Арда (Кърджали)Берое (Стара Загора)Ботев (Пловдив)Ботев (Враца)Етър (Велико Търново)Левски (София)Локомотив (Пловдив)Лудогорец (Разград)Монтана (Монтана)Славия (София)Царско Село (София)ЦСКА (София)ЦСКА 1948 (София)Черно море (Варна) Локомотив (София)Марек (Дупница)Черноморец (Бургас)Дунав (Русе)

ИЗВЪНРЕДНО: Съдийската комисия защити Никола Попов!

ИЗВЪНРЕДНО: Съдийската комисия защити Никола Попов!

Novsport

Председателят на Съдийската комисия Костадин Гергинов даде пресконференция, в която говори за грешките на реферите в последните кръгове от първенството.

"Планирахме да направим пресконференция през следващата седмица, но заради съдийските грешки, решихме да е тази. Грешките обаче ескалираха през миналите кръгове. Бяха допуснати от млади съдии, както и от по-опитни. Реферите показаха своята физическа подготовка на семинара в Пловдив. Те са си свършили работата. Нито един отбор не трябва да бъде ощетяван от съдиите, както и да не се помага.

Опитни съдии допускат глупави грешки, както и млади момчета, на които гласуваме доверие. Какъв мач да изберем на един млад съдия, освен като Локо (Пд) - Етър. И там се допуснаха грешки.

Най-голямата грешка не е допусната от Никола Попов. Той допусна грешка, че промени решение си. Разговарях с него. Думите му бяха, че е имало симулация. Превъртял си е ситуацията в главата и е видял, че вратарят играе с топката, а след това нападателят стъпва на топката. Съдийската комисия подкрепя Никола Попов. Има много по-фрапиращи грешки. Оценката на Попов не е 8.4. Тя е намалена заради тази сутиация и един непоказан картон. Не смятам, че трябва да ви я казвам. Това е конфиденциална информация. Оценката не е отлична, клони към много добра. Той не подлежи на наказание. Затова и има мач за Купата на България. В ситуацията няма дузпа. Решението му е правилно. Ситуацията е много далеч от асистент съдията.Има наказани съдии. Те са спрени. Може да видите по нарядите и да си направите сметка. В първия кръг наш международен съдия допусна груби грешки и не показа две дузпи на мача ФК ЦСКА 1948 - Царско село (б.а. - рефер на мача е Ивайло Стоянов ). Готови сме наш представител да коментира представянето на съдиите в изминалия кръг. Не можем с магическа пръчка да направим съдиите да могат да свирят.

Мнението ми е, че съдийството и журналистиката си приличат по едно нещо - трябва да са обективни. Ако можем да махнем очилата и да гледаме обективно, ще е добре. Съмнявам се обаче, че ще се получи.

Доскоро тук беше обучението на ВАР. Говорих със съдиите. Казах на младите, че им се дава шанс. Да го хванат. За съжаление младите рефери изпускат шанса си. Няма да се снеме доверието от тях. Ще им дадем пак шанс. Надяваме се, че ще си направят необходимите поуки.

Във всеки един клуб има човек, който отговаря за съдийството. Знае се каква тактика да се приложи, след като бъде назначен даден рефер. Събрах съдиите на терена и извън терена. Вашите ангажименти, приятелство свършва, когато стъпите на терена. Там трябва да защитят името си.

Взех този горещ картоф - шеф на съдийската комисия, за да подкрепим съдиите. Да се успокоят. Дали ще успеем, времето ще покаже.

Съдия като Ивайло Стоянов ни липсва. С нетърпение чакаме да изтече наказанието му. Не сме променили нищо. Не сме публикували нищо за Ивайло Стоянов. Не смятаме да обявяваме наказанията. Не е необходимо да слагаме още напрежение върху съдиите.

Не съм доволен от това, което се случва по терените. Защо не коментираме Лудогорец - ЦСКА? Драгомир Драганов го пращаме на Световна квалификация.

Лично съм притеснен за въвеждането на ВАР докато се напасне системата, докато съдиите влязат в синхрон. Този който е в кабинката, за да се покаже, че е в час, може да разглеждаме ВАР по 3-4 минути. Трябва да е по-кратко, защото омръзваме на зрителите. Важно е да се вземе правилното решение. Футболното съдийство е работа. Много отговорна. Много от грешките стават след 80-ата минута.

Можем да защитим един съдия, когато го поощрим, когато му дадем ново назначение. Защитнихме Никола Попов, когато сезирахме комисията по Етика и феърплей. Имаме добри съдии, просто трябва да се успокоят. Не съм привърженик да викаме съдии от чужбина. Георги Кабаков се е справил отлично в Гърция. Той също е получил Световна квалификация. Марк Клатенбърг е бил доволен от него.

Искам съдиите да не се съобразяват с никого. Искам да забравят всичко, когато стъпват на терена. Симпатиите са до тъч линията.

По отношение на жалбата на Берое е оставена без последствия. Считаме, че претенциите им са неоснователни. Разгледахме я снощи и нея. Става дума за мача Берое - Славия. За претенциите на Берое за мача с Черно море, смятаме, че няма нарушение. Състезателят на Черно море гърдира топката, а този на Берое се гмурка.

Нямаме намерение съдиите да говорят след мачовете. Реферите имат място, където да дават обяснения. Това е Съдийската комисия.

Съдиите бяха предупредени, че ако някой има заигравка с коефициенти, ще бъде изваден завинаги. Ако получим сигнали, ще бъде безкомпромисни. Светлина в тунела има, но дано да не е от насрещно идващ влак. Дано реферите си направят изводите.

Ще проведем обучение за ВАР с всички клубове, за да знаят, че няма нищо дирижирано. Ще обиколим всички отбори. Ние ще отидем при тях. Пуснахме обръщение до съдиите по отношение на позициониране на играчите на Етър, които в два кръга излизат от терена. Това е забранено.

Първият мач, който Никола Попов свири на ЦСКА беше срещу Левски от 13-и кръг, а този от Славия в 17 кръг. Той няколко пъти свири и Левски - ЦСКА. Тогава изкарваше мачовете. Нямаше въпроси защо е той", заяви Гергинов

Novsport


Покажи новините за отбор

ЦСКА
Левски
Славия
Черно море
Локомотив
Ботев
Берое
Ботев
Етър
Монтана
Лудогорец
Арда
Царско Село
ЦСКА 1948