е изцяло да отделим състава от тези проблеми. Да не разсъждават по никакъв начин на тази тема. Аз не мисля, че тази цена на билетите ще попречи на нашата вярна публика да ни подкрепи.

- Какво очаквате от другия полуфинал?

- Левски имат добър аванс, но ние си имаме наша работа, която трябва да свършим на терена във вторник.

- Няма как да не ви попитам за информациите, които свързват вашето бъдеще с Лудогорец. Имали ли сте контакти и въобще съществува ли такъв вариант?

- Няма нищо такова. Категорично отричам. В България постоянно се появяват някакви информации и аз не им обръщам внимание.

Източник: Novsport

Последни новини