5 причини за успеха на Славия над Левски

5 причини за успеха на Славия над Левски

Topsport.bg

25-07-2021, 16:06

Стартът на новия сезон за Левски не бе така оптимистичен. "Сините" допуснаха обрат срещу Славия, а "белите" триумфираха на стадион "Георги Аспарухов" с 2:1. За гостите това бе четвърти успех в последните 5 шампионатни двубоя, а освен това елиминираха своя исторически съперник за Купата на България през пролетта след 2:1 на "Овча Купел". Зад поражението на "сините" в 1-ия кръг на Първа лига има редица фактори. Същото важи и за победата на "Славия".

Треньорският фактор

Златомир Загорчич има основна заслуга за успеха на Славия. Опитният специалист се завърна на "Овча Купел" през пролетта с тежката мисия да спаси клуба от унизително изпадане. И успя. Бившият национал на България върна увереността на своите играчи, а след края на трудния сезон свали и напрежението, което съпътстваше "белите" през цялата кампания. И срещу "Левски" вече отборът му изглеждаше по различен начин. В хода на мача със "сините" Заги направи смени, които пряко повлияха на крайния резултат. Пусна Калоян Кръстев, на когото видимо му върви в мачове срещу 26-кратните шампиони. В същото време Живко Миланов направи промени в стартовия състав, загърбвайки всичко, което бе градил по време на подготовката. Така например новият защитник Христос Шелис започна титуляр, а Симеон Славчев бе върнат на титулярната си позиция в средата на терена. Патрик-Габриел Галчев пък бе преместен на десния бек, а отляво дебютира Христофор Хубчев. На практика треньорът на Левски прекрои цялата отбрана като единствен Георги Александров запази мястото си на терена от контролите. И именно от защитата дойдоха големите проблеми на "сините". Ситуацията, в която е заставен да работи младият специалист със сигурност не е най-добрата. Левски има дефицит на футболисти, селекцията закъснява чувствително, а в същото време през лятото си тръгнаха редица основни играчи.

Контузията

Друг фактор за поражението на "сините" в събота вечер бе травмата на Радослав Цонев. "Сините" останаха без новия си капитан още през първата част и това рязко се отрази на действията в офанзивен план. След почивката домакините рядко излизаха на положения и нито веднъж не намериха очертанията на вратата. Появилият се като смяна Мартин Петков не бе на необходимото ниво и това допълнително улесни отбраната на "Славия". Лошата новина за "сините" е, че по първоначални очаквания Цонев ще бъде аут за около 4 седмици, а към днешна дата тимът е крайно зависим от неговите действия и тези на брат му Борислав. В настоящия титулярен състав липсват други изявени лидери, които да поемат отговорността в труден момент. Както и такива, които да създават положения пред противниковата врата.

Напрежението

Двубоят бе съпътсван от "синя" еуфория. Дни преди мача от "Герена" обявиха "Код синьо", а близо 8000 фенове изпълниха трибуните на стадион "Георги Аспарухов" с очакване за нещо по-добро. Началото бе обещаващо - красив гол на Марин Петков, но много бързо положителните емоции се изпариха, а "Славия" постави "сините" под напрежение. Едва ли обаче голяма част от играчите на Живко Миланов могат да издържат понастоящем на него. В състава на домакините имаше 16-годишен вратар, 17-годишен нападател, а в сърцето на отбраната си партнираха 20 и 21-годишни бранители, за които това бе първи мач като централна двойка. На резервната скамейка Миланов имаше като опция други двама 16-годишни - Асен Митков и Антоан Стоянов. Тези играчи имат нужда от игрови опит, за да се сдобият с необходимата увереност и самучовствие да играят под напрежение.

Подготовката

През лятото двата тиама имаха коренно противоположни подготовки. "Белите" бяха на лагер в продължение на 20 дни в Банско. В същото време "сините" поради финансови причини си останаха в София. През цялото време "Левски" игра на своя стадион, а играчите не бяха в типичната лагерна обстановка, която ги откъсва от обкръжаващата ги среда. И това оказва влиянеие, колкото и незначително да звучи. Тепърва ще се оценява физическата подготовка на "сините", както и тази на "белите". Факт е обаче, че през последните години на "Герена" използват паузата за националните отбори през септември като втори шанс за наваксване с физическото състояние на новопривлачени, а и не само.

"Сините" не са готови

Може би най-логичното обяснение за загубата на "Левски" е, че тимът чисто и просто не е готов за началото на новия сезон. Селекцията стартира едва преди дни с привличането на Христофор Хубчев и Христос Шелис. "Сините" се забавиха дори с преподписването на новите договори на братя Цоневи и Андриан Краев. До последно с тима се подготвяше и Николай Кръстев, който взе участие в част от проверките, но така и не остана на "Герена". "Левски" има недостиг на играчи на определени позиции. Например на десния фланг е заставен да играе нападателят Билал Бари. Двамата централни бранители са без аналог, а под рамката Миланов може да избира между Пламен Андреев (16 г.) и 15-годишния Йоан Загоров. Тепърва се очаква привличането на Иван Горанов, Николай Михайлов и нападател, а "сините" ще трябва да се напасват в движение. Но е ясно и че този сезон отново трябва да бъде обявен като нулев, а най-важното в момента е "Левски" да бъде стабилен финансово, за да може да осигури сигурност в заплащането на настоящите играчи. В противен случай още на полусезона има опасност да трябва да се гради отбор наново.

Източник: Topsport.bg

Последни новини