Роман Безяк: Лудогорец е фаворит срещу Марибор

Роман Безяк: Лудогорец е фаворит срещу Марибор

Novsport

21-08-2019, 10:00

Един от бившите звездни нападатели на Лудогорец Роман Безяк бе потърсен от словенския вестник „Вечер", който намира голаджията за идеалния събеседник преди мача между местния доминатор Марибор и българския хегемон Лудогорец. Двата тима излизат един срещу друг утре в двубой на прага на групите на Лига Европа. Изданието припомня, че Безяк е трикратен шампион с Лудогорец и играе изключително успешно в групите на Лига Европа срещу ПСВ Айндховен, Лацио и Динамо Загреб. За АПОЕЛ той вкарва 4 гола в 14 мача и печели петата си титла с трети различен отбор. В Хърватия Безяк триумфира с екипа на Риека.

- Какви са спомените ви от Лудогорец, където е пикът на вашата кариера?

- Това е време, което никога няма да забравя, и спомени, които никога няма да бъдат заличени. Бяха три прекрасни години, в които написахме историята на клуба. Влязохме за първи път в Шампионската лига и в групите на Лига Европа — това бяха луди мачове.

- Що за отбор е настоящият Лудогорец, който излиза срещу Марибор?

- Отборът се промени много от 2015 година, като в момента в състава са само петима от моето време. Стилът им на игра обаче не е променен, защото в тима има много футболисти от Южна Америка. Играят на висока скорост с бързи подавания, което беше силата на тима и по мое време.

- На офанзивен футбол ли залага треньорът Стойчо Стоев?

- Който и да е треньор, няма какво толкова да промени по отношение на стила. Отборът е изграден от технически умели и бързи играчи, така че треньорът автоматично приема този стил.

- Кои са най-известните играчи?

- Мисля, че това са основните нападатели Якуб Шверчок и Клаудиу Кешеру, които са реализирали най-много голове. От сегашния отбор се познавам с капитана Светослав Дяков, бразилецът с български паспорт Марселиньо, защитниците Козмин Моци и Георги Терзиев.

- Какво трябва да направи Марибор, за да се справи със съперника?

- Марибор достатъчно добре знае рецептата за успех в Европа и се е доказал срещу по-силни отбори. Лудогорец отпадна от Ференцварош и ще направи всичко възможно да влезе поне в групите на Лига Европа.

- Как виждате шансовете на двата отбора?

- Лудогорец е фаворит, но всички знаем на какво е способен Марибор, а Челси също имаше проблеми. Тези мачове обаче не могат да бъдат предвидени. Марибор трябва да гони на всяка цена гол като гост.

- Каква ще е атмосферата на стадиона? Имат ли шумни фенове?

- Това е плейоф и стадионът ще е пълен. Те имат фенове, но те не са от така наречените ултраси. По мое време хората от околностите на Разград също идваха на стадиона. Навремето стадионът беше за 7000 фенове, а сега вече могат да дойдат 10 000.

- Българите ще бъдат ли притеснени от шумната публика в Марибор?

- Изобщо няма да бъдат притеснени. Два пъти играхме с Партизан в Белград, а всички знаете каква е атмосферата там. Спечелихме и двата мача, а играчите разиграваха спокойно и самоуверено. Повечето играчи имат опит в евротурнирите и няма да са уплашени.

- Алфата и омегата на клуба е големият бизнесмен Кирил Домусчиев. Какъв е неговият модел на работа в клуба?

- Когато г-н Домусчиев взе клуба, той беше едва в трета лига. В началото реализира печалби от евротурнирите, а не от продажба на играчи. Едва след като спечели четири титли започнаха и трансферите на запад. Първият беше на бразилеца Кайсара в Шалке. Кирил Домусчиев е изключително отдаден на футбола човек. Бизнесът му е в различни сфери, но най-важната е производството на антибиотици за животни.

- Разград се намира в българския Изток и е малък град с население от 30 000 души.

- Черно море и Варна са съвсем близо и най-вероятно Марибор ще кацне именно на летището там. Разград е малък град, но когато напуснах преди години, бяха започнати много проекти и строежи.

Източник: Novsport

Последни новини