РЕКОРД: Само един съмнителен мач у нас през сезона

РЕКОРД: Само един съмнителен мач у нас през сезона

Novsport

15-02-2018, 08:26

Само един мач от началото на сезона в Първа лига, Втора лига и Елитната юношеска група до 19 години е попаднал под подозрение, че е бил манипулиран с цел облагодетелстване от залози.

Това стана ясно след вчерашната пресконференция по повод официалното подписване на договора за партньорство между БФС и компанията Sportradar.

Офицерът по почтеността Марио Костурков отказа да разкрие кой е двубоят, като обясни, че данните от мониторинга за съмнителни залози, който Sportradar прави и у нас по договора си с УЕФА от 2012 г., са предоставени на компетентните органи за проверка и събиране на доказателства.

„Ако се стигне до процедура и наказания, ще научите кой е мачът", каза Костурков.

Той добави, че от 2014 година тези случаи за сигнали от УЕФА и Sportradar, касаещи българското първенство, сериозно са намалели.

„Имаме ясна тенденция към намаляване. От 2009 година насам Наказателният кодекс третира проблема. Имаме условни присъди. Може би хората започват да си дават сметка, че ако се занимават с такива явления, негативите ще бъдат много повече от евентуалните им печалби. Смятам, че в бъдеще престъпленията срещу спорта ще бъдат наказвани много по-строго", добави Костурков.

През сезон 2012/13 сигналите за манипулирани мачове на български отбори бяха 53, следващият сезон 47, а през 2014/2015 - 29. В последните три сезона спадът е драстичен, като през есента на 2017 г. само един двубой е предизвикал съмнения. За 2015/16 случаите са 12, а за 2016/17-6.

Със сигурност това е резултат от сериозните мерки, които БФС предприе за превенция. От Министерството на младежта и спорта потвърдиха, че футболният съюз е спортната федерация, която най-сериозно се е ангажирала в борбата с манипулираните спортни резултати.

„БФС е единствената спортна федерация, която има ангажиран човек, занимаващ се с това грозно явление - уредените мачове с цел печалба от залагания. Именно затова подготвяме платформа, в която да обхванем всички спортове, особено игрите", каза главният секретар на министерството на младежта и спорта Асен Марков.

В световен мащаб Sportradar регистрира нередности около мачове в баскетбола, хандбала, крикета и дори сумото. Компанията е сигнализирала за над 3500 случая, по 213 от които има наложени наказания, а по 24 има подведени под наказателна отговорност и произнесени присъди.

Източник: Novsport

Последни новини