Арда (Кърджали)Берое (Стара Загора)Ботев (Пловдив)Ботев (Враца)Етър (Велико Търново)Левски (София)Локомотив (Пловдив)Лудогорец (Разград)Монтана (Монтана)Славия (София)Царско Село (София)ЦСКА (София)ЦСКА 1948 (София)Черно море (Варна) Локомотив (София)Марек (Дупница)Черноморец (Бургас)Дунав (Русе)

Цанко Цветанов: Не помня друг период в историята на Левски с толкова дълга суша

Цанко Цветанов: Не помня друг период в историята на Левски с толкова дълга суша

Novsport

Бившият помощник-треньор на Левски Цанко Цветанов даде интервю пред "Тема Спорт", в което говори за сегашната ситуация на "Герена".

Направи и паралел с лятото на 2004-а година, когато Станимир Стоилов пое сините, а той влезе в щаба му.

Г-н Цветанов, какво е мнението ви за новия Левски, този на Георги Тодоров?
- Няма нов Левски, това е заварено положение. В интерес на истината, отборът вкарва повече голове, но пък и допуска... Чисто игрово, Левски не е готов да се надиграва. Така бе срещу ЦСКА, Локо Пловдив и Берое - съперниците на сините бяха водещите тимове. В крайна сметка във футбола се гледа резултатът. Но той трябва да идва с добра игра, това е разбирането ми. За съжаление, сините нямат много време да сглобяват състав, защото новият сезон започва след по-малко от месец. Сега обаче Левски първо трябва да си подреди къщичката и след това да гледа по-далеч. В момента това няма как да се случи. Не приемам, че Левски трябва да се отказва от евротурнирите. Защото там евентуално има пари, престиж и самочувствие на отбора. Мерилото за качеството на футболисти и състав е точно на континенталната сцена. При условие, че те бият слаби отбори, поне ще си видиш недъзите. Ако не играеш в Европа няма да си знаеш слабостите - ще биеш Берое, а игрово няма да си готов без нищо.За поредна година в Левски ще има доста голямо текучество - очертава се напускане на доста играчи. Вие, ако сте на "Герена", кого бихте оставили?
- Аз обаче не съм и не е коректно да коментирам.

Какво губи Левски от напускането на Тиам? Може ли да го сравним с вашия Ричард Еромоигбе?
- В Левски са играли и много по-силни играчи, отколкото Тиам. Не знам защо всички говорят за него. Сравнение с Ричард? Единият си тръгна без пари, а другият бе продаден за около 2 милиона долара на руския Химки.

Как виждате младите играчи - Найденов, Илия Юруков, Здравко Димитров – тримата започнаха в Стара Загора?
- С младите трябва търпение, работа и обучение. Необходимо е да бъдат поощрявани. А като не се представят добре - посмъмрени. Но не трябва да биват тотално отказвани, тъй като на младостта е присъщо след 2-3 добри мача да дойдат няколко слаби. Проблемът е, че нишката от доста време е скъсана, поради простата причина, че няма застъпване на футболисти и поколения. И така не е само в Левски, а в целия ни футбол. За всяка промяна се иска търпение, дано на „Герена" го има.

Какви цели могат да се гонят в близко бъдеще?
- Трудно е да се каже... При условие, че няма финансиране, не може да се поставят високи цели. В момента у нас има отбор-хегемон, който за мен не играе най-добрия си футбол. И въпреки това Лудогорец с лекота става шампион. Другите просто не показват аргументи. В Левски предстои намаляване на бюджета и няма как да бъде конкурентноспособен на разградчани, както и на ЦСКА. Но за останалите тимове... Левски трябва да се бори.

През 2004 година, когато вие със Станимир Стоилов започвахте на "Герена", ситуацията беше сходна. Така ли е?
- Не. От онзи отбор и сегашния разликата е от небето и земята. Това е истината за съжаление.

Какви са разликите?
- Тогава нямаше огромни дългове - това е най-важното. Тогава имаше финансова стабилност с клуба, сега няма. Тогава имаше млад, амбициозен, можещ и знаещ старши-треньор. Това е разликата, времето го показа. Бяхме млади и искахме... Докато сега - не си спомням друг период в историята за толкова дълъг период на суша, на липса на каквито и да е спортни успехи. Тогава ние имахме и по-готов отбор, имаше силно играчи. Сега бройката на играчи е голяма - над 25 футболисти са много. Закъде са им? Само в Лудогорец са нужни толкова, защото играят в евротурнирите. Говори се за конкуренция, но всъщност... не я разбирам тази работа.

Познавате много добре новия собственик Наско Сираков...
- Искрено му желая успех, той е в ново амплоа. Той не се е изявявал досега като собственик. Искам много да успее, защото вярвам, че хората, които са играли футбол, могат да се справят с подобно нещо.

Сега трябва да е убедителен при преговори със спонсори, а и в похода си за по-големи приходи от тв права?
- Тв правата - зависи от коя камбанария гледаш. Ако е от тази на Левски и ЦСКА, е така, но ако е от на другите клубове - не е. Не мисля, че парите за мачовете могат да решат проблемите на Левски. Би било хубаво за българския футбол да се намери фирма, която да дава повече за излъчването на първенството. Но това е пожелателно. Приемам, че големите клубове имат нужда от повече пари, защото ги гледат повече хора, но няма как да ги гледат без малките тимове. Но отборите не бива да забравят, че целта им е да правят продукт. Нека си погледнат стоката и да се замислят. Несъмнено продуктът се нуждае от подобрение. Според мен и в този формат отборите са много. Ние нямаме 14, камо ли 16 или 18 тима, които да отговарят на нивото на професионален футболен клуб. Тези на дъното не са за елита, а за Втора лига. По-концентриран формат, например от 10 тима и повече мачове, би вдигнал конкуренцията и качеството. Така се вдига класата. Един от проблемите на Лудогорец е липсата на конкуренция

Кой от младите ви дава надежда, че може да успее?
- Да не казвам имена - имат качества, въпросът е, кой ще ги обучава и натискът, за да станат добри играчи. У нас има таланти и го доказва продажбата на двама млади играчи - Мартин Минчев и филип Кръстев, които излизат в чужбина без да минават през Левски или ЦСКА. Значи ако се дава шанс на младите, може да стане. Ние в България забравихме колко е важен треньорският фактор. Че треньорите трябва да обучават футболистите, а не само да ги пускат да играят. И след това е необходимо да изискват. В това отношение похвала заслужава Илиан Илиев. Той направи Минчев и ако продължи да работи в Черно море, този клуб ще продаде още играчи. Колкото до Левски - важното е, че акциите са тук и клубът не е фалирал.

Ваше връщане със Станимир Стоилов на "Герена" възможно ли е?
- С мен никой не е говорил, а предполагам, че и със Стоилов.

Novsport


Покажи новините за отбор

ЦСКА
Левски
Славия
Черно море
Локомотив
Ботев
Берое
Ботев
Етър
Монтана
Лудогорец
Арда
Царско Село
ЦСКА 1948