Цанко Цветанов: Не виждам буря в Етър

Цанко Цветанов: Не виждам буря в Етър

Novsport

03-12-2019, 14:51

Легендарният защитник на българския футбол Цанко Цветанов, герой от световното първенство в Щатите, в момента е член на УС на Етър. Във връзка с бурните събития в клуба бившият играч на „виолетовите” отговаря на няколко въпроса пред Блиц.

Г-н Цветанов, като член на Управителния съвет на Етър как ще коментирате бурята, която се стовари на стадион „Ивайло”?

- Ако трябва да съм откровен, не виждам буря. Нормално е във футбола да се случват такива неща. Имам предвид спад в играта и треньорска оставка. Аз държах на Росен Кирилов, но той е категоричен и нито аз, нито колегите ми можем да го спрем. Вижте, истината е, че Етър надскочи себе си миналия сезон и сега очакванията бяха много високи. Още повече, че тимът стартира стабилно в новото първенство. Етър в момента е в мини криза, ако мога така да се изразя, в която, вярвам, скоро ще излезе. Нека бъдем реалисти – нашият любим отбор няма как да гони огромни цели в първенството, но в същото време мястото му е само и единствено във футболния ни елит, а не в долните дивизии.

-Нападателят Даниел Младенов също е обявил, че си тръгва?

-Аз не съм чул, че си тръгва. Но ако иска, да си тръгне. Само че има едно условие и то трябва да се спази. Договорът на Даниел с Етър е за още 18 месеца. Ако някой плати парите по договора, Младенов може да напусне. Никой няма да го спре. Но не и самоволно. Това се отнася за всеки един футболист с договор в клуба.

-Утре предстои заседание на Управителния съвет на Етър. Какво да очакваме?

-Аз ще изкажа пред вашите читатели своята позиция. Тя е следната. Етър вървеше в грешната посока в последните години...

-Какво имате предвид?

-Ами не е нормално клубът да разполага с 25 опитни футболисти и да не се дава шанс на младите. Опитните трябва да са по-малко и в същото време да се обърнем към младите момчета в школата на Етър. В това съм категоричен и това ще го кажа на сбирката утре. Давам пример Илиан Илиев и Черно море. Можем да се поучим от това, което той върши във варненския клуб.

-Споменахте, че миналата година Етър е надскочил себе си, а в същото време твърдите, че клубът върви в грешната посока през последните години.

- Надскочи себе си като класиране, но не  създава футболисти, а ги консумира от цяла България и чужбина. Трябва да се заложи на младите играчи и на школата. Етър е най-старият отбор в Европа. Какъв продукт правим с ветерани? Школата ни функционира добре и все ще намерим млади. Всъщност Кольо Станев е прекрасният пример – той би трябвало да бъде налаган все по-често в отбора. Скоро ще навърши 18 години, но вече дебютира за мъжете. Нормално е такива като него веднъж да играят добре, а в следващия мач – не. Напълно естествено е младите да лъкатушат, но ние трябва да се въоръжим с търпение и да им се доверяваме.

-Финансово как е клубът? Защото тръгнаха неприятни слухове.

-Това са инсинуации. Клубът е добре финансово, но това ще бъде потвърдено утре, а не от мен, защото аз съм само член на Управителния съвет. 

- Намаляването на бройката на опитните играчи не означава ли, че ще бъде свит бюджетът за заплати?

-Не, защо да бъде свит. Това все пак ще го обсъдим с колегите, но не виждам причина парите да бъдат намалявани. Пак ще има опитни играчи, но ще се залага повече на младите. И същият бюджет ще бъде разпределен между всички тях.

-Силният човек в Етър Александър Нанков също ли напуска?

- Утре ще разберем дали си тръгва...

-Как ще коментирате боя на тренировка между помощник-треньора Тоодор Колев и Иван Стоянов?

-Грозна проява. Това не бива да се повтаря. Нека не звучи като оправдание, но в моята продължителна кариера като футболист и треньор съм става свидетел на подобни сцени. Според мен треньорът трябва да сдържа нервите си. Доколкото съм запознат, Тошко Колев е изчистил отношенията си с Иван и това ме радва. Те си получиха наказанията, но по-важното е, че са разговаряли след инцидента и са ликвидирали по човешки начин проблема между тях.

-Нещо за финал?

-Зададохте ми доста въпроси. Аз обаче също имам да задавам въпроси към колегите от Управителния съвет и се надявам да получа адекватни отговори.

Източник: Novsport

Последни новини