Феро: Ботев Пд не е обречен срещу Лудогорец

Феро: Ботев Пд не е обречен срещу Лудогорец

Novsport

18-10-2019, 16:29

Новият треньор на Ботев (Пловдив) Ферарио Спасов сподели очакванията си за предстоящия мач с Лудогорец. Наставникът на „канарчетата“ даде мнението си пред клубния сайт на „жълто-черните“ и заяви каква е била първата му цел след завръщането начело на пловдивчани.

-    Господин Спасов, предстои Ви повторен дебют начело на мъжкия отбор на Ботев и то срещу шампиона Лудогорец. Какви са очакванията Ви за предстоящия сблъсък?

-    Използвахме паузата и работихме пълноценно и целенасочено с отбора. Срещаме отбора на Лудогорец, който се намира в много добра форма. Направихме анализ на това, което сме допуснали като грешки през изминалите мачове. Най-важното е момчетата да намерят концентрацията и себелюбието, за да желаят да излезем от това положение, в което се намираме. Ние сме на 13-то място и не можем да си избираме мачовете, всеки мач трябва да го изиграем с голямо напрежение и всеотдайност, за да печелим точки, които нямаме в момента. Не сме обречени срещу Лудогорец и разполагаме с футболисти, с които можем да бъдем равностойни в този двубой. 

-    Отборът на Лудогорец се намира във великолепна форма, като записа и впечатляващи резултати в груповата фаза на Лига Европа. Ще се надигравате ли с разградчани и ще се върне ли Ботев към атакуващия стил на игра, типичен за „канарчетата“ в цялата история на клуба?

-    Атакуващият стил на Ботев е носил успехи на отбора през годините, но специално тук трябва да сме малко по-внимателни в изискванията. Лудогорец обича да се надиграва с отборите и да използва свободните пространства, където да развият безспорните си качества. Ще построим нашата игра така, че да неутрализираме силните страни на Лудогорец и да демонстрираме нашите силни страни. Състоянието на Лудогорец и успехите в Европа са ясни за всички, но ние не трябва да разсъждаваме върху това, защото ще започнем да изпитваме прекален респект към тях. Моето желание е играчите да не се примиряват и да изиграем този мач за себе си, за хората, които ги огорчавахме толкова дълго. Мисля, че момчетата осъзнаха това и ще го покажем утре.

-    На какво наблегнахте по време на паузата в шампионата и успяхте ли да постигнете това, което бяхте планирали?

-    Нашата цел бе да подобрим отбора кондиционно. В рамките на три дни имахме три кондиционни тренировки, с доста други елементи. Искахме да представим нашата визия и какво трябва да подобрим. Имаше голяма всеотдайност от всички футболисти, които взеха участие в тренировките. На контролата с Царско село искахме да видим по-голям брой играчи, включително и от юношеската школа. Кратко беше времето, но се готвихме пълноценно. И все пак – това са само едни тренировки, най-важно е когато излезем в официалния мач да не забравим това, което сме тренирали, а просто момчетата да се доближат до изискванията, които имаме към тях.

-    Още от самото начало на тренировъчния процес заложихте на сериозна група юноши на клуба. Какво е впечатлението Ви от тях и имат ли място в мъжкия отбор на Ботев?

-    Моментът е доста специфичен, аз казах в съблекалнята, че които са вътре в нея няма да ги деля на юноши и по-възрастни футболисти. Те всички са в отбора на Ботев и изискванията са еднакви към тях. На няколко пъти съм си задавал въпроса на колко години трябва да стане един футболист, за да влезе в мъжкия отбор. Щом тези момчета са част от първия отбор и тренират с него – аз разчитам на всеки един от тях. Младите футболисти показаха много добри качества. Но най-важно е, когато излязат на терена да покажат качествата си, че те са израснали в този клуб и го обичат и ще направят всичко възможно да дадат максимума от себе си във всеки един мач. 

-    Преди 7 години, на 21.10.2012г. изведохте Ботев при гостуването на Литекс, спечелено с 1:0. В този мач отборът бе подкрепян от огромен брой фенове, какво си спомняте от този мач?

-    Както винаги привържениците на Ботев бяха колоритни и невероятни. Знаех, че първата кола беше в Троян, а последната бе в Кърнаре – беше един огромен поход. Получи се един много добър мач. В Ловеч толкова много фенове не са виждали и особено по начина, по който подкрепяха отбора. Победихме с 1:0, но отборът на Литекс бе много добър и ни създаде много грижи. От този мач помня само две неща – феновете и резултата.

-    Публиката на Ботев винаги е била зад отбора си, като Вие усетихте това и при първия си престой начело на тима. Способен ли е Ботев, с подкрепата на феновете, да се завърне на победния път?

-    Отборът без феновете не може да съществува и това е доказано през годините. Съвсем нормално е феновете да са огорчени и да имат своите изисквания. Както феновете подкрепят отбора и скандират имената на футболистите, така и изискват от играчите. Ние не можем да се сърдим на феновете и не може да изпитваме стрес от техните изисквания. Да, във футбола има победи и загуби, но много е важен начинът, по който се случва това. Публиката на Ботев е специфична с това, че тя е много силно привързана към отбора си. Ние сме длъжни във всеки мач да играем така, че те да са горди фенове на клуба.

Източник: Novsport

Последни новини