Проф. Лъчезар Димитров с писмо до Локо Пд

Проф. Лъчезар Димитров с писмо до Локо Пд

Novsport

16-10-2018, 13:57

Вчера техническият директор на БФС - професор Лъчезар Димитров изпрати открито писмо до президента и ръководството на ПФК Локомотив Пловдив, което публикуваме без редакторска намеса:

До Президента на ПФК “Локомотив Пловдив 1926” АД г-н Христо Крушарски

До Съвета на директорите на ПФК “Локомотив Пловдив 1926” АД

Уважаеми господин  президент,

Уважаеми господа,

С настоящото си становище искам да заявя своята подкрепа конкретно към състезателите, треньорите и директора на ДЮШ при ПФК ”Локомотив” Пловдив.

Запознах се с позицията на част от феновете на клуба, проследих и развитието на темата в медиите и, въпреки, че рядко вземам отношение, в конкретния случай  няма как да остана безучастен към случващото се.

Разтревожен съм от атмосферата на напрежение, която се създава около ПФК Локомотив Пловдив. Смятам за недопустимо и несериозно хора, които не са специалисти и нямат съответните знания и образователен ценз в областта на футбола, да коментират работата на доказани специалисти.

Като дългогодишен директор  на Българска треньорска футболна школа при БФС, Ректор и Ръководител на  катедра „футбол’’при НСА,  следя отблизо дейността на ДЮШ на Локомотив Пловдив. Убедено мога да твърдя, че там се работи на високо ниво. Школата разполага с най-съвременната методика за развитие на млади футболисти Коервер (Coerver). Познавам до един и всички треньори, наблюдавам тяхното развитие и ниво на знания и умения. Аз съм човекът, който е дал положителната препоръка при назначаването на Димитър Палазов за директор на ДЮШ. Той притежава необходимия лиценз „А“, за да ръководи Школата. Със същия лиценз са и треньорите Кириякос Георгиу и Васил Ангелов. С лиценз „Б“ са треньорите Тодор Костов, Николай Греков, Андриан Чернев, Костадин Апостолов, Даниел Димитров, Светослав Каламов,Марио Колев, Атанас Бончев, Апостол Костадинов, както и Аян Съдъков-младши (който в момента кара курса за „Б“ лиценз).

Със „C“ лиценз са Георги Иванов и Илиян Иванов. Никола Солаков е завършил НСА и предстои да вземе лиценз през декември.

С вратарите работи Васил Камбуров, който има вратарски лиценз „А“, а за кондиционната подготовка на футболистите се грижи небезизвестният Николай Петров, който има огромен принос в развитието на българската лека атлетика.

Свидетел съм, че треньорите от Школата редовно вземат участие в международни курсове и семинари, което е от полза за тяхното развитие. Наясно съм с изискванията на настоящия директор Димитър Палазов и въведената от него организация на работата в школата - правят се месечни и годишни отчети от треньорите, ежемесечни видеоанализи на треньорската работа, има седмични предварителни планове. Всяка една тренировка се архивира, а в Школата разполагат с портфолио на всеки един състезател, правят се физически тестове с фотоклетки, използва се GPS ситема, пулсометри и други програми и средства за следене и контрол на състоянието на футболистите. Младите футболисти посещават възпитателни лекции, а има формации, които са преминали през организирани специално за тях курсове - хранителен режим, превенция на травмите, както и консултации с психолог.

През лятото в школата са провеждат индивидуални тренировки, а в момента текат допълнителни тактико-технически занимания по отделните звена - защитници, халфове, нападатели

Лично всяка година изпитвам треньори и студенти на Лаута. Очевиден е проблемът с базата, която ограничава качествената работа на треньорите и искрено се надявам този проблем скоро да бъде решен. Но моите лични впечатления са, че по-голямата пречка за нормалната работа, е напрежението, което се внася от външни фактори.

Във футбола да развиваш деца е изключително трудна и отговорна работа.  Недопустимо е към треньорите да се оказва външен натиск с необосновани претенции  на родители или фенове.

В заключение искам да подчертая, че единствените компетентни органи, които имат право да оценяват компетенциите на треньорите и качеството на тяхната професионална работа са Техническият комитет и Треньорска школа на БФС .

Препоръчвам на ръководството на ПФК ”Локомотив” Пловдив да се абстрахира от негативните внушения и претенции и да подкрепи позитивно ръководството, състезателите и треньорите в ДЮШ.

15.10.2018 г.

Гр.София

Проф. Лъчезар Димитров,

Технически директор на Българския футболен съюз

Източник: Novsport

Последни новини