Ако държавата спази всички срокове, ЦСКА вдига новия стадион за 21 месеца!

Ако държавата спази всички срокове, ЦСКА вдига новия стадион за 21 месеца!

Topsport.bg

13-12-2021, 11:15

21 месеца трябва да продължи строежът на новия стадион на ЦСКА. Това гласи планът на клуба. Съоръжението ще струва 45 милиона евро и трябва да бъде напълно готово до края на 2024 година. Ако държавата спази всички срокове и издаде всички необходими разрешителни през 2022 година. Възвръщането на инвестицията пък е предвидено за период от 15 години. Това става ясно от презентацията, предоставена на БТВ от Гриша Ганчев и Данаил Ганчев. Планът за реконструкция на стадион "Българска армия" е изготвен от германска консултантска компания.

Средствата ще бъдат осигурени от трима инвеститори. От едната страна са Ганчев и Инджов, ще се включи и партньор, която на този етап не може да обявен публично. С проекта е ангажиран и инвестиционен фонд.

Новият стадион ще бъде с капацитет 18 000, от които 15 000 седалки плюс 3000 места за правостоящи. Той ще е от четвърта категория на УЕФА и ще популяризира не само футбола, но още туризъм, концерти, култура, обществени, университетски и корпоративни събития.

Съоръжението ще спазва отпечатъка и съществуващата линия на покрива, за да осигури подобно визуално въздействие, като същевременно намалява шума и позволява премахването на високи мачти за осветление. Стадионът ще бъде с правоъгълна форма, с 80% затворена фасада, извити и затворени ъгли. Пистата ще бъде премахната, което ще позволи площта на стадиона да бъде редуцирана с 13% - от 25 730 квадратни метра на 22 475. За паркинг ще бъдат отделени още 3000 квадратни метра. Зеленото публично пространство в рамките на парцела пък ще се увеличи с 45% - до 34 995 квадратни метра.

При реконструкцията няма да бъде отсечено нито едно дърво. Ще се увеличи парковото изживяване.

Амбицията е строителните работи да стартират през април 2023 година и да приключат през декември 2024. През въпросните 21 месеца ЦСКА ще играе домакинските си мачове на стадион "Васил Левски".

Източник: Topsport.bg

Последни новини