Арда (Кърджали)Берое (Стара Загора)Ботев (Пловдив)Ботев (Враца)Етър (Велико Търново)Левски (София)Локомотив (Пловдив)Лудогорец (Разград)Монтана (Монтана)Славия (София)Царско Село (София)ЦСКА (София)ЦСКА 1948 (София)Черно море (Варна) Локомотив (София)Марек (Дупница)Черноморец (Бургас)Дунав (Русе)

ИЗЧИСЛЕНО: Чужденците на Лудогорец наляха 9 милиона евро в българския футбол

ИЗЧИСЛЕНО: Чужденците на Лудогорец наляха 9 милиона евро в българския футбол

Novsport

Последното заседание на БФС мина под знака на назначаване на нови национални селекционери, а в периферията остана предложението за промени в квотите за чужденци в елита.

Някои от идеите са да се намали броят на картотекираните играчи от 40 на 30, свободните квоти да се редуцират от 25 на 15, а футболистите извън ЕС да паднат от петима на трима.

Зло ли са обаче чужденците за футбола ни? Зло са дотолкова, доколкото смучат от парите на футбола ни без да носят възвръщаемост. Не го правят нито в игрово, нито във финансово отношение.

Текучеството на легионери в клубове с традиции като Левски или Ботев Пловдив е огромно.

В ЦСКА този факт все пак се компенсира с по-голяма успеваемост при приходите от продадени футболисти. Каранга отиде в Китай за 3,5 милиона евро, а Мауридес е в същата страна срещу 900 000 евро.

Всичко това обаче бледнее на фона на това, което Лудогорец заработи от трансферите Кафу, Кайсара, Мисиджан, Паломино и Пластун.

Само за петимата „орлите“ получиха 26 милиона евро, а тази сума даде възможност за големи инвестиции в школата и за развитието на български юноши.

Текучеството обаче е минус, който предопределя лошия финансов и спортно-технически баланс на клубовете.В последните 10 години в Левски има само двама легионери, които са се задържали поне четири години - Роман Прохазка и Дъстли Мюлдер.

След завръщането на ЦСКА играчите с такъв мандат на „Армията“ са Рубен Пинто, а в момента четвърти сезон кара и Тиаго Родригес.

В същото време в Лудогорец имаше чужденци с по 7-8 години като Марселиньо или Моци, които изградиха империята на „орлите“, а с поне четири сезона са легионери като Кешеру, Сисиньо, Кишада, Мисиджан и Анисе.

Друг интересен факт е, че играчите в настоящия тим на „орлите“ имат средно по 66 мача за отбора, докато най-зле в цялата Първа лига по този показател е Левски със средно 25 двубоя на футболист. Чудно е как при това положение да искаме от „сините“ сработен и синхронизиран отбор, пише „Мач Телеграф“.

Чужденците на Лудогорец със сигурност носят финансов плюс не само на „орлите“, но и на целия ни футбол. За всичките си участия досега в групите на Шампионската лига и Лига Европа в БФС влизат 9 милиона евро, отчислени от УЕФА.

Първоначално тези средства се разпределяха само между отборите от професионалния футбол, но в последните два сезона по 60 бона взеха и тимовете от Трета лига, като тези средства са значително важни за тяхното функциониране.

Novsport


Покажи новините за отбор

ЦСКА
Левски
Славия
Черно море
Локомотив
Ботев
Берое
Ботев
Етър
Монтана
Лудогорец
Арда
Царско Село
ЦСКА 1948