Сензациите в пресата: В Германия пращат Илия Груев в Левски

Сензациите в пресата: В Германия пращат Илия Груев в Левски

Novsport

08-05-2019, 08:35

Най-интересните теми от българската преса днес, 8 май:

„Меридиан мач”: В Германия пращат Илия Груев в Левски

Илия Груев има два варианта да продължи кариерата си - Левски и националния отбор. Това твърди „Майн Вердер". Медията се свърза с Груев, след като се появи информация, че тои може да се събере със сина си в Бремен. Груев щял да бъде помощник-треньор във Вердер. „Няма такова нещо. Не съм подписвал с никой", обяви Груев. През ноември той се появи в София и се заговори, че е спряган за спортен директор. Юношата на „сините" обаче сам отхвърли тази възможност. Вместо това той се завърна в Германия, където бе привлечен като анализатор в Шалке. Очакваше се дори да бъде назначен за постоянен помощник-треньор на Диего Тедеско.

Както е известно, фаворит за нов треньор на Левски е Петър Хубчев. Той също е немски възпитаник. Не е ясно обаче дали Хубчев е предлагал на Груев да стане част от екипа, който стяга за „Герена". Със сигурност в него е друг бивш „син" кадър - Георги Донков. Според запознати последният дори е отхвърлил примамливо предложение от Германия, за да бъде част от родния си тим. Донков вече веднъж се размина с Левски и този път не искал да изпусна тази възможност. Той бе канен от Илиан Илиев, но по същото време бе помощник на Марио Баслер във Вакер Бургхаузен.

„Тема спорт”: Жеферсон титуляр срещу Лудогорец

Жеферсон ще излезе като титуляр за ЦСКА в решаващия мач с Лудогорец в събота. Бразилецът ще действа на коронната си позиция като ляв краен защитник. Това означава, че един от сънародниците му Енрике и Евандро ще отпадне от групата за двубоя. Другият е Али Coy, но той е сигурен титуляр на върха на атаката, след като се превърна в най-резултатния играч на ЦСКА през този сезон. Все още не е ясно кой измежду Енрике и Евандро ще отпадне от групата за мача с Лудогорец, като това ще се реши в последния момент.

Жеферсон бе титуляр в два от трите шампионатни мача между разградчани и армейците през този сезон, като пропусна само първата среща в Разград в началото на сезона, която ЦСКА загуби с 0:1, а като ляв краен защитник действаше Ангел Лясков. Треньорският щаб на червените възнамерява да се довери на по-големия опит на бразилеца, въпреки че той не е в оптимална форма и е играл твърде малко през пролетта заради лечение на контузия и ограничението за чужденците извън ЕС. Жеферсон бе сред 11-те при 1:1 с Лудогорец на "Армията" през декември, както и при 0:0 в Разград в началото на април.

Най-вероятно Малинов ще замени наказания Тиаго на позицията зад нападателя, а Пинто и Антов ще оформят двойката дефанзивни халфове. Подобна конфигурация ще означава, че Бикел ще остане на пейката като опция за средата на терена. Не е изключено обаче треньорският щаб на ЦСКА, в който решаващата дума има Люпко Петрович, да предпочете по-големия опит на Бикел вместо варианта с Валентин Антов. За десния фланг на червената атака за място в състава ще спорят Жоржиньо и Джеси. Ганаецът бе титуляр при победата на "Тича", като отбеляза втория гол за червените. Сега обаче по-вероятно е да стартира Жоржиньо. Партньор на Бодуров в центъра на отбраната пък отново ще бъде Божидар Чорбаджийски, а Томаш ще остане на пейката.

„Тема спорт”: Куп чужденци гледат към изхода в Лудогорец

През лятото "проветряването на съблекалнята" в Лудогорец се очертава да бъде доста сериозно. Утвърдени през годините фигури в състава най-вероятно ще се разделят с клуба. Вече е ясно, че Натанаел, чийто договор изтича, ще си тръгне като свободен агент. През пролетта той бе изваден от първия отбор, защото отказа да поднови контракта си. Без споразумение за следващата кампания е и сънародникът му Лукас Саша. Освен тях още четирима бразилци гледат към изхода на "Лудогорец Арена". Това са вратарят Ренан, защитниците Рафаел Форстър и Сисиньо, както и крилото Вандерсон. Договорът на Ренан изтича в края на годината и за момента не е обявено, че стражът ще преподпише. Най-вероятно клубът ще опита да го продаде през лятото. Централният бранител Форстър е със статут на резерва и влиза в игра само когато трябва да бъдат пълнени дупки. Сисиньо и Вандерсон са основни играчи, но при тях се наблюдава спад във формата. А и желанието им е да продължат кариерата си на друго място. Твърде възможно е те да бъдат трансферирани. Така напускащите бразилци може да се окажат 6 - точно половин дузина...

За нов отбор се оглежда и холандското крило Джоди Лукоки. През този сезон той има 26 шампионатни мача с 4 гола, но така и не се утвърди като решаващ играч за тима и представянето му е на приливи и отливи. Всъщност Джоди не бе такъв и в предишните сезони, въпреки че е в Лудогорец от лятото на 2015-а. Към изхода гледа и 32-годишният аржентински вратар Хорхе Браун, който през пролетта така и не игра в официален мач. Той е желан от бившия си тим Колон и нищо чудно да се завърне в родината си. 

Предвид задаващата се раздяла с редица състезатели Лудогорец ще привлече не малко нови попълнения. Очаква се част от тях да пристигнат от холандски клубове. Дълго време в Ниската земя бяха скаутите на разградчани Алекси Желязков и Иван Цветков. Там те са изгледали десетки двубои от елита и втория ешелон. Лудогорец вече има един сигурен нов. Това е 23-годишният конгоански нападател Мавис Чибота. Правата на играча бяха придобити още през зимата, но той продължи да играе за израелския Бней Йехуда u през пролетния полусезон. Чибота прави най-резултатната кампания в кариерата си. В 29 шампионатни мача е отбелязал 11 гола. Според медиите в Израел стойността на трансфера е 800 хиляди евро.

Източник: Novsport

Последни новини