Пената: В ЦСКА нямаме проблемите на Левски - ръководството е стабилно

Пената: В ЦСКА нямаме проблемите на Левски - ръководството е стабилно

Novsport

23-01-2019, 10:59

Почетният президент на ЦСКА Димитър Пенев даде интервю за "Тема Спорт" по актуалните въпроси около клуба - ситуацията с Мауридес, зимната селекция... Той говори и за "Армията" и Панчарево. Пената засегна и част от процесите в Левски.

Г-н Пенев, в понеделник присъствахте на поклонението пред паметта на Иван Вуцов. Не успяхте да сдържите емоциите си...

- Да, Вуцата е значима част от футболната история на България. Преминал е по всички точки - участник на световно първенство като играч, треньор на европейско, дълго време в ръководството на футбола... Имаше невероятни контакти навсякъде, не само в България. Видяхте, че и в Хърватска го помнят с добро. Неговите синове също станаха футболни хора, да му е живо и здраво семейството. Много големи наши фигури вече ни напуснаха за жалост. На всички не се иска да стигнем до 80-годишнината, аз искам и на 90, и на 100 да стана. Но науката още не знае и не може да предвиди кога идва краят. Дано занапред по-бавно да ни прибират. Каквито и усилия да се полагат, колкото и да е напреднала науката, без значение дали изпращаме ракети в Космоса, пак не знаем кога ще ни прибере Господ...

Около ЦСКА в момента далеч не се шуми толкова, колкото около Левски. Може би най-актуалната тема е бъдещето на Мауридес...

- По принцип трансферите са позитивно нещо. Те дават голям стимул на футболистите да се развиват и да знаят, че ЦСКА може да им бъде трамплин. Да се поразровят и да видят колко много наши са излезли в силни отбори - Пенев, Стоичков, Костадинов, Стилян и Мартин, Бербатов... Аз и затова предпочитам да намалим чуждестранния процент в състава и да има повече българи. Но накрая всичко си зависи от човека. Кой каквото си направи, това и ще сърба. Играчите, ако са малко умни, всеки ден ще правят по 30 минути индивидуални тренировки и ще се развиват. Иначе, като гледам, в клуба всичко е наред. Прави се добра подготовка, има допълнителен стимул с Люпко Петрович, но най-големият стимул идва от г-н Ганчев, който е гарант, че всичко в ЦСКА е точно.

Очаквате ли да има раздвижване около базите на ЦСКА през тази година? Спортният министър Кралев на няколко пъти направи изказвания по темата в последно време...

- От дълго време нещата се въртят в съзнанието на Ганчев и той има планове как да станат. Няма да го остави този въпрос, нито пък ще го забрави. Важното е кой, как и с какво може да помогне, за да стане стадионът ни по-красив и по-добър.

От съвещание на съвещание ще се решат нещата Правителството има отношение към спорта - и Бойко Борисов има, и министър Кралев също. Дано всичко това да доведе и до по-добри резултати на националния отбор. За 2019 година ни пожелавам да гледаме по-качествени мачове с наше участие.

Как ще се отрази на отбора евентуална раздяла с титулярен играч?

- Няма да се отрази съществено. В миналото трябваше да чакаш някой титуляр да се контузи, за да го смениш. Сега всеки футболист е заменяем. Няма такава непоклатима фигура като едно време. В ЦСКА е налице добра конкуренция и мисля, че отборът разполага с необходимите играчи, за да замести всеки напускащ. Но треньорът си знае най-добре. Той притежава погледа и нюха към всичко футболно и нещата минават като на рентген през него. Той си знае какво да прави преди и по време на мачовете. А с модерните технологии и видеозаписите вече могат да се изготвят необходимите анализи и след срещите. В наши дни е далеч по-лесно.

Не закъснява ли ЦСКА със селекцията?

- Нищо не закъснява. ЦСКА си има добър отбор и не е необходимо да има големи движения. А наличните футболисти са длъжни да си поддържат формата и да си защитят името. Професионалистът тренира еднакво добре на терена и у дома. Само не трябва да го прави на масата и в леглото.

Първото вечно дерби ще се играе точно след месец - на 24 февруари Левски ще е с нов треньор в лицето на Дерменджиев. Какво е мнението ви за неговото назначение?

- Той е работил в България, бил е в Литекс и Лудогорец, също така едно време беше състезател на Славия, доколкото помня играеше като защитник и полузащитник. Нито веднъж не се е скарвал с футбола, винаги е бил близо до спорта. След Лудогорец направи логична крачка и отиде в чужбина, но сега завъртя посоката към София. Такава си е професията. Надявам се Дерменджиев да помогне на Левски да расте като отбор. В конкуренцията няма лошо.

Заговори се, че фен на ЦСКА, на когото вие връчихте ВИП карта покрай юбилея, може да стане шеф в Левски. Как гледате на това?

- Гледам и аз, че се върти една снимка по вестниците. Всичко е възможно. Промени настъпват и по големите европейски и световни клубове, футболът стана повече бизнес. Но това кой да е шеф са си вътрешни решения. Накрая ще видим в проценти какво се харчи, какво се получава, това го знаят ръководните фактори. Трябва да поглеждаме и към двора на Левски, за да знаем какво се случва там. Но пак казвам - за мен е по-добре те да са силни и да създават допълнително конкуренция. Ние в ЦСКА нямаме техните проблеми. При нас ръководството е стабилно, само трябва да се работи здраво.

По какъв начин очаквате да помогне Люпко Петрович на ЦСКА?

- Най-малкото ще даде повече самочувствие на играчите. От него не можем да очакваме да сложи бутоните и да тича след футболистите, за да ги подсеща за това или онова. На него всичко му е ясно в тази игра. По-важното е да си разпределят коридорите с треньора и да се спогодят добре. Мисля, че няма да имат проблеми. Те се познават и отпреди. Ще се регулират един друг. Вече дали ще играем по-добър футбол, това трудно може да се каже, защото всеки мач е различен.

В компанията на Петрович ли ще гледате мачовете напролет?

- Е, ще видим. Аз си имам приятели, с които си гледаме. По телевизията кого ли не са показвали да стои до мен по време на мачове. Коментираме си, понякога псуваме наум, друг път ругаем и на глас, особено като изпуснем някое положение. Или пък като съдията вдига едно, а страничният -друго (смее се). Но трябва и към реферите да имаме разбиране - те го отнасят от 22-ма-та на терена, от тези на пейката, от феновете на трибуните, от тези пред телевизорите и за капак - от началниците на клубовете, които дават парите. Не им е лесна и тяхната. Иначе напролет ще е интересно. И за купата ни предстои интригуващ двубой. Само дано природата да ни съжали и да няма снегове, за да не се налага да ритаме и снежни топки (смее се).

По-добър ли е ЦСКА спрямо миналата година по това време?

- Трудно може да се даде категоричен отговор. Имаше отделни добри полувремена, които направихме през есента, други не бяха на ниво. Ние, привържениците, се радваме, като има голове и положения. Като обърнеш страницата във вестника и ни видиш точките обаче, започва да ти става терсене, да ти е неудобно и търсиш хапче да ти се оправи главичката. Като съпоставяме точките с предишни години... Дано напролет главите да ни болят по-малко заради отбора и да махнем хапчетата. Не стига, че гълтаме хапчета покрай живота - то не са високи цени, не е ток, вода, парно, ами и футболът ни ядосва. Да се надяваме, че това ще се промени напролет.

Източник: Novsport

Последни новини