Павел Колев: Ако Васил Божков не се бе намесил, Левски щеше да фалира

Павел Колев: Ако Васил Божков не се бе намесил, Левски щеше да фалира

Novsport

20-02-2019, 21:08

Ако Васил Божков не се бе намесил, Левски щеше да фалира много скоро, категоричен е изпълнителният директор на „сините“ Павел Колев. Той говори в предаването „Домът на футбола“ пред DIEMA SPORT. 

"Достигната е критичната точка. Ако искаме да запазим Левски, са нужни спешни мерки. Ситуацията е такава, каквато е -  дружество със свръх задължения. Това поставя нещата на карта", продължи той. 

"Аз знам кой ме е поканил, знам откъде идва финансирането за спасяването на Левски, а оттам-нататък има процеси, които ще се реализират. Васил Божков е най-хубавото нещо, което се е случвало на Левски през последните 10 години“, каза още Колев.

„Остава най-важното – да се платят задълженията към НАП. Има процедура, която трябва да изпълним. Тя е разписана. Цялото задължение към НАП е една колосална сума, която ще изисква доста време, за да бъде изплатена. Откакто Спас Русев е в Левски, клубът не е погасявал задълженията си към държавата - 6 милиона главница към НАП и 2 милиона лихва. Сумата е близка до действителната“, разкри началникът.

„Не мога да кажа дали Васил Божков ще бъде официален и едноличен собственик на клуба. Аз изпълнявам това, за което съм нает. Занимавам се със съвсем други неща. Поканата да заема поста на изпълнителен директор дойде от Васил Божков. Преди това имах покана и от Спас Русев, но не успяхме да стигнем единомислие. Няколко дни по-късно ми се обади Васил Божков. Имахме съвпадение на идеи и беше перфектна възможност да помогна на Левски и да покажа на себе си, че мога да се справям с определени неща“, добави Колев.

Той заяви, че не е предлагал Наско Сираков за поста президент на клуба.

„Изобщо не сме коментирали темата Наско Сираков. Не смятам да го предлагам, защото това не е моя работа. Аз като изпълнителен директор нямам сред задачите си да намирам президент на клуба. С Наско Сираков съм приятел от дълги години, както и с Мъри. Мястото на Сираков във футбола трябва да бъде доста над оперативната работа, която аз изпълнявам в момента. Когато си постигнал успехи, е нормално да изчакваш нещо друго.“

„Левски вероятно ще има спортен директор, когато се намери точния човек. Обсъждали сме имена, но не сме набелязали, защото това е двустранен процес. Левски е в много трудна ситуация, ако някой очаква да се изсипе златен дъжд на стадион „Георги Аспарухов“ това няма как да се случи. Левски трябва да мисли дългосрочно относно поста на спортен директор“, добави Колев.

Той обясни и за наказанието от УЕФА:

„Левски първо трябва да се класира за европейските клубни турнири по спортен път и след това да получи лиценз. В това отношение клубът е поставен в много тежка ситуация, защото информацията, която е подадена към УЕФА не е била коректна. Това наказание, за което се шумя доста в края на миналата година удари камбаната. Бяха взети спешни мерки. Заплатите за декември и януари са платени от Васил Божков. Това е солидна част от тези 3 милиона. Има и други плащания, които са извършени. Приоритетните бяха тези към футболисти, клубове, персонал и лицензиране.“

„На първо място трябваше да се смени треньора. Георги Дерменджиев е назначение на Васил Божков. Обсъдихме кандидатурите и стигнахме до решението, че това е най-подходящата", разкри още изпълнителният директор на Левски.

Източник: Novsport

Последни новини