Феноменално: Георги Петков ще играе сезон №23 в елита!

Феноменално: Георги Петков ще играе сезон №23 в елита!

Novsport

25-08-2019, 11:39

След като пропусна началото на сезона заради контузии, Георги Петков вече е здрав и може да играе днес срещу Лудогорец в Разград. Ако се появи и за една минута в игра, то той ще запише мач в 23-и сезон от елита, което е наистина феноменално.

Петков дебютира в „А“ група през вече далечната 1996 година, когато пак носеше екипа на Славия. От сезон 2001/02 е част от Левски, а напусна „Герена“ чак през зимата на 2011 г. Той записа година и половина в кипърския Еносис Паралимни и се върна в Славия през лятото на 2012 г. Ако Петков не бе отишъл на Острова на Афродита, днес можеше да играе в своя 24-и сезон родния елит.

Георги Петков е сред най-колоритните и значими фигури в българския футбол през този век. Той е с основен принос за силното представяне и европробива на Левски през сезоните 2005/06 и 2006/07. В крайна сметка обаче напусна „Герена“ със скандал. Заради това, когато спря Левски за титлата през 2013 г., той направи символичния жест с пръст на горната устна, наподобяващ мустак.

Петков вече е със статут на легенда на Славия. Той беше блестящ във финала за Купата на България през 2018 г. срещу Левски. Там рекордьорът спаси удар от бялата точка на Жорди Гомес, блесна с още няколко отлични намеси, а за капак отчая „сините“ и при последвалите дузпи.

В първите 6 кръга на efbet лига на вратата на Славия се редуваха Георги Георгиев (4 мача) и Антонис Стерякис (2 мача). Общо в родния елит Георги Петков има впечатляващите 336 мача, като през миналия сезон записа 14 срещи.

Освен в първенството, роденият в Пазарджик страж, е рекордьор и в националния тим. Причината е, че той е най-възрастният футболист в историята на „лъвовете“, като пази на 42 години в мачовете от Лига на нациите с Кипър и Словения.

Източник: Novsport

Последни новини