Арда (Кърджали)Берое (Стара Загора)Ботев (Пловдив)Ботев (Враца)Етър (Велико Търново)Левски (София)Локомотив (Пловдив)Лудогорец (Разград)Монтана (Монтана)Славия (София)Царско Село (София)ЦСКА (София)ЦСКА 1948 (София)Черно море (Варна) Локомотив (София)Марек (Дупница)Черноморец (Бургас)Дунав (Русе)

ПЪТЕВОДИТЕЛ НА ЦЕСЕКАТАТА: БФС смени лиценза на новак в елита

ПЪТЕВОДИТЕЛ НА ЦЕСЕКАТАТА: БФС смени лиценза на новак в елита

Novsport

Новото първенство стартира в петък с два отбора, които използват абревиатурата ЦСКА.

Явно толкова сериозно е объркването, че дори БФС бе принуден да подменя лицензи в последния момент, след като първоначално даде такъв на Сдружение “Футболен клуб “Централен спортен клуб на армията 1948”, а вече го подмени с такова на футболен клуб със същото име.

Но през миналия сезон според решенията на същата лицензионна комисия във Втора лига е участвал футболен клуб “ФК ЦСКА 1948”, като и при втория опит имената не съвпадат.

Всъщност, за да бъде хаосът пълен, в момента има две акционерни дружества, които са само с различно управление.

Едното е ЕАД, а другото - АД. И двете са свързани точно с управлението на двата отбора, пише "24 часа".

АД-то всъщност се явява собственик на отбора, който играе на “Българска армия” и през фирмата “Ред Енимълс” спечели търга за имуществото на старото дружество, което още е в процедура на несъстоятелност. В него най-ценното бяха марката и емблемата на ЦСКА, заради които се разгоря и юридически спор в последните месеци. Това принуди изненадващо новака в елита да смени емблемата си и да спре да използва тази със звездата.

Точно в АД-то е разпределението на акциите между Гриша Ганчев, Юлиан Инджов и Христо Стоичков. То е всъщност преименуваното дружество на “Чавдар” (Етрополе), което на 19 май 2016 година става на ПФК ЦСКА-1948 АД. След това се купува лицензът на “Литекс” за участие в Първа лига и става собственик на капитала на ПФК “ЦСКА-София” ЕАД.Много по-интересно е другото дружество със същото име, което се явява ЕАД. Неговото начало е на 1 юли 2015 година, като там едноличен собственик на капитала се явява “Нове холдинг” АД.

В съвета на директорите му влизат Васил Крумов Божков, синът му Антон Василев Божков, Димитър Денчев Ганев и Цветомир Стефанов Найденов. Името също е доста интригуващо, защото е ФК ЦСКА-София. ЕИК е 203605605.

По това време с феновете на ЦСКА се разиграва театър, че старото дружество, докарано до несъстоятелност от Александър Томов, може да бъде оздравено. Васил Божков и Цветомир Найденов са щастливи съдружници, а не кръвни врагове като в момента. Найденов дори внася в съда документите за оздравяването на старото дружество. След което се оказа, че те са изработени само проформа, колкото да се отбие номерът. И двата плана, на Божков и на Гриша Ганчев, са недопустими и стартира процедурата по несъстоятелност.

Всичко приключва на 29 юли 2016 година, в 14:48,57 часа, когато акциите са прехвърлени на Люсиен Александров Иванов. Името става “Футболен клуб “Централен спортен клуб на армията - 1948”.

И на 20 декември същата година акциите преминават в Сдружение “Футболен клуб “Централен спортен клуб на армията 1948”, което се появи в първоначалния лиценз, издаден от БФС. То пък е атакувано в прокуратурата за заличаване, защото няма предмет на дейност, която да развива футбол.

Според последните данни от Търговския регистър членове на сдружението са:

1. Сара Амири

2. Станимир Ганчев

3. Емил Атанасов

4. Валентин Тонев

5. Сергей Добрев

6. Теодор Александров

7. Иван Младенов

8. Огнян Димитров

9. Петър Георгиев

10. Румен Атанасов

11. Радослав Георгиев

12. Николай Чолаков

13. Витко Георгиев

14. Георги Тойчев

15. Димитър Тойчев

16. Стоил Тойчев

17. Никос Марникас

18. Пепа Марникас

19. Александрос Марникас

20. Пламен Йорданов

21. Емил Йорданов

22. Александър Камбуров

23. Димитър Илиев

24. Лъчезар Цветков

25. Цветан Илиев

26. Иво Стоянов

27. Светлозар Благоев

28. Артур Коюмджан

29. Живко Ръсин

30. Данаил Петков

31. Стилиян Иванов

32. Владимир Суров

33. Илиян Якимов

34. Тодор Караиванов

35. Иван Иванов

36. Даниела Големанова

37. Димитър Маноилов

38. Ясен Цветков

39. Райко Рангелов

40. Красен Бочев

41. Явор Петров

42. Лъчезар Вълков

43. Димитър Митев

44. Стефан Цончев

45. Ангел Рангелов

46. Ангел Димитров

47. Даниел Димитров

48. Паулин Георгиев

49. Иван Ангелов

50. Кирил Котев

51. Цветомир Найденов

52. Стефан Найденов

53. Боян Найденов

54. Стефан Найденов-младши

55. Малин Малчев

56. Недко Недев

57. Нели Атанасова

58. Светлин Ковачев

59. Диан Димов

60. Ивайло Аврамов

61. Боян Йорданов

62. Добрин Гьонов

63. Ивайло Йолчев

64. Никифор Иванов

65. Любомир Цветанов

66. Георги Митов

67. Ивайло Сеизов

68. Мартин Митов

69. Валентин Божилов

70. Марио Николов

71. Иван Димовски

72. Петър Газдов

73. Никола Газдов

74. Петър Газдов

75. Владимир Цонев

76. Стефан Сотиров

77. Емил Цветков

78. Веселин Джамбазов

79. Димо Атанасов

80. Александър Александров

81. Любен Цанков

82. Александър Цанков

83. Иван Найденов

84. Иван Стоянов

85. Радослав Христов

86. Дамян Стоянов

87. Евгени Горанов

88. Желко Иванов

89. Кирил Михайлов

90. Димитър Димитров

91. Димитър Ангелов

92. Ангел Стоянов

93. Красимир Георгиев

94. Георги Цочев

95. Иван Гьонов

96. Владимир Николов

97. Ростислав Златев

98. Александър Тодоров

99. Георги Гайдаров

100. Лъчезар Иванов

101. Станислав Кънев

Тимът стартира от областната група в София. Първото място в южната подгрупа е спечелено безапелационно с 21 победи и 1 равен при голова разлика 105:7. Единственият хикс е срещу последния в класирането “Конелиано” (Герман). След това е спечелен 1/2-финалът срещу “БДЖ-Локомотив” с 4:1 и финалът с 4:3 над “Надежда” (Доброславци), за да се стигне до квалификациите за “В” група.

Там обаче се появява неочакван проблем. От “Брацигово” се усещат, че всъщност съперникът им не е член на БФС и според всички документи би трябвало да бъде изваден от турнира. Централата обаче покрива жалбата, като се оправдава, че всъщност документите били подадени навреме, но изпълкомът не се е събирал. “Брацигово” обаче намира доказателства, че всъщност става въпрос за няколко дни, след като вече е теглен жребият за квалификациите. Никой не обръща внимание и “Брацигово” пада в баража на 7 юни 2017 година в Самоков с 6:7 след изпълнение на дузпи при 0:0 в редовното време и продълженията.

В знак на протест от “Брацигово” бойкотират допълнителния мач за още едно място в трета дивизия и губи служебно от ОФК “Елин Пелин”.

Първото място в Югозападната “В” група е спечелено след 29 победи, 5 равенства и нито една загуба с голова разлика от 95:16. “Хебър” (Пазарджик) е цели 8 точки разлика. Равенствата са с “Вихрен” (Сандански) и “Белица” (Петрич) при домакинства, и със “Септември” (Симитли), “Беласица” и “Марек” (Дупница) при гостуванията.

През сезон 2018/2019 година тимът вече е във Втора лига. И малко преди края на първенството изпълкомът на БФС взема решение за него да не важи ограничението за нови клубове, ако влезе в елита, което е 5 години. То бе оповестено лично от Борислав Михайлов. Тимът обаче завършва на четвърто място в крайното класиране на три точки от третото място, което дава право на плейоф. То е заето от “Арда” (Кърджали). Първи с невероятните 76 точки е “Царско село”, а втори с 63 е “Монтана”. “Арда” е с 62.

Така се стига до миналия сезон. Първенството на Втора лига бе спряно от БФС на 15 май заради пандемията от коронавирус и класирането бе обявено за крайно. Директната промоция отиде при “Футболен клуб “Централен спортен клуб на армията 1948” с 55 точки след 21 изиграни мача. “Септември” (София) остана втори с 52, но само с 20 двубоя. Разликата се получи от това, че първо групата остана със 17 отбора след изваждането на “Верея” (Стара Загора) още преди началото на шампионата, а след това и “Поморие” се отказа по време на паузата. “Септември” се опита да се доиграе първенството, но получи само подкрепата на “Локо” (Сф), “Литекс” и “Кариана” (Ерден). Всички останали, включително и вече отказалите се от първенството “Черноморец” (Балчик) и “Ботев” (Гълъбово), гласуваха да се спре.

Така се стигна до 7 август 2020 година, 20:00 часа, Национален стадион “Васил Левски”.

“Футболен клуб “Централен спортен клуб на армията 1948” срещу ПФК ЦСКА - София ЕАД.

Novsport


Покажи новините за отбор

ЦСКА
Левски
Славия
Черно море
Локомотив
Ботев
Берое
Ботев
Етър
Монтана
Лудогорец
Арда
Царско Село
ЦСКА 1948