Адвокатът на "армейците": Нека всички скептици да знаят - ЦСКА ще има нов стадион и той ще е от най-висока категория на УЕФА

Адвокатът на

Topsport.bg

20-02-2023, 19:15

ЦСКА и държавата в лицето на Министерството на младежта и спорта (ММС) учредиха съвместно дружество - "Спортни имоти Българска армия" АД. То вече е вписано в Търговския регистър и е важна стъпка към строежа на нов стадион на мястото на "Българска армия".

Eто как коментира темата адвокатът на ЦСКА - Станислав Трендафилов пред колегите от от bTV.

Според него, учредяването на въпросното дружество е юридическата основа и гаранция за собствениците, която дава възможност да се извърши необходимата финансова инвестиция. В активите на дружеството влиза и комплексът в Панчарево. "Той е почти завършен, плановете са да се изгради общежитие за децата и още един терен, за да може школата да функционира нормално", уточни Трендафилов.

Капиталът на новото дружество в размер на 56 996 000 се формира поравно от оценката на двата имота от страна на вещото лице, назначено от Търговския регистър, и съответно капиталовата вноска от страна на ЦСКА. Клубът вече внесе предвидените в закона 25% от сумата - 7 124 500 лв.

"Срокът за останалите 23 милиона, предвиден в Търговския закон, е 2 години. Предполагам, че ще се случи по-скоро, защото капиталът на това дружество изрично ще се използва за строителството на стадиона. За всеки случай свалихме един месец от срока, за да може всичко да е абсолютно законосъобразно", обясни адвокатът.

Капиталът на дружеството е предвиден да се ползва единствено и само за проектиране и строителство на новия стадион. Цялата равностойност на тази вноска, която ще бъде внесена от страна на ЦСКА, е предвидено да бъде използвана единствено за проектиране, изграждане и строителство на новия стадион", подчерта Трендафилов.

Предстои внасянето на идейния проект от новото дружество пред главния архитект на Столична община. После законът предвижда изготвянето на технически проект и издаване на разрешение за строеж. "Мисля, че публично е изразена подкрепа от страна на главния архитект и Столична община. Всички са за изграждането на нов стадион. Още повече че вече сме пълноправен партньор с държавата. Проблем не би трябвало да има."

"Вероятно много хора не искат да се случи този стадион, но на всички скептици ще кажем, че ЦСКА ще има нов стадион. И той ще отговаря на стандартите на клуба. Именно - най-висока категория на УЕФА."

По проектни данни стойността на проекта ще бъде около 80-90 милиона лева. "Разбира се, това не е съвсем конкретно, цените варират в зависимост от световните пазари и нещата, които се случиха в Украйна. При прогнозна стойност от 90 милиона, ще трябва да бъдат додадени още около 60 милиона."

"В меморандума, който беше подписан с екипа на Весела Лечева, и в устава на новото дружество е предвидено, че всички решения за дейността на същото ще бъдат взимани с единодушие. Оттук идва сигурната гаранция, че ЦСКА не може да прави свои планове и да уврежда по някакъв начин интереса на държавата, но и реципрочно държавата също не може да уврежда интереса на ЦСКА съобразно имотите на клуба."

Адвокат Трендафилов обясни и какво ще се случва с евентуалната печалба от управлението на стадиона. "В едно такова дружество с дялове по 50% се взима решение на Общо събрание дали да се разпределя печалба, ако има такава. Правят се определени заделяния за определени фондове, но това е по закон. Ако се формира печалба и държавата и ЦСКА решат, че ще я разпределят, тя се разпределя съобразно дяловете, тоест 50 на 50."

"Дружеството се създава с неопределен срок, което създава юридическата гаранция както на ЦСКА за възможното финансиране и изграждане на обекта, така и на държавата, която във всеки момент ще си контролира имота и ще извлича ползите от него. Целта на дружеството е да се направи модерна база и стадион, от които държавата като акционер винаги да черпи от това, че някой друг е изградил този обект, а държавата винаги остава гарантиран собственик. От друга страна ЦСКА има юридическата гаранция, че няма как да му се увреди интереса впоследствие или след време, тъй като дружеството е създадено именно с неопределен срок."

Източник: Topsport.bg

Последни новини