Арда (Кърджали)Берое (Стара Загора)Ботев (Пловдив)Ботев (Враца)Етър (Велико Търново)Левски (София)Локомотив (Пловдив)Лудогорец (Разград)Монтана (Монтана)Славия (София)Царско Село (София)ЦСКА (София)ЦСКА 1948 (София)Черно море (Варна) Локомотив (София)Марек (Дупница)Черноморец (Бургас)Дунав (Русе)

Как се представиха съдиите в първия пролетен кръг (ОБЗОР)

Как се представиха съдиите в първия пролетен кръг (ОБЗОР)

Novsport

Изигра се първият кръг от първенството на Efbet лига за 2021 година.

Той беше дебютен и за обновената Съдийска комисия на БФС с председател Костадин Гергинов.

Как се представиха реферите на старта в шампионата?

Имаше ли решаващи за определяне на крайния изход грешки?

Правилни ли са претенциите на някои ръководители, изразени след мачовете?

На всички тези въпроси отговор дава новият анализатор на NOVSPORT.COM, бившият ни топрефер Валери Петровски.

Той ще предоставя на читателите ни своето мнение след всеки изигран кръг в Efbet лига.

„Искам да започна с това, че поздравявам новото ръководство на Съдийската комисия в БФС и желая успех в нелекия процес по менажиране на реферите и тяхната работа по терените. Мисля, че стартът бе успешен и това дава основание за оптимизъм в бъдещето. Комисията заложи на най-добрите ни съдии в ранглистата (шестимата международни и Станислав Тодоров), което спомогна за нормалното протичане на кръга. Нека разгледаме и отделните мачове:

БОТЕВ ПД - АРДА (СЪДИЯ: ДРАГОМИР ДРАГАНОВ)

Това беше на практика първият мач в първенството за 2021 година и съдийството в него бе на много добро ниво. Международният рефер Драгомир Драганов и бригадата му се справиха на необходимото ниво и не дадоха повод за критики, което е добре. В мача имаше един важен момент, когато от Ботев поискаха червен картон за предотвратяване на очевидна голова възможност, но повторенията показаха, че жълтият картон е правилно решение на Драганов.БОТЕВ ВР – БЕРОЕ (СЪДИЯ: ВОЛЕН ЧИНКОВ)

Международният ни съдия показа добро ръководство на мач, който се игра при трудни условия. Той показа еднакъв критерий и двата отбора не биха могли да имат претенции. Волен Чинков се справи и показа, че е готов и за далеч по-отговорни и възлови мачове от нашето първенство.

ЧЕРНО МОРЕ – ЛОКО ПД (СЪДИЯ: СТАНИСЛАВ ТОДОРОВ)

Най-опитният ни съдия в момента показа образцово представяне на „Тича“. Той даде абсолютно равни шансове на двата отбора и създаде условия за надиграване. Всички жълти картони, които показа, бяха безспорни. Критерият му при нарушенията бе последователен и това му помогна да създаде усещането за справедливост на терена. Станислав Тодоров не ощети никой от отборите, което си е като новина за Черно море. Варненският отбор през есента многократно стана жертва на съдийски грешки и това доведе до незаслужена загуба на много точки.ският отбор през есента многократно стана жертва на съдийски грешки и това доведе до незаслужена загуба на много точки.ският отбор през есента многократно стана жертва на съдийски грешки и това доведе до незаслужена загуба на много точки.

СЛАВИЯ – ЦСКА (СЪДИЯ: НИКОЛА ПОПОВ)

Наблюдавах внимателно този мач, който се игра при невероятно тежки условия на стадиона в „Овча купел“. Според мен Никола Попов се представи на много добро ниво и останах безкрайно учуден от обвиненията към него след края на мача. Така и не мога да разбера какви са претенциите на Славия, защото отборът изобщо не бе ощетен. Искам да поздравя Съдийската комисия за бързата реакция и защитата на Никола Попов от нападките към него. Когато един рефер си свърши работата на терена той трябва да бъде подкрепян при несправедливи обвинения, както в този случай.

ЦСКА 1948 – ЦАРСКО СЕЛО (СЪДИЯ: ИВАЙЛО СТОЯНОВ)

Може би единственият мач в кръга, където можем да говорим за съдийска грешка. За щастие тя не повлия на крайния изход, но реакцията на комисията към Ивайло Стоянов е красноречива. Разбира се, това, че е със спрени права не означава още нищо, защото предстои да бъде разгледано цялостното му съдийство в мача. За мен в 6-та минута има неотсъдена явна дузпа в полза на ЦСКА 1948. След това бе дадена такава за този отбор, която е доста дискусионна. Но от телевизионните повторения не може да се твърди категорично, че е грешка и би трябвало да застанем зад съдията.

ЛЕВСКИ – МОНТАНА (СЪДИЯ: ГЕОРГИ ДАВИДОВ)

Първият мач на Георги Давидов като международен съдия мина успешно. Той остана почти незабележим на стадион „Георги Аспарухов“ и това е най-добрият атестат. Давидов имаше нужния респект и овладя ситуацията на терена. За него важи и казаното за Волен Чинков по-горе, че има качества да ръководи и далеч по-тежки мачове от българското първенство и това ще се случи в следващите кръгове.

ЛУДОГОРЕЦ – ЕТЪР (СЪДИЯ: ГЕОРГИ КАБАКОВ)

Топреферът ни се справи с лекота в този мач. Възловият момент бе правилно показаният червен картон на вратаря на Етър за игра с ръка извън наказателното поле. Георги Кабаков и бригадата му направиха добра тренировка преди мача от Лига Европа, който ще ръководят тази седмица.

Novsport


Покажи новините за отбор

ЦСКА
Левски
Славия
Черно море
Локомотив
Ботев
Берое
Ботев
Етър
Монтана
Лудогорец
Арда
Царско Село
ЦСКА 1948