Атаката не дава мира на Азрудин Валентич

Атаката не дава мира на Азрудин Валентич

Topsport.bg

03-07-2022, 17:21

От отбор, който едва е спасил кожата и се е разминал с изпадане, жълто-черните се превърнаха в такъв, който се окичи с бронзовите медали и спечели бараж за участие в Лигата на конференциите. Работата, която свърши треньорът Азрудин Валентич бе отлична. Преди старта на подготовката специалистът с босненски корени и шведски паспорт уверено заяви, че целта му е да надгради върху представянето. Това обаче ще бъде доста трудна задача. И то не заради уменията му, а заради поредните проблеми в нападение, които има да разрешава по едно или друго стечение на обстоятелствата.

Постът на централния нападател е "плаващ" от миналото лято. Тогава канарчетата продадоха национала Атанас Илиев на Асколи, а до ден днешен не са му намерели адекватен заместник. През есента тежестта в нападение бе изнесена от бразилеца Маркиньос, който бе под наем. След силните му игри и шестте гола той бе отзован и след това продаден на Ференцварош (б.а. - вкара при успеха с 3:0 в контролата на маджарите срещу Лудогорец преди дни). През пролетта Антоан Бароан не убеди и се налагаше на върха на атаката да играе крилото Брахими. Головете пък идваха от Тодор Неделев - той заедно с Маркиньос бяха най-резултатни през кампанията с по 6 попадения.

Сега Ботев няма да може да разчита и на двамата, защото капитанът се възстановява от травма в главата след претърпяна операция заради катастрофа в Грузия, когато бе част от националния отбор. През миналата кампания Неделев и Маркиньос вкараха 12 от 38-те попадения за тима - 32% от всичките. И точно този факт не трябва да дава мира на Валентич. В халфовата линия Емануел Току ще покрие част от липсите на Неделев и ще се нагърби повече с организирането на играта. От кой обаче ще дойдат головете? Отговор на този въпрос засега няма. До момента подсилена е само защитата - бяха взети израелския бек Рой Херман и нидерландския централен бранител Джаспър ван Хеертъм. В тима се появи и Салиа Конате, който е 19-годишен и за последно е играл в украинския Ворскла Полтава. Ще подпише ли обаче той договор и най-важното, ще отговори ли на изискванията на Ботев? На този етап пловдивчани ще трябва да разчитат Антоан Бароан да направи огромен скок в развитието си. 22-годишният французин обаче до момента е много непостоянен, а и ялов - в 27 шампионатни мача през миналия сезон вкара едва 5 попадения. И едва ли точно той е картата, на която Азрудин Валентич иска да заложи през новия сезон.

До момента специалистът се справя отлично. Сега обаче му е нужна и помощ от ръководството, което да му осигури сериозно оръжие в нападение. Програмата в началото в Първа лига е благоприятна - мачове с Хебър и Арда у дома, както и гостувания на столичните Септември и Локо София. Мерило за Ботев в този период обаче ще са сблъсъците с кипърския АПОЕЛ от втория квалификационен кръг на Лигата на конференциите. Съперникът е от преодолимите и именно това трябва да е голямата цел за канарчетата. Ако елиминират състава от Ларнака, направил 0:0 с Ботев Враца онзи ден, те ще имат на книга и по-лек противник в следващата фаза. Тоест, ще си отворят вратите за пробив на континенталната сцена.

Източник: Topsport.bg

Последни новини