Христо Йовов: Грешката на Спас Русев бе, че искаше сам да управлява

Христо Йовов: Грешката на Спас Русев бе, че искаше сам да управлява

Novsport

21-01-2019, 09:35

Обстановката в Левски насред зима е повече от гореща. Вече тече смяна на собствеността, която трябва да бъде официализирана на насроченото за 6 март Общо събрание на клуба. Сините вече имат нов Управителен съвет, както и изпълнителен директор - Павел Колев. Преди десетина дни той отказа на Спас Русев да заеме поста, но пък прие предложението на новите силни хора на „Герена", които още са зад кулисите. "Тема спорт" потърси за коментар по темата бившия спортен директор на клуба Христо Йовов. Ето какво заяви Бижутера за това как си представя бъдещето на сините.

- Г-н Йовов, през миналата седмица в Левски бе назначен нов Управителен съвет. Какво му е необходимо на клуба в този момент?

- Според мен трябва пълна промяна.

- Да ви разбираме - във всички нива на клуба?

- Да, абсолютно във всички.

- Вече има изпълнителен директор - Павел Колев, който изрази мнение, че ще е нужен и спортен...

- Абсолютно съм съгласен.

- Какво загуби Левски във времето, когато никой не изпълняваше такава длъжност - може би провалени трансфери, ненавременни преговори за нови договори, завишени заплати на някои от играчите....

- Това нещо го твърдя от много време. За съжаление нещата трябва да се променят, още повече че финансово клубът не е в най-доброто си състояние. Мисля, че трябва да се започне и оттам.

- Може би нямаше да се стигне и до станалото със Славиша Стоянович и неяснотата около бъдещето му?

- Знам ли? Това е част от грешните решения. Но сега ще има достатъчно хора, които, предполагам, че са амбициозни да приемат и вземат правилните ходове за бъдещето. Ето, Левски вече има нов изпълнителен директор. Сега той трябва да развие стратегията си.

- Познавате отлично Станимир Стоилов. Какво ще е необходимо, за да се захване той отново в Левски?

- Според мен той е човек, който търси сигурност. Това е нормално за един треньор, за да си изповядва вижданията. Това е част от нещата. Когато има сигурност в един клуб, много по-спокойно се работи. Станимир Стоилов го доказа и със стореното в Казахстан - там му бе предоставено всичко и той постигна успехи. За да може да си реализираш вижданията, трябва да има сигурност в клуба. Тя започва от най-високото стъпало.

- Херо, Мъри, Наско - възможна ли е такава конфигурация, или това е утопия?

- Нямам представа за това нещо. Не мога да кажа дали са такива вижданията на новото ръководство. Но Херо, Мъри и Сираков са част от решението на проблемите в Левски. Все пак това са доказани имена.

- Дойде ли време за синьо обединение?

- Не смятам, че като цяло някога го е имало. Разбира се, че всеки път някой е недоволен с управлението на клуба. Може би до това се стига, когато даден човек не е на работа на „Герена". Надявам се нещата вече да са се променили и хората да са осъзнали, че Левски трябва да е над личните облаги и изисквания.

- Говори се, че лидерите на синия дрийм тим от 2006-а ще получат роля в нов голям проект?

- Това според мен са спекулации. Но пък е естествено да се пишат такива неща в момента, когато клубът търпи промени. Това са нормални работи, но не знам за такава информация. Нека новите хора си обявят вижданията за бъдещето на Левски.

- Възможен ли е "План 2022", подобен на онзи "План 2007", който бе повече от успешен и бе рано-рано преизпълнен?

- Всичко е възможно. В момента това е много сложно да се коментира. Тъй като това ще бъде един вид спокойствие. Всеки би желал да има такъв "План 2022". Въпросът е, че трябва да се намерят точните решения занапред, за да се говори вече за някакъв план и реализирането му. Но без стратегия всеки клуб е за никъде.

- Като страничен наблюдател - коя бе най-голямата грешка на Спас Русев и компания? Може би липсата на ясно изразена управленска структура?

- Според мен това, че искаше да ръководи клуба изцяло самостоятелно. За мен това е грешно. Смятам, че това е грешка, която я допуска всеки човек, който започва от начало и за първи път да се занимава с футбол. Може би сме свидетели на много такива грешки през годините на хора, които са се захванали да управляват клуб.

- С Димитър Иванков сте приятели. Ще подобри ли той представянето на вратарите?

- Надявам се да е така. Познавам го много добре. Димитър Иванков е млад и много амбициозен. Смятам, че той е човек, който може да направи правилните промени и да върне вратарския пост на мястото, на което беше. Защото Левски винаги се е славел с добри вратари. Ще има промяна спрямо есенния полусезон.

- Трябва ли Жерсон Кабрал, Давид Яблонски и Милош Цветкович да бъдат задържани на всяка цена? Или пък вече трябва да се търсят техни заместници?

- О, това въобще не е най-важната тема на „Герена" в момента. Поне според мен е така. На първо време трябва да се направи всичко възможно, за да се оздрави клубът. Смятам, че това е най-същественото. Тогава вече може да се коментира за изграждане на отбор. Тъй като за какъв тим ще говорим, ако клубът не успее да стъпи на краката си? На този етап е най-важно да се оздрави Левски и тогава вече да се мисли за по-сериозни мерки и изграждане на отбор. Защото в крайна сметка, когато в един момент се стигне до големи задължения, тогава е без значение какъв ще ти е отборът, след като не можеш да го издържаш.

Източник: Novsport

Последни новини