Батков: Левски има най-много фенове в България, положението не е неспасяемо

Батков: Левски има най-много фенове в България, положението не е неспасяемо

Novsport

11-06-2020, 08:51

Бившият собственик на Левски Тодор Батков говори пред Нова телевизия ден след пресконференцията на Наско Сираков, на която той обяви дълговете на клуба и каза как ще управлява Левски.

Батков заяви, че комбинацията Наско Сираков - Тити Папазов е най-доброто решение в момента. "Двамата са доказани левскари, успели хора. С Наско съм работил на три етапа с него. В спортно-техническо отношение той е един от най-добрите. Добрата новина е, че се реши този заплетен възел с акциите. Те вече са тук в България, в доказани левскари, приети и обичани. Второ приветствам идеята на Сираков да обяви финансовото състояние. То е много тежко, но не е неспасяемо", каза Батков.

Той коментира и дълговете на клуба, като заяви, че най-сериозни притеснения будят текущите задължения и задълженията към НАП. 

"Най-сериозни и тревожни са текущите задължения, както и дълга към НАП. Припомням, че през 2008 година ЦСКА дължеше 4 млн. на НАП, когато бе изваден от турнирите. Сега същият дълг има Левски. Те са разсрочени, но е важно изключително точно да се спазват падежите. Лошото е, че дълъг период от време не са плащани данъци и осигуровки, а по-голямата част от тази сума са лихви", предупреди Батков.

"Другият въпрос е от къде ще дойдат парите. Според мен при тази прозрачна собственост и безспорността на хората, които държат акциите. Левски ще има пълното основание да чукне на всяка врата, за да набере спонсори и рекламодатели. Марката Левски е сред най-котиращите се марки в България. Това е рекламен носител. Левски има най-много привърженици. През 2014 и 2015 обявихме и поканихме фенове на Левски да дарят сума на клуба, за което да получат от моите акции безвъзмездно. Това е вариант и сега. Скрито публично предлагане. Надявам се да са мислили и по този вариант. Разменихме думи на мача с Лудогорец. Левски спокойно може да пусне емисия акции и да набере нов капитал. Много се занемари разпространяването на членски карти. Наскоро Лафчис лансира идеята - 100 000 члена, които да плащат членски вност 50-70 лв годишно, което не е чак толкова много пари. Това е въпрос на организация и популяризация. Има потенциал за 500 000. Това е въпрос на организация. Ако някой трябва да е двигател на форма за популяризация, на чукане, на отваряне на врати това е Тити Папазов. Ролята на Наско е много отговорна. Прави впечатления, че коланите са разпуснати и харчовете са високи в сравнение с продукцията", каза Батков.

Бившият шеф на Левски коментира и спортно-техническото състояние на клуба, като призова за промени.

"Коланите трябва да се стегнат във всички направления - намаляване на заплатите, освобождаване на футболисти с преговори и продажба. Не е нормално при тази продукция, това което чувам е, че Левски втори по ниво на заплати на клуб. Заплатите са между 10 000 лева до 30 000 евро. Това са задкулисни неща, които трябва да се пресече. Продукцията на терена не отговаря на подписите под ведомостите", каза Батков.

"Левски е един от малкото клубове, които може да мине и без моделът "Бащица". Не тябва да го изключваме, но не трябва той да носи цялата тежест, да има чисти пари и да е подкрепян от левскарката общност. Когато дойде тип "Бащица" се демотивира общността и застава на позицията да критикува, но без да се ангажира. Привържениците на Левски показаха, че обичат клуба си. Наско и Тити трябва да са пределно открити и всичко да е прозрачно. Задължително трябва да се направят сериозни промени в спортно-техническото ръководство, да се разделят с футболисти. През 2004 година какво направих? Първо върнах Наско и назначих Мъри. Освободихме един куп футболисти, които считахме, че са ненужни и взехме деца от школата. Събрах отбора със Сираков и казах: Г-н Чорни го няма, аз нямам неговите пари. Подготвил съм едни анекси и намалявам парите на 50%. Някой има ли нещо да каже? Дойде Елин Топузаков и каза, че няма място за коментар и подписа. Всички други също подписаха", разкри бившият собственик на клуба.

Източник: Novsport

Последни новини