Бирсент Карагарен: Силно се надявам да вдигнем трофея

Бирсент Карагарен: Силно се надявам да вдигнем трофея

Topsport.bg

24-05-2023, 14:19

Бирсент Карагарен много добре знае какво е да вдигнеш Купата на България. Превил го е вече два пъти с екипа на Локо (Пд). Днес на него му предстои нов финал, само че с екипа на ФК ЦСКА 1948 срещу шампиона Лудогорец. В чаесовете преди големия мач Карагарен се съгласи да даде интервю за "Мач Телеграф". Ето какво каза футболистът, вкарал най-много голове срещу Лудогорец от всички настоящи в елита.

Какви са ти очакванията за финала за Купата на България?

- Силно се надявам да вдигнем трофея. Всички сме наясно, че това ще бъде много трудно. Изправяме се срещу най-добрия отбор в България. Това е финал и шансовете мога да кажа, че са 50 на 50.

Ти имаш опит във финалите за този трофей. Това ще ти бъде ли от полза?

- Със сигурност. Да, изиграл съм два такива финала и за щастие и в двата бях част от печелившия отбор. Силно се надялам и в третия ми финал да е така!

Намирате се в една неприятна серия от 6 поредни мача без победа във всички турнири. Това повлиява ли ви по някакъв начин?

- Не е приятна тази серия от мачове без успех. Всички сме наясно, че имаме един изключителен състав с много класни футболисти. Затова сме един отбор, за да работим заедно и да се вдигнем заедно. Моментът е много подходящ и точно сега трябва да се вдигнем и да победим. По-подходящ момент от този през сезона няма. Сега трябва да се случи. Можем да сложим точка на тази неприятна серия точно сега и ще се радвам това да се случи. Всички вярваме, че това ще стане.

Настроението в отбора как е?

- Всичко е напълно нормално. Преследваме целите си през този сезон. Всичко е в нашите ръце. Предстои ни финал за Купата, а освен това гоним и третото място в първенството. Това се изискваше от нас. Всеки вярва, че можем да постигнем целите, които клубът си беше поставил.

Успяхте ли да разучите силните и слабите страни на Лудогорец?

- Да, познаваме се. В България няма отбор, който да не знае колко е силен Лудогорец. Нашите треньори ни запознават с техният стил на игра и така ще е до началото на мача. До срещата ще се запознаем още по-добре с тях.

Какъв е ключът към успеха и какъв беше в предишните финали, които ти изигра с фланелката на Локо Пд и триумфира в тях?

- В миналите финали ключът беше, че играехме освободено. И в двата бяхме сочени за аутсайдери. И срещу Ботев Пд, и срещу ЦСКА. В този финал отново сме в тази роля, а Лудогорец са фаворити. Това е според мен плюс за нас. Надявам се да ни подценят малко, но едва ли това ще се случи. Те знаят каква класа имаме ние. Ще ни е от полза това, че не трябва да се предаваме до последно. Трябва да играем до последната секунда, защото това е финал и в него всичко се случва. Може да се стигне и до продължения и дузпи. Ще се борим до последно. Това, че сме сочени за аутсайдери поне мен ме успокоява. Няма да е леко в никакъв случай.

Концентрацията водеща ли ще бъде в този мач?

- Според мен няма да има човек в отбора, който да не е концентриран от началото до края. Дори тези, които не играят ще бъдат концентрирани и фокусирани върху събитията на терена. Всички знаем, че ако спечелим тази среща ще влезем в историята. Доста важно е всеки да е концентриран на 100%. Не вярвам да има такъв, който да не е.

Тренирате ли дузпи? Често се случва тези мачове да бъдат решени след удари от бялата точка.

- Със сигурност всички ще бъдем максимално подготвени за подобен развой на събитията. Няма отбор, който да играе финал и да не тренира дузпи. Поне така си мисля. Ще бъдем готови и за 120-минутен мач. За този двубой трябва да бъдем подготвени за абсолютно всичко. Ще бъде здрава битка.

В края на сезона вече усеща ли се умора у вас?

- Да, това е нормално в края на сезона. При нас постоянно има ротации и треньорът може да разчита на всеки. При нас конкуренцията е голяма. Нормално е. Целите са важни и винаги има напрежение в един отбор с амбиции. Това е хубаво според мен.

Ти си играчът е най-много голове във вратата на Лудогорец от действащите футболисти в България. Това радва ли те? Ще успееш ли да вкараш на разградчани отново?

- Да, радвам се. Надявам се отново да вкарам гол. Дано отново играя и да реализирам, за да помогна на тима да спечели. Силно се надявам това да се случи... Явно ми върви играта срещу Лудогорец. Даже си спомням, че първото ми попадение в Първа лига е точно срещу тях. Бях част от Локо Пд, а мачът беше на "Лаута". Срещата завърши 4:1 за Лудогорец. Дано продължа да им вкарвам.

Как ще коментираш битката за титлата? Имаш ли предпочитания кой да стане шампион на България?

- Битката определено е оспорвана. Виждате, че всеки един от двата отбора може да стане шампион на България. Според мен Лудогорец отново ще надделее и ще вдигне титлата. Моето мнение е, че те са по-добрият отбор.

 Вие ще успеете ли да задържите третото място? Левски е само на три точка от ФК ЦСКА 1948?

- Да, аз си мисля, че ще успеем да го задържим. Левски са силен отбор и имат доста добри футболисти. Няма как според мен те постоянно да побеждават, а на нас да ни убягва успехът. Надявам се, че ще задържим третото място и вярвам в това.

- Ако не вземете Купата на България, това нулев сезон ли ще бъде за вас? Все пак по всяка вероятност ще играете в европейските клубни турнири.

- Целта по пришил е да играем в Европа. Не мога да кажа дали ще бъде нулев сезонът за нас, ако не вдигнем трофея. Това трябва да попитате ръководството. Целта на тима е да играем в Европа, а защо да не вземем и една Купа на България. Това ще остане в историята.

Купата бонус ли ще бъде за вас? Би ли я определил като десерт?

- Да! Със сигурност Купата ще е като десерт за нас, но нека първо да я спечелим.

Източник: Topsport.bg

Последни новини