Треньор в ЦСКА: Три отбора ще се борят за титлата в България

Треньор в ЦСКА: Три отбора ще се борят за титлата в България

Novsport

15-02-2018, 11:49

Кондиционният треньор на ЦСКА Томас Нойберт даде интервю за "Тема Спорт", в което говори за шампионската битка напролет, новите попълнения на "Армията", както и развитието на отбора във физическо отношение. Немският специалист сподели редица любопитни подробности около подготовката на червените, а обърна внимание и на вечния съперник Левски. Нойберт говори още за съвместната си работа с другия кондиционен треньор в ЦСКА - Кирил Динчев.

Г-н Нойберт, започваме тривиално - в каква форма е отборът в навечерието на пролетния дял?

- Когато започнем официалните мачове, отборът ще е във върхова форма, бъдете сигурни.

В последните две контроли играчите изглеждаха доста уморени...

- Разбира се, че ще са уморени, все пак сме в подготовка. Проведохме много тежки занимания, за да са готови за истинските двубои. Изобщо не ми пука как изглеждат в контролите.

Какво очаквате от първия пролетен мач? ЦСКА често има проблеми в тези срещи...

- Без съмнение ще спечелим. Ако искаме да станем шампиони, трябва да победим Верея.

Готов ли е ЦСКА да свали Лудогорец от трона?

- Да тръгнем оттам, че през пролетта три отбора ще се борят за титлата - ЦСКА, Левски и Лудогорец. Ботев също са доста добър тим, но изостават твърде много. Трите водещи клуба са на високо ниво и те ще решат титлата. Дали можем да се борим с Лудогорец? Да - шансовете са 50 на 50. Директните мачове не са по-важни от тези с по-непретенциозните отбори. Там трябва да натрупаме актив.

Какво очаквате от съдиите напролет? Допускате ли, че ще се повторят постоянните удари по ЦСКА от есента?

- През първата си година тук се ядосвах много на съдиите. Но вече разбрах по какъв начин стават нещата в България. Много по-спокоен съм. Уча се да не се ядосвам. Надявам се феърплеят да надделее. Няма да кажа една лоша дума за съдиите през 2018-а. Това ми е личната цел (смее се).

Защо смятате, че Левски ще се намеси в битката за титлата?

- Защото част от футболистите, които привлякоха, са на доста сериозно ниво. Особено Филипе Нашименто, който е страхотен играч за българското първенство. Той ще повиши доста сериозно нивото на Левски. Ривалдиньо също е футболист, който може да прави разликата. Той обича най-много да играе по лявото крило и зад нападателя, има доста добър удар. Разбира се, никога няма да бъде като баща си. Но е способен да решава мачове с един шут или с едно подаване. Когато играем с Левски, шансовете винаги са 50 на 50. Няма значение дали им водим с 20 точки, или сме наравно. Имат и страхотен треньор. Делио Роси е много опитен. Доста е умен и няма да се поддаде на напрежението от очакванията на феновете. Левски е по-добър отбор от есента и трябва да внимаваме с него.

Новото попълнение на ЦСКА Роланд Алберг наскоро заяви, че ще спечелите и петте вечни дербита напролет, а в тях Левски само ще тича след топката. Какво го прави толкова сигурен?

- В момента Алберг се чувства много силен и добре подготвен физически. Той е впечатлен от разликата между САЩ и ЦСКА. Беше изключително приятно изненадан от подготовката тук и това е страхотен атестат за нашата работа с Кирил Динчев. Защо Алберг казва такива неща за дербито? Защото Алберг е роден лидер, а на нас ни беше необходим точно такъв играч. Той е лидер на терена и в съблекалнята. Той поема отговорност и казва: "Ние сме ЦСКА и ние ще спечелим титлата". Точно такова мислене ни е необходимо, за да станем шампиони.

Какво е състоянието на Алберг и на другите две попълнения, които проведоха цялата подготовка с отбора - Жеферсон и Бланко?

- Развиват се много добре и постепенно се подлагат на все по-големи натоварвания. Има голяма разлика между тестовете, които им направихме преди подготовката, и тези, които проведохме сега, точно преди официалните мачове, вижда се значително подобрение при тях.

А каква е ситуацията с другия нов - португалеца Укра? През тази седмица той започна пълноценни тренировки, но кога ще е на линия за игра?

- Все още е малко рано да кажем, тъй като не се подготвяше с нас от началото. Укра е скъсал връзки през месец май, след което е направил операция. Изпратихме го за две седмици в клиника в Щутгарт, където осъществи огромен прогрес. Всеки ден разговарях с немските си колеги и бях постоянно информиран. През последните десет дни, откакто е в България, Укра премина редица тестове и показа сериозен напредък. Той е много близо до завръщане на терена. Вече се включва наравно с отбора през всичките 90 минути на тренировките. Но има ограничения за натоварванията във физическо отношение, във фитнеса най-вече. Не поемаме излишни рискове, за да не го изложим на опасност. Скоро ще го видите на терена. В началото ще е за по 5-10 минути, после повече. За плейофите със сигурност ще е готов на сто процента.

В едно предишно интервю с вас - в края на август, говорихме за специалната система, която използвате, за да следите риска от контузии на играчите - максималният резултат е 21 точки, а под 11 имат сериозна опасност от мускулни травми и скъсани връзки. Тогава казахте, че играчите в ЦСКА са с по 14-15 точки. Сега каква е ситуацията?

- В общи линии всеки футболист се е повишил с по една точка. Тази система обхваща параметри като сила, скорост, експлозивност. Напредъкът на играчите е около 7-10 процента. Това означава, че всеки е малко по-бърз и по-силен от преди.

Какви параметри следите с джипиес системата, която използвате в тренировките и мачовете?

- Следим пробяганата дистанция, скоростта, пулса, времето, между което играчите осъществяват спринтове... Моята цел е много проста - обожавам да гледам футбол на висока скорост. Затова моите играчи трябва да са на нивото на клубовете от Висшата лига на Англия и Бундеслигата. Това е целта, която преследваме и върху която наблягаме през последните шест месеца. Вече сме много близо до това да постигнем желаните резултати.

Каква скорост достигат най-бързите футболисти в ЦСКА?

- Имаме няколко играчи, които достигат между 33 и 36 километра в час. Мои приятели ми осигуриха информация за същите показатели в Саутхемптън, Лайпциг, Шалке 04 и Байерн. Мога да кажа, че от 20 тествани футболисти 60 процента от тях имат максимална скорост от поне 33 километра в час. А най-бързите достигат около 35 и дори 37. Тоест не изоставаме много.

Как се развива вашият помощник Кирил Динчев? Какви са неговите отговорности?

- Лично за мен той е най-важният човек в клуба. Динчев е много повече от асистент. С него се разбираме само като се погледнем 8 очите. Мислим еднакво с Кирил. Той се учи много, защото е доста интелигентен. Но Динчев не копира от Нойберт - той сам налага свои идеи в тренировките. Много съм щастлив, и ЦСКА трябва да бъде щастлив, че Динчев работи тук.

Тоест един ден Динчев ще се превърне в естествения ви наследник в ЦСКА?

- Това трябва да го реши клубът. Но ако един ден напусна ЦСКА, бих го препоръчал за мой наследник на хиляда процента.

А докога ще останете в ЦСКА? В румънската преса наскоро имаше публикации, че може да се завърнете в Стяуа. Има ли нещо вярно?

- Нищо подобно. Имах един разговор с Джиджи Бекали, защото Стяуа беше в лошо положение, с много контузии. Но Бекали ме потърси за съвет, а не за да ме наема отново. Някои журналисти обаче си направиха спекулация, че съм щял да се връщам в Стяуа, трябвало да им помогна. Джиджи Бекали пък обича да говори по телевизията и веднага пое темата - каза, че бил готов веднага да върне Нойберт, щял да ми дава 25 000 евро заплата и дрън-дрън. Бекали просто направи шоу за телевизията. Искам да уверя всички фенове, аз вече говорих и с ръководството на ЦСКА, че това, което се писа, са пълни глупости. Със сигурност ще си изпълня договора, който е до лятото на 2019-а. Без значение какво се случва с клуба.

А след това?

- Е, след това ще видим (смее се). Има време.

ЦСКА наскоро подписа договор за стопанисването на "Армията" и Панчарево. Знаете ли дали скоро ще се подновят дейностите по базата?

- На този въпрос не мога да отговоря, не зависи от мен. Аз се радвам, че вече имаме доста добри условия в Панчарево, с три терена и други екстри. Липсва ни фитнес салон и помещение за подготовка на закрито. Но това, което заварих преди година и половина в Панчарево, беше истинска катастрофа. Сега всичко е далеч по-професионално. Стъпка по стъпка ЦСКА върви към европейско ниво.

Източник: Novsport

Последни новини