Азбуката на успешния сезон на ЦСКА - част III

Азбуката на успешния сезон на ЦСКА - част III

Topsport.bg

27-05-2021, 09:00

Сезонът на ЦСКА е успешен. Няма как да не е, след като отборът спечели трофей за първи път от 2016-а година насам. "Червените" вдигнаха Купата на България за 21-ви път в своята история. Успешен е и заради участието в груповата фаза на Лига Европа. И спечелените 5 точки там. Естествено, голямата болка на феновете е, че титлата отново не се завърна на "Армията". Нещо повече - ЦСКА отстъпи с една позиция в класирането и сега завършва на трето място. Голямата цел за новия сезон отново ще е тази. Сега ТОПСПОРТ Ви предлага обобщение на успешния "червен" сезон под формата на азбука.

Вчера беше ред на втората част. Ето и последната:

Ф - ФИНАНСИТЕ

ЦСКА може да се похвали със сериозни финансови постъпления в сезон на криза заради пандемията с COVID-19. В касата на клуба влязоха около 10 000 000 лева само от УЕФА, заради участието на "червените" в груповата фаза и спечелените 5 точки там. Бяха направени и силни изходящи трансфери. Звездата на ЦСКА Али Соу пое към Русия за 4 000 000 евро. 1 850 000 евро бяха спечелени от сделките за Евандро, Кристиян Малинов, Валентин Антов, Юнус Санкаре и Тонислав Йорданов. "Армейците" ще получат 3 000 000 евро, ако Болоня откупи Антов.

Х - ХРИСТО СТОИЧКОВ

Легендата на ЦСКА и съсобственик на клуба не спираше да надъхва футболистите с публикации във "Фейсбук". Няма как да е огромна мотивация за играчите, когато говори толкова голяма фигура. Камата този път се ангажира далеч по-отчетливо с "червените". Заговори се, че ЦСКА ще има нов съсобственик, а Ицо ще се върне в България и ще ръководи клуба. Дали ще се случи, остава да разберем. Със сигурност феновете ще са много щастливи да го видят отново на стадиона, макар и само за някои от мачовете. Стоичков не спира да прави реклама на любимия си тим и в телевизията, за която работи.

Ц - ЦСКА СИ Е ЦСКА!

И така до края на света! ЦСКА ще го има винаги, докато ги има милионите фенове на отбора. Те са огромната сила на "армейския" клуб. Това се видя и по време на финала за Купата на България. ЦСКА отново печели трофеи и прави паметни мачове в Европа. Такава е кармата на 31-кратния шампион. Колкото и "доброжелатели" за има, нека помнят едно - от тяхната омраза остана само пепелта...

Ч - ЧУЖДЕНЦИ ЗА СМЕТКА НА БЪЛГАРИ

Това е друга опорна точка на въпросните "доброжелатели" на клуба - че се разчитало само на чужденци, че нямало българчета. Да, ама не! Валентин Антов стана капитан на отбора още на 14 години, когато беше дете. Бързо се изгради като добър футболист в ЦСКА и отиде в едно от най-силните първенства в света, каквото е италианското. "Червените" привлякоха един от най-добрите български вратари - Димитър Евтимов. Само на 21 години, десният бек Иван Турицов е титуляр на ЦСКА и има на сметката си близо 70 мача да отбора. С 50 е Пламен Гълъбов. Опитният Петър Занев най-вероятно изигра последния си сезон за "червените", но бъдещето е пред момчета като Мартин Смоленски, Митко Митков, Александър Бучков, Асен Дончев и Марк-Емилио Папазов, който не спира да вкарва красиви голове за юношите на ЦСКА.

Ш - ШАМПИОНСКАТА ТИТЛА

Вече омръзна да се повтаря, че това е голямата цел. Сезон след сезон... Но по всичко изглежда, че през следващата кампания ЦСКА наистина ще бъде близо до така жадуваната титла №32. Отборът е силен и с предстоящата селекция конкуренцията ще стане още по-голяма. Треньор е Любослав Пенев, който вече е бил шампион на България като наставник. Разгромът с 4:1 над Лудогорец може би предсказа какво ще се случи през сезон 2021/2022. Но, за да се завърне титлата на "Армията", трябва да има феърплей, всичко да се решава на терена. А ЦСКА да не губи точки срещу по-малките отбори и да показва класа в дербитата.

Щ - ЩАСТИЕ

Феновете на ЦСКА изживяха няколко щастливи вечери, които със сигурност ще помнят цял живот. Като тази след успеха над БАТЕ, след това над Базел и Рома, за да се стигне до спечелването на Купата на България. Това се вечерите, които не искаш да свършват, а на сутринта се будиш с усмивка след малко сън. Денят е по-различен, а ти сякаш летиш и имаш силите да преместиш планина. Това е чувството след голям успех на ЦСКА или друг отбор, ако си негов фен. На стадиона няма бедни и богати, няма млади и стари, шефове или обикновени работници. Всички са равни в обичта си към тима на сърцето. Заради това футболът е такъв феномен.

Ъ - ЪГЛОВИ УДАРИ

Те вече се явяват сериозно оръжие на ЦСКА. Защото отборът разполага с Двете кули Юрген Матей и Мено Кох. Високи на ръст защитници, които знаят как се вкарват голове. Към тях прибавяме и централния нападател Жорди Кайседо. ЦСКА трябва да се възползва още по-добре от корнерите и другите статични положения през новия сезон. В същото време да бъде по-стабилен в отбрана в такива ситуации.

Ь - ГЬОНОВ

Директорът на един новак в елита заяви след победа срещу ЦСКА, че 5 години чакал този исторически успех. Да, всеки чака победа срещу най-големия български клуб. Такава се помни дълго. През този сезон феновете на "армейците" не спираха да въртят един клип с изказване на въпросния господин, който се радваше, че го псуват на "Герена". В него с намръщена физиономия той казва: "Беше им обещана Купа, рейс, участие в Европа. Виждате, че нищо от това не се случва". Думите му пък са последвани от кадри, на които се вижда как ЦСКА вдига Купата на България, след това снимки на новия модерен автобус и накрая радостта на "червените" в Базел, секунди след влизането на отбора в групите на Лига Европа. Хубаво е клубът, на който е шеф да махне историята на славния ЦСКА от официалната си страница. Търгът за емблемата и активите на фалиралото дружество беше спечелено от ЦСКА. Феновете и легендите на клуба са си у дома - на "Армията". От другата страна са 19 човека, които се надяват някой ден да станат 48...

Ю - ЮНУС САНКАРЕ

Толкова класен футболист отдавна не беше идвал в българския футболен шампионат. Французинът с изключително богата визитка можеше да даде още много на ЦСКА, ако не беше чепатият му характер. Успя да се скара с всичките треньори, с които работи. Тръгна си при Бруно Акрапович. Все пак ЦСКА взе за него 300 000 евро, след като подписа с "армейците" като свободен агент. Неразбран, прекалено голяма звезда или нещо друго - Санкаре наистина миришеше на футбол. А след първите му 45 минути за ЦСКА беше изпратен от феновете с освирквания и дежурните подмятания "менте". Но тук всички сме големи футболни специалисти...

Я - ЯСНА ВИЗИЯ ЗА БЪДЕЩЕТО

Крайно належащо е ЦСКА да има такава, за да може прогресът на отбора да продължи, а да не се стигне отново до кошмара от лятото на 2015-а година. Ясно е, че всичко тръгва от най-горните етажи. Притеснителното към днешна дата е следното - собственикът Гриша Ганчев не е заявил официално, че остава начело на клуба. На "Армията" повтярат, че пари до Нова година има. Това обаче няма как да успокои феновете. Защото означава, че след Нова година бъдещето пак е неясно. Ясна визия - още сега! За доброто на ЦСКА!

Източник: Topsport.bg

Последни новини