Арда (Кърджали)Берое (Стара Загора)Ботев (Пловдив)Ботев (Враца)Левски (София)Локомотив (София)Локомотив (Пловдив)Лудогорец (Разград)Пирин (Благоевград)Славия (София)Царско Село (София)ЦСКА (София)ЦСКА 1948 (София)Черно море (Варна) Локомотив (София)Марек (Дупница)Черноморец (Бургас)Дунав (Русе)

Сашо Станков: ЦСКА иска само разрешение за строеж, а Левски милиони от държавата

Сашо Станков: ЦСКА иска само разрешение за строеж, а Левски милиони от държавата

Topsport.bg

Бившият треньор на ЦСКА Александър Станков не крие пристрастията си и винаги следи отблизо процесите в Борисовата градина. Той говори по теми, които вълнуват "армейските" привърженици. Ето какво каза специалистът за "Тема спорт".

Г-н Станков, в последните дни основната тема, свързана с ЦСКА, е около изграждането на стадион "Българска армия". Оптимист ли сте, че въпреки позитивните сигнали това ще се случи в близко бъдеще?

- Да, определено сега съм далеч по-голям оптимист, отколкото бях в миналото, когато казусът със стадиона излизаше на преден план. Знаете, че в предишни години на обществеността бяха показани не един и два макета, бяха дадени много обещания, но в крайна сметка не се стигна до нищо реално. Според мен причината бе, че нямаше достатъчно воля и желание от отсрещната страна това да се случи. Сега, като привърженик на ЦСКА, аз вярвам и съм обнадежден, защото познавам отлично и новия министър, който се е доказал в моите очи, че не обича да хвърля празни приказки в пространството. Виждам, че и собствениците на ЦСКА са готови и ентусиазирани да изградят дома, който заслужава най-успешният български клуб. Проблемът е, че веднага след разговорите, които бяха публични и открити, се появиха хора, които започнаха да недоволстват. Те обаче забравят една важна подробност - ЦСКА иска само и единствено разрешение за строителни дейности, а другите искат пари и милиони от държавата. Нека да се прави разлика между тези две съществени неща.

Но сякаш в еуфорията, ако мога така да се изразя, около стадиона някак си се губи темата за титлата...

- Не, в никакъв случай, но стадионът е много по-важен и това е генералната тема. В момента "Българска армия" е в изключително лошо състояние и е срамно ЦСКА да разполага със стадион в този му вид. Ако сега се съсредоточим върху титлата, а не мислим за стадиона, ще приличаме на онези, които нямат два лева в джоба си, но карат мерцедеси на лизинг и след една година им ги взимат, защото нямат възможност да ги плащат. ЦСКА първо трябва да изгради дома си, инфраструктурата си и след това титлата ще дойде, няма къде да избяга. Тя няма как да не е на дневен ред в Борисовата градина. Първото място и битката за него е залегнало в ДНК-то на нашия клуб, това дори не е нужно да се коментира.

Преди време си пожелахте бразилец в състава и сега това ваше желание се сбъдва, след като клубът обяви първото си ново попълнение през зимната пауза...

- (Смее се.) Явно на "Армията" ме слушат, когато говоря. Да, казах го и държа на думите си - на ЦСКА му трябва гореща, южняшка кръв. Тези футболисти и специално бразилците носят настроението и страстта в играта, придават един различен облик.

От какви попълнения още се нуждае ЦСКА?

- Необходима е алтернатива на Брадли Мазику, за когото стана ясно, че все още не е подписал нов договор. Вярвам, че се търси и разиграващ халф, защото има сериозна нужда от такъв. През есента с тези функции бе натоварен Греъм Кери, но това бе нова позиция за него и той не е типичният футболист, който да свърши работата зад нападателя. Въпреки това Кери се справи добре, но с оглед личните проблеми, които има в момента, ръководството трябва да направи всичко възможно да привлече качествен футболист за този пост.

Лудогорец сякаш отново действа по-бързо на трансферния пазар и взима футболисти от по-високо ниво?

- Привидно е така, но времето ще покаже кой си е свършил по-добре работата. Най-важното е да се намерят правилните хора. От долните дивизии също могат да се открият добри трансферни попадения. В Разград могат да си позволят да вадят сериозни суми, а червените явно не към този момент, защото имат други приоритети, за които говорихме преди малко. Но виждате, че въпреки че Лудогорец нямат практика да взимат играчи без трансферни суми, то в последно време не им се получават нещата със селекцията. Точно затова казвам, че е важно не какви пари ще се извадят, а да се намерят правилните хора.

Не се ли бави с една идея селекцията в ЦСКА?

- Със сигурност Стойчо Младенов иска отдавна да разполага с новите играчи, но понякога обстоятелствата не позволяват. По-важно е да се привлече играч, който да свърши работа, а може да дойде и малко по-късно. Надявам се новите да дойдат в добро състояние, бързо да се адаптират и да свикнат както с обстановката, така и с изискванията на треньора, за да могат да бъдат максимално полезни и ефективни.

Topsport.bg


Покажи новините за отбор

ЦСКА
Левски
Локомотив
Славия
Черно море
Локомотив
Ботев
Берое
Ботев
Пирин
Лудогорец
Арда
Царско Село
ЦСКА 1948