ЦСКА ще гони победа в 18-а държава

ЦСКА ще гони победа в 18-а държава

Novsport

16-07-2019, 07:25

ЦСКА гостува от 21:30 часа тази вечер в реванш на Титоград в първия кръг на Лига Европа. Армейците на практика са си осигурили участие във втория рунд, след като биха съперника с 4:0 в София. Срещата днес изглежда протоколна, но червените ще опитат да запишат още един успех, а и да се опазят от излишни картони, които може да натежат на по-късен етап. В двубоя в Борисовата градина футболистите на ЦСКА не бяха санкционирани, а сега ще опитат да излязат чисти и от ответната среща.

В случай че червените стигнат до успеха днес, ще покорят 18-а различна държава в евротурнирите. До този момент армейците са записали 25 победи в европейските клубни турнири в 17 страни. Това означава, че тимът постига успех навън средно веднъж на всеки 2 участия на международната сцена. В момента ЦСКА е на 52-ия си европоход.

На отбора му върви най-много в Австрия и Албания, където е печелил по три пъти. В алпийската страна ЦСКА бие Вакер Инсбрук, Panuд Виена и Адмира Вакер преди година, а в Албания се справя с Партизани Тирана, СК Тирана и Динамо Тирана. Червените имат по 2 успеха в Гърция, Англия, Северна Ирландия и Беларус. Най-впечатляващи са победите над Нотингам и Ливърпул с по 1:0 през 1980 и 2005 г. В първия случай с успеха ЦСКА отстранява действащия носител на КЕШ. А победата над мърсисайдци идва в момент, в който те също са актуални европейски клубни шампиони.

Гръцкият гранд Панатинайкос е единственият тим, който ЦСКА е бил два пъти в еврогостувания - с 2:0 и 1:0. Прави впечатление, че армейците не са стигали до успех с повече от 3 гола разлика като гости. Правят го срещу Партизан Белград (4:1 през 1962 г., като това е и първата им международна победа като гости), Портадаун (3:0) и Динамо Минск (4:1). ЦСКА има гръмки победи в Германия и Русия. Печели с 1:0 в Леверкузен срещу много силния отбор на домакините с Димитър Бербатов в състава, и в Москва над Динамо с 2:1, с което се класира за групите на Лига Европа.

В случай че армейците отстранят Титоград, във 2-ия кръг те ще гостуват в друга страна, където не са играли досега - Хърватия. ЦСКА никога не е играл срещу отбор от тази държава. Дори и по времето на Югославия червените не са гостували в границите на Хърватия.

Днес армейците ще опитат да подобрят допълнително евробаланса си, като в 221 срещи са записали 88 победи, 46 равенства и 87 загуби при 322:300 голова разлика.

Около състава на ЦСКА вчера сутринта изненадващо се появиха проблеми. Десният бек Стойчо Атанасов се появи на сбора болен и от лекарския щаб предпочетоха да го оставят в София, за да не се разпространи вирус в отбора. Турицов още не е готов за игра, а Енрике е контузен. Така пред треньорския щаб изникна казус кой да е десен бек и кой да играе пред него на фланга. Възможно е младокът Митко Митков да действа в отбрана, а пред него да е Кери, но това ще се решава в последния момент. Сигурно е обаче, че Митко Митков ще е титуляр.

Евронаказание пък продължава да изтърпява Чорбаджийски, който не игра и в първия двубой с Титоград. На разположение е левият бек Жеферсон, останал извън групата срещу Етър (2:2) заради липсата на паспорт от ЕС. На практика ще има промяна във всяка полева линия на ЦСКА спрямо срещата с болярите. Официален дебют за тима освен Митков ще запише и шотландецът Тони Уот, който ще е и титуляр на върха на атаката.

Щабът на армейците ще съхрани част от титулярите за съботната среща с Черно море. В противен случай на някои от футболистите ще им се насъбере ударна доза от 4 срещи за 11 дни.

Източник: Novsport

Последни новини