ЦСКА ще догонва Левски в юбилейно дерби

ЦСКА ще догонва Левски в юбилейно дерби

Novsport

01-09-2019, 08:09

ЦСКА u Левски днес ще се изправят един срещу друг за първенство за 150-и път. Юбилейното вечно дерби започва в 17:45 часа на националния стадион.

Двата отбора влизат от различни позиции в двубоя. Сините са лидер в класирането и имат 4 точки аванс пред армейците. В последния кръг Левски победи Локо Пд с 1:0, а ЦСКА не успя да се справи с бетона на Дунав и стигна само до 1:1 в Русе. Когато дербито днес се развихри обаче, последните резултати ще загубят всякакво значение.

Генералното очакване за сблъсъка е да премине под наслов: "Без рискове". То е породено на базата на това кои специалисти са на пейките. И Люпко Петрович в ЦСКА, и Петър Хубчев в Левски са треньори, които залагат на сигурността и солидната игра в дефанзивен план. Особено пословичен с този подход е Петрович, който е майстор на компактните действия в защита. От началото на сезона пък Хубчев опитва да докаже, че неговите отбори могат да играят и нападателно и да диктуват събитията на терена.

Все още е рано да се каже доколко му се получава. А и е повече от ясно, че точно във вечното дерби и при точно тези двама треньори няма да видим излишни рискове, докато резултатът в мача е 0:0. Ще се заложи предимно на надлъгване и чакане на грешки, а не толкова на надиграване.

ЦСКА е твърде вероятно да излезе със Занев, Албентоса и Томаш в отбрана, а Турицов и Жеферсон да са халф-бекобве. В предни позиции пък армейците ще разчитат на трима офанзивни играчи в лицето на Тиаго, Евандро и най-вероятно Coy. Има малка вероятност Люпко Петрович да предпочете Тони Уот пред гамбиеца. Предвид че Coy е по-сработен с тима и вече е играл във вечното дерби, се очаква изборът да падне върху него. Гамбиецът все още търси своя първи гол в големите сблъсъци срещу Левски и Лудогорец. Бе неефективен и в мачовете от Лига Европа с Осиек и Заря.

ЦСКА се пропуква най-често по фланговете, докато Левски има добри изпълнители по крилата в лицето на Паулиньо и прогресиращия Станислав Иванов. Ключова ще е и битката в средата на терена. И двата тима имат "корави" играчи в тази зона. Малинов и Бикел срещу Райнов и Тиам ще е противопоставянето в халфовата линия. Няма да е красиво, но ще е оспорвано. ЦСКА е вкарал само 10 гола в 7-те си шампионатни срещи и като цяло стига доста трудно до чисти положения.

Не е изключено Люпко Петрович да потърси и подход чрез схема 4-2-3-1. В синия лагер Петър Хубчев освен към тренировките хвърляше доста погледи и към лекарския кабинет. Причината е, че двама от халфовете му лекуваха контузии - Кали Тиам и Филипе Нашименто. Медиците положиха усилия да ги вдигнат на крака и се очаква двамат да се завърнат в стартовата единайсеторка, въпреки че Тиам не е играл точно от месец - получи травма на 1 август в реванша с АЕК Ларнака. Ако се наложи, Тиам ще стисне зъби и ще играе на инжекции. Португалецът ще замени Франко Мазурек. Аржентинецът напусна леко накуцвайки мача с Локо Пд при смяната си и така и не се възстанови.

Той отпадна от групата за дербито. С головете си в два поредни мача правото да води атаката ще получи Найджъл Роберта. Холандецът е по-бърз от австриеца Алар, играл е и като крило, и Хубчев ще заложи именно на по-доброто му изскачане от втора позиция.

При победа днес ЦСКА ще изравни баланса в дербито и ще съкрати на точка изоставането си от Левски. Успех на сините пък ще им гарантира първото място и след 8-ия кръг.

Източник: Novsport

Последни новини