Ботев (Пд) е допускал гол в 34 поредни шампионатни гостувания на "Герена"

Ботев (Пд) е допускал гол в 34 поредни шампионатни гостувания на

Topsport.bg

30-04-2022, 12:41

Дербито между Левски и Ботев (Пд) е едно от най-зрелищните и с най-дълга история в нашия футбол. Всеки от двата тима е имал свои многобройни мигове на слава, щастие и мъка, разбира се, в този сблъсък. В дълги периоди от това съперничество домакинският фактор беше този, който оказваше най-сериозно влияние върху крайния победител. Най-отчетливо това се забелязва през 70-те години на 20-ти век. В онези времена се стига до един доста продължителен период, в който нито Левски побеждава в Пловдив, нито Ботев в София.

В миналия шампионат с успеха си с 2:1 на "Герена" "канарчетата" прекъснаха най-дългия си период без победа над "сините" като гост. Все още обаче има една друга негативна за Ботев серия, която продължава непрестанно вече 42 години, отбелязва "Мач Телеграф". А тя е, че "жълто-черните" неизменно допускат поне един гол, когато гостуват конкретно на "Георги Аспарухов". Прави се това уточнение, защото специално през 90-те поради ремонт на своя стадион, Левски доста често домакинстваше на "Васил Левски". Специално на "Герена" Ботев Пд няма суха мрежа от 17 февруари 1979 година, когато двубоят между двата големи съперника завършва 0:0.

Оттогава в продължение на 34 шампионатни мача, "канарчетата" неизменно поемат поне по едно попадение. Балансът в тези мачове е 28 победи за Левски, 4 равенства, 2 победи за Ботев, при голова разлика 83-24 за Левски.

Статистиката показва, че за момента няма друг съперник, който в толкова много последователни срещи да си е тръгвал от "Герена" с получен гол. На второ място в списъка са други плодивчани - Локомотив, който в момента също има такава текуща негативна серия. Тя възлиза само на един двубой по-малко - 33. Трети е Черноморец Бс, който е получил гол във всичките си играни мачове на "Георги Аспарухов" от 1966 година насам. А те са 25. На четвърто място в тази класация е Черно море. Загубата на варненци в София с 0:2 в последния кръг от първата фаза на настоящия сезон бе 23-и пореден сблъсък за тях с получен гол в столицата.

Източник: Topsport.bg

Последни новини