ЦСКА пак в Европа - добра новина за българския футбол

ЦСКА пак в Европа - добра новина за българския футбол

Novsport

02-03-2018, 16:08

Голямата новина за българския футбол тази седмица безспорно е завръщането на ЦСКА в европейските клубни турнири. "Червените" водят свирепа битка с Лудогорец и титлата и не съществува даже и теоритична възможност да не се класират по "спортни критерии", както обяви генералният секретар на УЕФА. Отборът на Стамен Белчев ще играе там, където исторически е мястото на "армейския клуб", независимо дали това се харесва или не на някого.

Завръщането на ЦСКА в Европа може да се нарече изключително добра новина за целия български футбол в началото на 2018 година. Това е така, защото шансовете за пробив на още един отбор в някоя от груповите фази на двата турнира се повишават значително. "Червените" вдигнаха много нивото си спрямо миналия сезон, направиха качествена селекция и оттук нататък само ще надграждат в това отношение. А и както се видя по време на контролите в Испания, ЦСКА може да играе като равен с равен срещу отбори от калибъра на Спартак (Москва) и Динамо (Киев).

Това е в спортно-техническо отношение. А освен него евентуален пробив ще донесе значителни финансови, имиджови, маркетингови и каквито още се сетите ползи за българския футбол. Какво по-добро от това втори отбор след Лудогорец да фокусира вниманието на целия свят към София, ако ЦСКА стигне до мачове от същия калибър, каквито вече изиграха разградчани в последните няколко сезона? Какво по-добро от това "червените" да генерират допълнителни приходи от УЕФА, които да бъдат разпределени между отборите от Първа, Втора и Трета лига, както стана с над 7-те милиона лева от участието на Лудогорец в Шампионската лига? Какво по-добро от претъпкан стадион за новите европейски вечери на ЦСКА?

Освен всичко друго, възраждането на "червените" със сигурност доведе до засилване на конкуренцията сред водещите ни клубове. От което полза може да има само родното първенство - по-интересни мачове, по-голям интерес, повече реклами, повече приходи, по-качествени футболисти от чужбина и т.н.

И не на последно място - от ЦСКА признаха на официална пресконференция, че завръщането в Европа е станало с помощта на БФС и президента Борислав Михайлов. Членът на Изпълкома на УЕФА наистина положи огромни усилия за "червената" кауза в турнирите на Стария континент и всички "армейци" трябва да бъдат благодарни за това. А не да го обиждат и плашат с вендети във Фейсбук, защитавайки комичната кандидатура на славния някога нападател Любо Пенев... 

Източник: Novsport

Последни новини