Чибота: Бием Ференцварош, защото ни отстраниха несправедливо

Чибота: Бием Ференцварош, защото ни отстраниха несправедливо

Novsport

29-09-2019, 10:17

Мавис Чибота бе звездата в селекцията на Лудогорец през лятото. Всъщност, той подписа договор с българския шампион още през месец февруари, но остана в Израел, където довърши сезона в Бней Йехуда. Бързото крило вкара хеттрик в мача срещу Нефтохимик за Купата на България и изглежда футболиста в най-добра форма в отбора си преди гостуването на Ференцварош в Лига Европа. Ето и първото голямо интервю на Чибота в България.

- Мавис, ти подписа с Лудогорец още през февруари, но знаеш ли откога те следи българският шампион?

- Знам, че Лудогорец ме следи от началото на миналия сезон. Гледали са ме. Трансферът стана през зимата с уговорката, че ще дойда тук от лятото.

- Вече изигра достатъчно мачове и вкара немалко голове. Вярваш ли, че направи добър избор?

- Определено. Не съм имал колебания, когато трябваше да подпиша с Лудогорец. Знаеш, че идвам в много силен отбор, който не само доминира във вътрешното първенство, но и играе с успех в Европа. Тук ще продължа да се развивам.

- Преди броени дни вкара впечатляващ гол скорпион срещу Нефтохимик. Това ли е най-красивото ти попадение досега?

- Да, като се замисля, не съм вкарвал по-хубав гол. Беше трудно изпълнение, но ми се получи и съм доволен. Нямах никакво време да реагирам и трябваше да импровизирам на момента. Аз избързах и топката идваше малко зад мен, когато реших инстинктивно да направя това движение. Топката влезе и съм щастлив.

- След като разбрахме кой е най-красивият, кой е най-важният ти гол?

- Много ми е трудно да кажа. Не се сещам веднага, наистина. Може би някое победно попадение в Израел, но не мога да избере. Надявам се най-важния да го вкарам съвсем скоро.

- Игра в двата мача срещу Ференцварош, когато ви отстраниха от Шампионската лига. Вярваш ли, че ще вземете реванш сега?

- Да, сигурен съм, че ще ги победим. По принцип играем във всеки мач за победа, но сега мотивацията ни ще бъде още по-голяма. Мисля, че Ференцварош спечели два пъти срещу нас несправедливо. С оглед на показаното на терена не заслужавахме да отпаднем. Това обаче е минало. Хубаво е, че имаме възможност за реванш. Затова съм убеден, че бием.

- На коя позиция на терена се чувстваш най-добре?

- Най-удобно ми е да играя като ляво крило. Това е моят пост. Но мога да играя и по другия фланг или зад нападателя. Съобразявам се с тактиката на отбора и решението на треньора.

- Живееш в Израел още от 15-годишен. Можеш ли да кажеш, че това е втората ти родина?

- Разбира се. Това е страната, която ме прие много топло. Там е семейството ми, почти всички приятели. В Израел изкарах някои от най-хубавите си години. Много обичам страната и съм привързан към нея. Имам и израелски паспорт. Това е място, на което винаги ще се връщам.

- Чувстваш ли се спокоен в Израел?

- Да, никога не съм имал проблеми. Мога да ви уверя, че сигурността в градовете в Израел е по-голяма, отколкото на много други места. Никога не съм имал страхове или притеснения там.

- Баща ти Пиер Чибота също е бил футболист и национал на Конго. Какъв играч беше той?

- Беше нападател. Баща би беше много мощен и бърз. Освен това вкарваше и много голове.

- Той ли е твоят герой и пример?

- Да, може да се каже, въпреки че не съм гледал много негови мачове на живо. Но той е човекът, който ми предаде любовта към футбола. Освен това съм наследил някои от неговите качества. Да не забравям обаче и чичо ми Теди Онголи. Той също бе професионален футболист и игра с успех във франция. Бе футболист на Анже и Реймс. Чичо ми също бе национал на Конго. Играеше като централен защитник.

- Още в първия си официален мач с Лудогорец вкара гол и спечели Супекрупата на България. Вярваш ли, че отборът може да спечели другите два трофея в края на сезона?

- Лудогорец ще играе до последно за всички трофеи в България. Целта ни е да спечелим всички мачове. Разбира се, титли и купи не се печелят със закани, а с представянето на терена. Със сигурност не съм дошъл в България, за да си правя шеги. Искам да спечеля много отличия и да играя на най-високото ниво.

- Кой е най-сериозният ви конкурент в България?

- Аз още не съм играл срещу всички отбори, за да мога да преценя. Отборите, които са най-близо до нас, очевидно са по-силни от останалите. Ще се опитаме да победим всички, макар и това да бъде много, много трудно. И трябва да сме много концентрирани във всеки мач. Ако се отпуснем, няма да успеем. Това е сигурно.

- Как минава един обикновен ден на Мавис Чибота в Разград?

-       Не бих казал, че правя нещо необичайно. Сутрин обикновено тренираме. След това обяд, почивка, нова тренировка. Свободното си време посвещавам на съпругата си и дъщеря си, които са при мен. Дъщеря ми е малка и е пълна с енергия. Трябва да се занимавам много с нея, за да може да спи добре.

Източник: Novsport

Последни новини