Арда (Кърджали)Берое (Стара Загора)Ботев (Пловдив)Ботев (Враца)Левски (София)Локомотив (София)Локомотив (Пловдив)Лудогорец (Разград)Пирин (Благоевград)Славия (София)Царско Село (София)ЦСКА (София)ЦСКА 1948 (София)Черно море (Варна) Локомотив (София)Марек (Дупница)Черноморец (Бургас)Дунав (Русе)

40-годишното приятелство сътвори опасен прецедент в Левски

40-годишното приятелство сътвори опасен прецедент в Левски

Topsport.bg

Снощи Борислав Михайлов спечели изборите за президент на БФС и ще получи шанс да развива най-популярната игра у нас така, както само той умее. Дали ще има преповтаряне на изборната церемония, или не - ще реши съдът, а дотогава резултатите са ясни: 241 клуба дадоха своя вот за бившия национален вратар. Редом до редица други беше и гласът на Левски.

Да, той имаше еднаква сила като този на Челси (Брестовене), например, но проблемът е друг. Подкрепата към Михайлов дойде еднолично. Едно 40-годишно приятелство пренебрегна фенска маса №1 в България. А когато имаш подобен актив зад гърба си, някак си идва неестествено да махнеш с ръка и обезличиш мнението на тази общност.

Новият-стар президент на БФС е "синя" легенда. Има го и това левскарско ДНК, което е предал на своя син. Обича Левски и никога не го е крил. Същото важи и за добрия му приятел Наско Сираков. Поведението му беше мъжкарско и подкрепи своя събрат в критичен момент.

В този миг обаче Вълка направи грешка, тъй като не съумя да разграничи личното от строго професионалното. Пренебрегването на феновете е опасен прецедент. До този момент привържениците усещаха донякъде ролята си на "Герена". Даряваха пари за спасението на клуба, участваха при изборите за нови екипи, купуваха виртуални билети, бяха на стадиона в победи и загуби...

Но този път клубът не действа като едно цяло. Толкова съдбоносен избор си остана само в ръцете на мажоритарния собственик. При това не чух и да е имало специално събрание на УС, където да се попита какво е мнението по този въпрос и на Тръст "Синя България", да кажем - друг от акционерите в столичния тим.

Нека си спомним и за призива от фракцията "Ултрас Левски", която също подтикна за действия различни на тези, които предприе Сираков. А фактът, че буквално до началото на извънредния конгрес ръководството не обявяваше своя фаворит в изборната битка, лично за мен ми изглежда на опит за минаване между капките и избягване на евентуално фенско недоволство.

Грешката обаче е направена. Оставени в миманса бяха хиляди "сини" мнения. Неестествено звучи как клуб, чиито фенове често скандираха "трибуквието" за БФС през годините, изведнъж подкрепи същата тази система. А демокрацията винаги е лежала в основата на цялото историческо съществуване на Левски.

Заради приятелството си с Михайлов, Сираков демонстрира леки признаци на диктатура. Нека не забравя, че колкото и да са безценни в този миг, той и Станимир Стоилов няма как да решават вместо хиляди, защото не те са Левски, а ТЕ - симпатизантите на столичния гранд, които никога не трябва да остават със запушена уста. Дори понякога това да навреди на дадени лични интереси.

Дано тази грешка повече не се повтаря.

Topsport.bg


Покажи новините за отбор

ЦСКА
Левски
Локомотив
Славия
Черно море
Локомотив
Ботев
Берое
Ботев
Пирин
Лудогорец
Арда
Царско Село
ЦСКА 1948